Anot jo, kovotojų kontroliuojamose teritorijose vyrauja „gyvybei pavojingos sąlygos“. Tą pačią dieną paskelbtoje JT ataskaitoje teigiama, kad daugiau kaip 5 mln. regiono gyventojų kenčia dėl smurto ir teisinės valstybės žlugimo. Didžioji dalis infrastruktūros sugriauta. Ekonomika žlugusi. Dauguma mokyklų, ligoninių ir socialinių įstaigų uždarytos.

Mūšiai tarp prorusiškų separatistų ir Ukrainos kariuomenės nuo balandžio vidurio, JT duomenimis, nusinešė daugiau kaip 4 700 žmonių gyvybių. Apie 10 300 asmenų buvo sužeisti.

JT vertinimu, Rytų Ukrainoje iškilusi grėsmė visoms pagrindinėms žmogaus teisėms. Atsakomybė už jų užtikrinimą tenka ir vyriausybei Kijeve, pabrėžia JT ekspertai.

Tačiau dėl padėties paaštrėjimo JT pirmiausiai kaltina ginkluotas grupuotes. Jos esą neįgyvendino pagrindinių Minsko susitarimo punktų. Be to, krizę aštrina Rusijos separatistams tiekiama sunkioji ir moderni ginkluotė bei užsienio kovotojų siuntimas.

JT kelia kaltinimus ir daliniams, veikiantiems Ukrainos kariuomenės įsakymu. Pirmiausiai savanorių būriai ir Ukrainos žvalgybos pajėgos kaltinamos dėl savavališkų areštų, grobimų ir spėjamų separatistų kankinimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)