Buvęs premjerės Theresos May Konservatorių partijos lyderis J. Majoras įspėjo dėl „daugumos tironijos“ vykdant per birželio referendumą priimtą sprendimą palikti Europos Sąjungą, kai 52 proc. rinkėjų palaikė išstojimo idėją.

„Girdžiu argumentą, kad 48 proc. žmonių, balsavusių už pasilikimą, neturėtų turėti teisės kištis į tai, kas nutiks. Man labai sunku su tuo susitaikyti“, – jo žodžius, išsakytus šią savaitę per vieną vakarienę, citavo laikraštis „The Times“.

„Daugumos tironija niekada nebuvo taikoma demokratijoje ir neturėtų būti taikoma šioje konkrečioje demokratijoje“, – sakė jis.

Paklaustas, ar visuomenei turėtų būti suteikta galimybė dar kartą išsakyti savo nuomonę dėl išstojimo iš Bendrijos, J. Majoras keliskart pakartojo: „Tai parlamento reikalas. Galima sukurti tam visiškai pagrįstą galimybę.“

„Nežinau, ar tai nutiks. Manau, reikia pažiūrėti, kaip klostysis reikalai prieš nusprendžiant, ką reikia padaryti“, – pridūrė J. Majoras, vadovavęs Britanijos vyriausybei 1990–1997 metais.

Jis sakė susitaikęs su mintimi, kad Britanija nebebus visateisė ES narė, tačiau vis dar tikįs, kad įmanoma pasiekti susitarimą, kuris leistų jo šaliai likti kaip įmanoma arčiau Bendrijos ir jos bendrosios rinkos.

Jo įpėdinis leiboristas T. Blairas savo ruožtu pareiškė, kad „Brexit“ dar gali būti sustabdytas.

„Jis gali būti sustabdytas, jei Britanijos žmonės taip nuspręs, pamatę, ką reiškia, kai pelno ir nuostolių bei ekonominės naudos analizė galai nesueina“, – T. Blairas sakė savaitraščiui „New Statesman“.

Jis pridūrė: „Beje, nesakau, kad jis bus (sustabdytas), bet taip gali nutikti. Tik sakau: kol nepamatysite, ką tai reiškia, kaip galite žinoti?“

Proeuropietiškų pažiūrų T. Blairas, kuris premjero pareigas ėjo nuo 1997 iki 2007 metų, sakė: „Manau, galiausiai sutartį nagrinės parlamentas ir valstybė.“

Tuo tarpu Th. May vyriausybė iki kovo pabaigos žada pradėti oficialias derybas su ES dėl „Brexit“.

Ji teigė, kad parlamentas greičiausiai palaikytų galutinę sutartį, tačiau priešinasi raginimams suteikti įstatymų leidėjams žodį prieš prasidedant deryboms.

Aukščiausiasis Teismas kitą mėnesį nagrinės vyriausybės apeliaciją prieš žemesnės instancijos teismo nutartį, pagal kurią parlamentas privalo pritarti ES sutarties 50-ojo straipsnio aktyvavimui, kad būtų pradėta iki dvejų metų galinti trukti pasitraukimo iš Bendrijos procedūra.