Pareigūnai, pasiūlę už tų bėglių sugavimą 100 tūkst. dolerių premiją, aiškinasi, kaip nuteistieji gavo elektrinių įrankių, kuriais pasinaudojo, kad pabėgtų praeitą savaitgalį.

„Tai buvo įmantrus planas, – pažymėjo A.Cuomo. – Neabejotina, kad jam įvykdyti reikėjo nemažai laiko.“

Kad pabėgtų, kaliniai turėjo perpjauti vieną garo vamzdį, nušliaužti juo „nemažą atstumą“ ir vėl perpjauti vamzdį, sakė gubernatorius. Šis planas buvo panašus į 1994 metų filmo „Pabėgimas iš Šoušenko“ (The Shawshank Redemption), sukurto pagal Stepheno Kingo apysaką, siužetą apie kruopščiai suplanuotą kalinių pabėgimą.

Abu bėgliai yra nuteisti už žmogžudystes.

34 metų Davidas Sweatas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos be teisės sušvelninti nuosprendį po to, kai 2002-aisiais nužudė vieną šerifo padėjėją. 48 metų Richardas Mattas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos su galimybe peržiūrėti nuosprendį po 25 metų, kai 1997-aisiais nužudė savo buvusį viršininką ir sukapojo jo kūną.

„Jie yra žudikai. Jie yra žmogžudžiai, – pabrėžė gubernatorius. – Niekada nebuvo kilę jokių klausimų dėl jų įvykdytų nusikaltimų. Dabar jie laisvėje, o mūsų svarbiausias uždavinys – juos sučiupti.“

Pareigūnai nepaaiškino, kodėl kaliniai nebuvo užklupti mėginantys pabėgti, kai pjovė metalą triukšmingais įrankiais. Pasak A.Cuomo, kas nors tikrai turėjo girdėti bent prislopintus garsus.

„Juos turėjo girdėti“, – gubernatorius sakė televizijos ABC laidai „Good Morning America“.

Policija blokavo kelius ir ieškojo bėglių, pasitelkusi pėdsekius šunis bei sraigtasparnius. Šimtai teisėsaugos pareigūnų naršė teritoriją aplink kalėjimą, esančią už maždaug 30 km į pietus nuo sienos su Kanada, gavę informacijos iš dešimčių šaltinių.

Vis dėlto pareigūnai pripažino nenumanantys, kur galėtų būti tie kaliniai. Tikėtina, kad jie pabėgo į Kanadą arba kitą valstiją, nurodė A.Cuomo.

Šis pabėgimas yra pirmasis pabėgimas iš griežčiausio apsaugos režimo Klintono (Danemoros) kalėjimo dalies, pastatytos 1865 metais.

Kalinių pabėgimai „yra palyginti retas įvykis“, sakė buvęs Niujorko valstijos pataisos įstaigų komisaras Martinas Hornas, dabar dirbantis profesoriumi Johno Jay baudžiamojo teisingumo kolegijoje.

„Tai byloja apie kruopštų planavimą, nes tai įvykdyti nelengva“, – pabrėžė jis.

Danemoros kalėjimas užima apie 2,6 kv. km teritoriją Adirondako miškų draustinio šiaurinėje dalyje ir yra apsuptas miškų bei žemės ūkio laukų.

Kalėjimas yra apjuostas baltomis betoninėmis sienomis su sargybos bokšteliais ir ribojasi su gatve bei miestelio verslo rajonu.