N. Hoferis vos nelaimėjo sekmadienį vykusių rinkimų, bet pirmadienį suskaičiuoti balsai parodė, kad pergalė atitenka A. Van der Bellenui, rašo bbc.com.

A. Van der Bellenas rinkimuose varžėsi už ES pasisakančioje platformoje ir buvo remiamas Žaliųjų partijos.

Profesorius, Saša

Naujojo Austrijos prezidento gerbėjai vadina jį profesoriumi arba Saša, mažybinis vardas iš Aleksandro, šitaip pažymint ji rusiškas šaknis, tuo tarpu kritikai menkindami vadina jį išpuikusiu „žaliuoju diktatoriumi“

Užuot sušvelninęs politinį Austrijos skilimą, A. van der Bellenas pasirodė esąs skaldanti figūra įtemptoje kovoje dėl prezidento posto, beje, kaip ir jo kraštutinis dešinysis varžovas.

Nors ir remiamas iškiliausių tautos asmenybių, tarp kurių byra ir kancleris Christianas Kernas, buvusiam Žaliųjų partijos vadovui teko įtikinėti daugelį konservatyviųjų rinkėjų, nes šie laikė jį pataikaujančiu kairiesiems.

Bet jam pavyko įveikti Laisvės partijos (FPÖ) narį Norbertą Hoferį vos 31 tūkst. rinkėjų balsų persvara.

„Jis yra mažesnė blogybė iš dviejų“, – dažnai buvo galima girdėti balsavimo apylinkėse Vienoje; tuo net pasinaudojo A.Van der Bellenas, kad palenktų neapsisprendusius austrus.

„Aš prašau visų, kurie manęs nemėgsta, bet N. Hoferį mėgsta dar mažiau negu mane, balsuokite už mane“, – kalbėjo jis prieš antrąjį rinkimų turą, kuris vyko sekmadienį.

Pripažino pralaimėjimą

Tuo tarpu N. Hoferis iš Laisvės partijos kurstė prieš ES nukreiptus sentimentus ir baimę dėl augančio prieglobsčio prašytojų skaičiaus.

N.Hoferis pirmadienį pripažino pralaimėjęs prezidento rinkimų antrąjį turą, prieš rinkimų komisijai oficialiai paskelbiant apie jo varžovo žaliųjų remiamo A. van der Belleno pergalę labai nedidele balsų persvara.

„Žinoma, man liūdna, – parašė N.Hoferis iš Austrijos antiimigracinės Laisvės partijos (FPÖ) savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. – Bet nepraraskite ūpo. Į šią rinkimų kampaniją įdėtos pastangos nenuėjo veltui, tai investicija į ateitį“.

Netrukus turi būti paskelbti ir oficialūs rezultatai.

Iš pradžių N. Hoferis prieš A. Van der Belleną buvo įgijęs kelių procentų pranašumą (atitinkamai 51,9 proc. ir 48,1 proc.), sekmadienį teigė Vidaus reikalų ministerija.

Tačiau balsavimo paštu rezultatai – iš viso 750 tūkst. balsų, sudarančių maždaug 12 proc. nuo visų registruotų Austrijos 6,4 mln. rinkėjų – pakoregavo šį rezultatą.

Austrijos prezidento postas iš esmės tėra formalus.

Tačiau šalies prezidentas turi teisę paleisti Nacionalinę tarybą – didesnę įtaką turinčius Žemuosius parlamento rūmus – ir taip paskatinti visuotinius rinkimus.

Prancūzijos premjerą nuramino austrų ekologo pergalė

Prancūzijos ministras pirmininkas Manuelis Vallsas pirmadienį pajuto „palengvėjimą“, sužinojęs, kad Austrijoje žaliųjų remiamas kandidatas į prezidentus Alexander'as Van der Bellenas nors ir itin nedidele persvara laimėjo prieš savo varžovą kraštutinių dešiniųjų atstovą per antrąjį rinkimų turą.

„Palengvėjo sužinojus, kad austrai atmetė populizmą ir ekstremizmą, – parašė M. Vallsas socialiniame tinkle „Twitter“ apie įtemptus prezidento rinkimus sekmadienį Austrijoje. – Kiekvienas Europoje turėtų pasimokyti iš to“.

D. Grybauskaitė pasveikino išrinktąjį A. van der Beleną

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino išrinktąjį Austrijos Respublikos Prezidentą A. van der Belleną.

„Linkiu, kad Austrijos piliečių išreikštas pasitikėjimas įkvėptų Jus prasmingiems darbams, stiprinantiems šalies žmonių ir visų europiečių gerovę, saugumą ir vienybę. Tikiuosi, kad artimiausiais metais Lietuvos ir Austrijos dialogą tiek dvišaliu lygiu, tiek Europos Sąjungoje praturtins naujos mūsų žmonių ryšius stiprinančios idėjos ir bendros iniciatyvos“, – rašoma šalies vadovės sveikinime.

Lietuvos Prezidentė naujajam Austrijos vadovui palinkėjo kuo didžiausios sėkmės ir išminties einant šias svarbias ir atsakingas pareigas.