„Mes laukiame, kol policija atlaisvins bėgius, kad traukiniai vėl galėtų judėti“, – pranešė bendrovės, kuria remiasi agentūra AFP, atstovas.

Tačiau kol kas esą neaišku, kiek laiko trikdžiai tęsis. Ant bėgių Kalė mieste Šiaurės Prancūzijoje pastebėti „pašaliniai asmenys“, rašė „Eurostar“ vėlų antradienio vakarą tviteryje. Vietos žiniasklaidos, teigimu, tai pabėgėliai.

Kalė mieste tūkstančiai migrantų – dauguma jų iš Afrikos – mėgina patekti į traukinius ar laivus, kad kirstų Lamanšo sąsiaurį ir Didžiojoje Britanijoje galėtų pradėti naują gyvenimą. Kad sustabdytų pabėgėlių srautus, abiejų šalių vidaus reikalų ministrai susitarė dar kartą sugriežtinti kontrolę.

Penki traukiniai – vienas Britanijoje ir keturi Prancūzijoje – negalėjo įvažiuoti į Lamanšo tunelį, kai žmonės blokavo bėgius Kalė uostamiestyje apie 22 val. 30 min. vietos (23 val. 30 min. Lietuvos) laiku, nurodė „Eurostar“. Šeštasis reisas taip pat buvo sutrikdytas Britanijoje, sakė Prancūzijos geležinkelių bendrovės SNCF atstovas.

„Esama įsibrovėlių tunelyje iš Prancūzijos pusės, o tai reiškia, kad eismas užblokuotas. Penki traukiniai yra įstrigę abiejose pusėse“, – sakė „Eurostar“ atstovas.

„Laukiame, kada policija atlaisvins tą zoną, kad traukinių eismas būtų vėl atnaujintas. Nežinome, kada ta vieta bus atlaisvinta, todėl iš tiesų negalime pasakyti, kiek laiko tęsis eismo tunelyje sutrikdymas. Kol kas mums neįmanoma tai pasakyti“, – pridūrė jis.

Dar vienas traukinys, važiavęs iš Londono į Paryžių, buvo priverstas grįžti į Britanijos sostinę, sakė SNCF atstovas, pridūręs, kad dabar traukinių eismas jau yra atnaujintas.

„Saugumo pajėgos įsikišo, kad atlaisvintų bėgius, kai (eismas) buvo sustabdytas. Dėl to buvo užblokuoti „Eurostar“ (traukiniai), kurie važiavo į Londoną, o dėl saugumo priežasčių teko išjungti elektrą“, – aiškino SNCF atstovas.

Trims „Eurostar“ traukiniams, važiavusiems į Londoną ir negalėjusiems įvažiuoti tunelį, vėliau buvo leista tęsti kelionę, o vienas traukinys turėjo grįžti į Paryžių, nurodė Prancūzijos geležinkeliai.

Tačiau trečiadienį apie 3 val. Prancūzijos (4 val. Lietuvos) kai kurie keleiviai tebebuvo įstrigę traukiniuose, o dalis jų skundėsi, kad sąlygos buvo nepakenčiamos.

„Elektros nėra, o mes esame palikti tamsoje“, – sakė keleivė Geraldine Guyon, kuri buvo kelias valandas įstrigusi „Eurostar“ traukinyje, važiavusiame iš Paryžiaus į Londoną. Moteris pridūrė, kad karštis vagonuose tapo „nepakeliamas“.

Keleiviams anksčiau buvo pasakyta, kad traukinys buvo sustabdytas dėl bėgius blokuojančių migrantų, o virš traukinio buvo pastabėtas skraidantis sraigtasparnis. Vėliau konduktorius paskelbė, kad „Eurostar“ negali tęsti kelionės, nes buvo išdaužtas (traukinio) langas“, sakė G.Guyon.

Apie 3 000 migrantų yra susitelkę Prancūzijos šiauriniame Kalė uostamiestyje, stengiasi pergudrauti apsaugos pareigūnus ir policiją, kurių pajėgos yra aiškiai per mažos, kad pasiektų išsvajotąjį „Eldoradą“ Britanijoje.

Keleiviams buvo dalijamas vanduo ir maistas, o „gelbėjimo tarnybos taip pat dalyvavo, kad padėtų tiems, kam reikia pagalbos, ypač senyvo amžiaus žmonėms“, pridūrė pareigūnas, komentuodamas „komplikuotą“ padėtį.

Viena iš to traukinio keleivių Geraldine Guyon sakė, kad padėtis lieka įtempta stotyje, esančioje šalia Kalė, kur apie 3 000 migrantų gyvena improvizuotoje stovykloje ir vis dažniau mėgina patekti į Lamanšo tunelį, kad pasiektų Britaniją.

„Turbūt apie tūkstantis žmonių yra platformose kurios yra perpildytos. Neskelbiami jokie pranešimai; esama karių“, – pridūrė G.Guyon, esanti 18 vagonų keleiviniame sąstate, kuris pagal „Eurostar“ taisykles gali vežti ne daugiau negu 750 žmonių.

Londone gyvenanti 23 metų prancūzė Clothilde sakė mačiusi per traukinį bėgančius policininkus ir sakė mananti, kad migrantai užlipo ant vagonų stogų.

„Mes migrantų nematėme, bet žinome, kad jų esama visur ant stogų. Štai kodėl laukėme sraigtasparnio – kad būtų užtikrinta, jog virš mūsų nėra migrantų, – aiškino moteris. – Keleiviams neleidžiama išeiti iš stoties – nebent įsėsti į taksi prie įėjimo.“

Prancūzijos geležinkelių bendrovės SNCF atstovas sakė, kad žmonės, užlipę ant bėgių Prancūzijos pusėje, privertė traukinį sumažinti greitį.

„Kai traukinys sustojo, įsikišo teisėsaugos pareigūnai. Dėl to buvo užblokuoti „Eurostar“ (traukiniai), kurie važiavo į Londoną, o dėl saugumo priežasčių teko išjungti elektrą“, – nurodė jis..

Vienas „Eurostar“ pareigūnas sakė, kad bendrovė tikisi išvežti keleivius į Londoną artimiausiomis valandomis. Dėl šio incidento taip pat buvo sutrikdyti penki kiti reisai, kurių traukiniai buvo grąžinti į stotį, iš kurios išvažiavo arba vėliau tęsė kelionę.