Buvęs finansų ministras P. Steinbrueckas savaitraščiui "Spiegel" sakė, kad tikisi paramos rinkimų kovoje iš visų kairiųjų partijos SPD narių, tarp jų ir partijos lyderio Sigmaro Gabrielio, kuris neseniai įvykusiame partijos suvažiavime atvirai kritikavo P. Steinbruecko rinkimų kampaniją.

"Tik sutelkę visas jėgas galime nugalėti dabartinę vyriausybę ir A. Merkel, - teigė P. Steinbrueckas, - todėl tikiuosi, kad kiekvienas, taip pat ir partijos pirmininkas, per ateinančias šimtą dienų stos į kandidato į kanclerius pusę ir bus lojalūs bei konstruktyvūs palaikydami jo kampaniją".

Pagal apklausas, SPD partija nuo A. Merkel konservatorių partijos atsilieka apie 15-16 procentinių punktų. Nepaisant aukštų reitingų, A. Merkel po rugsėjo 22-osios rinkimų gali būti sunku suformuoti vyriausybę, nes jos partnerių - liberalų partijos Laisvieji demokratai - reitingai šiuo metu siekia vos 5 procentus. Jei Laisvųjų demokratų reitingai nepagerės, A. Merkel gali tekti formuoti koaliciją su SDP partija. Tokiai koalicijai A. Merkel vadovavo 2005-2009 metais.

Kai SPD partija išrinko P. Steinbruecką kandidatu į kanclerius, jis buvo vienas populiariausių politikų, bet jo reitingai smarkiai krito dėl rinkimų kampanijos klaidų.