Jo pajamų ir turto deklaracijos tikrai nestebina ypatingais turtais. Balandį V. Putinas oficialiai nurodė, kad 2014 metais jo pajamos siekė apie 119 tūkst. skaičiuojant doleriais (110 tūkst. Eur). Be to, jis deklaravo turįs du paprastus butus ir vietą požeminiame garaže, skelbia „Reuters“.

Kaip pavyko išsiaiškinti „Reuters“, jo dukra Katerina gyvena žymiai prabangiau – ją remia turtingieji Rusijos prezidento draugai.

Po nepatvirtintų spėlionių dėl Katerinos tapatybės, vienas įtakingas Rusijos pareigūnas „Reuters“ sakė, kad ji naudojasi pavarde Tichonova. Rusijos banko „Gazprombank“ valdybos pirmininko pavaduotojas Andrejus Akimovas sakė Kateriną matęs, kai ji buvo dar visai maža, tačiau buvo sutikęs ir visai neseniai. Jis taip pat patvirtino, kad Tichonova yra V. Putino dukra.

„Reuters“ taip pat šiais metais išsiaiškino, kad 29 metų Katerina save įvardija kaip Kirilo Šamalovo – Nikolajus Šamalovo, ilgamečio prezidento draugo, sūnaus – žmoną. Šamalovas vyresnysis yra „Bank Rossija“, kurią JAV pareigūnai įvardija kaip asmeninį Rusijos elito banką, akcininkas.

Jeigu Kirilas ir Katerina tikrai vyras ir žmona, jų bendras turtas turėtų siekti apie 2 mlrd. dolerių (1,86 mlrd. Eur) – pralobti padėjo dujų ir chemijos bendrovė, kurią Kirilas įsigijo iš Genadijaus Timčenkos (kito ilgamečio V. Putino draugo).

Jaunai šeimai priklauso ir prabangi vila Prancūzijos Bjarico mieste, kuri vertinama maždaug 3,7 mln. dolerių (3,43 mln. Eur). Šį turtą Kirilas taip pat įsigijo iš G. Timčenkos.

Katerinai puikiai sekasi akademinė veikla, ji vykdo ne vieną valstybės lėšomis finansuojamą projektą Maskvos valstybiniame universitete. „Reuters“ atlikta viešai prieinamų duomenų analizė atskleidė, kad jaunesnioji Rusijos prezidento dukra yra pasirašiusi net kelių milijonų dolerių sutartis su valstybei priklausančiomis bendrovėmis dėl projektų universitete, kuriuos įgyvendina jos vadovaujamos įstaigos. Ar ši veikla jai atnešė apčiuopiamos finansinės naudos, duomenų nėra. Universitete ji užima svarbias pareigas, yra atsakinga už 1,7 mlrd. dolerių (1,58 mlrd. Eur) vertės studentų miestelio plėtros projektą. Oficialieji Katarinos patarėjai Maskvos valstybiniame universitete – penki žmonės iš V. Putino artimųjų aplinkos, tarp kurių ir du buvę KGB agentai, kuriuos ji pažįsta nuo mažų dienų. Jie kartu su V. Putinu tarnavo Drezdene, Rytų Vokietijoje.

V. Putino vyriausioji dukra Marija taip pat yra susijusi su Maskvos valstybiniu universitetu. Ji yra šio universiteto Fundamentinės medicinos fakulteto absolventė ir bando siekti karjeros endokrinologijos srityje, rodo viešai prieinami dokumentai.

Tiek Katerina, tiek Marija, tiek Kirilas Šamalovas atsisakė komentuoti šį straipsnį. Paklaustas apie namus Bjarice, G. Timčenkos atstovas spaudai pareiškė nekomentuosiantis asmeninių reikalų.

Akcijų pirkimai, valstybiniai verslo sandoriai, nekilnojamasis turtas Prancūzijoje ir sąsajos su oligarchais suteikia retą progą pažvelgti, kaip gyvena V. Putino atžalos. Rusijos prezidentas labai slepia savo ir savo dukterų, retai pasirodančių žiniasklaidoje, privatų gyvenimą. Šie sandoriai taip pat leidžia pažvelgti į įtakingiausio Rusijos asmens šeimos ir aplink jį susibūrusio elito finansus.

Katerina ir 33 metų Kirilas priklauso naujajai rusų kartai, kuriai pavyko staigiai iškilti dėl gerų ryšių turinčių tėvų. Šis reiškinys primena Kinijos „kunigaikštukus“ – Komunistų partijos lyderių, užsitikrinusių šiltus valdžios postus ir sukaupusių didelį turtą, vaikus ir anūkus.

Sociologė ir buvusi V. Putino partijos „Vieningoji Rusija“ narė Olga Kryštanoskaja naujienų agentūrai „Reuters“ teigė, kad politikoje ir valstybinėse įmonėse kyla „naujoji aristokratija“, kai antroji karta paveldi dabartinio V. Putino rato statusą. „Daug žmonių mano, kad jie to neužsidirbo, ir klausia, kas iš tikrųjų yra šie žmonės“, - sakė ji.

DELFI primena, kad šių metų sausį jau skelbta, jog Rusijos leidinio RBK atliktas žurnalistinis tyrimas, skirtas Maskvos valstybinio universiteto plėtrai, padėjo garsiam rusų žurnalistui Olegui Kašinui tarp universiteto mokslo tarybos narių identifikuoti V. Putino dukrą.

Ji esą vadovauja organizacijai „Innopraktika“, kuri užsiima inovacijų paieška ir mokslinėmis konsultacijomis ir rengia stambią Maskvos valstybinio universiteto plėtrą, pritraukusią stambiausių Rusijos įmonių atstovus.

„Maskvos valstybinio universiteto mokslinės tarybos narė ir akrobatinio rokenrolo čempionė Jekaterina Vladimirovna Tichonova, gimusi 1986 metų rugpjūčio 31 dieną, pasirinkusi pseudonimą veikiausiai savo močiutės (buvusios V. Putino žmonos motinos – aut.past.) Jekaterinos Tichonovnos Škrebnevos garbei. Jokios baimės!“ – savo „Facebook“ paskyroje rašė O. Kašinas.

Rugsėjo pabaigoje pasirodė pranešimų, kad Tarptautinė kovos su korupcija organizacija susidomėjo J. Tichonovos veikla.

28-erių J. Tichonova anksčiau buvo gimnastė ir dalyvavo akrobatinio rokenrolo čempionatuose. Vėliau ji pradėjo vadovauti Maskvos valstybinio universiteto projektui, kurio vertė siekė 1,5 mlrd. JAV dolerių (1,35 mlrd. eurų).

J. Tichonovos vadovaujamas fondas „Innopraktika“ ėmėsi Maskvos valstybinio universiteto Mokslų ir technologijų parko projekto vystymo, rašė zn.ua.

Nuo savo veiklos pradžios 2012 m. šis fondas tapo viena turtingiausių nekomercinių organizacijų Rusijoje. J. Tichonovos vadovaujamam fondui imtos skirti didžiulės sumos iš Rusijos valstybinių bendrovių. Šiais metais „Innopraktika“ laimėjo valstybinį Rusijos naftos milžinės „Rosneft“ paskelbtą konkursą, kurio vertė siekė 1,4 mlrd. JAV dolerių (1,26 mlrd. eurų).

Šį fondą remia „Gazprom“, „Rosatom“ ir kitos didžiosios Rusijos valstybinės bendrovės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1826)