Naujausias gandas skelbia, jog prie turtuolio palaikų esą rastas šalikas. Taip gimė versija esą B. Berizovskis buvo uždusintas. Britų detektyvams teko eilinį kartą įrodinėti, jog jokių įsilaužimo į oligarcho namus požymių neaptikta, skelbia newsru.com.

Kaip skelbia „The Guardian“, Jungtinės Karalystės Berkšyro grafystėje esantys namai dabar priklauso buvusiai B. Berezovskio žmonai Galinai (Galina Bešarova buvo antroji verslininko žmona, po skyrybų išsireikalavusi rekordinę sumą pinigų (nuo 165 iki 220 mln. svarų sterlingų (670-894 mln. Lt).

Anot „The Guardian“, Galina į nelaimės vietą atvyko kartu su medikais ir vėliau draugams papasakojo apie paslaptingąjį šaliką. Konkrečiai savo pastebėjimais moteris pasidalino su vienu iš senų B. Berezovskio draugų Nikolajumi Gluškovu – buvusiu generalinio „Aeroflot“ direktoriaus pavaduotuoju, savo laiku taip pat pabėgusiu į Jungtinę Karalystę.

Leidinys cituoja N. Gluškovą: „Borisas užduso. Arba tai padarė jis pats, arba jam kažkas padėjo. Bet savižudybe netikiu. Tai nebuvo įprasta mirtis“. Be to, anot artimo mirusiojo bičiulio, taip pat galvoja ir buvusi jo sutuoktinė G. Bešarova. Svarbu pažymėti, jog dauguma oligarcho draugų taip pat gana skeptiškai vertina savižudybės versiją, kurią pirmasis pateikė advokatas Aleksandras Dobrovinskis: „Ką tik paskambino iš Londono. Borisas Abramovičius Berezovskis savo noru pasitraukė iš gyvenimo... Sunkaus būdo būta žmogaus. Jį paskatino desperacija? Nenoras būti neturtingu? Likimo smūgių rinkinys? Bijau, jog tiesos jau nebesužinos niekas...“.

„Kommersant“ apklausė kelis B. Berezovskio draugus, bendravusius su oligarchu pastarosiomis savaitėmis. Vieni, kaip aktyvistas ir B.Berezovskio artimas sąjungininkas Aleksandras Goldfarbas, sako, jog verslininkas pastaruoju metu buvo itin prislėgtas. Kiti, tarp kurių buvo ir buvęs oligarcho verslo partneris Julijus Dubovas, tvirtina, jog bičiulio nuotaika buvusi normali.

Žurnalistas Michailas Leontjevas sako štai ką: „Jeigu jis ir ketino baigti gyvenimą savižudybe (o jis juk visada buvo pernelyg susirūpinęs savimi ir savo asmeniu), mažu mažiausia, ką jis būtų padaręs prie štai, tai kreipęsis į Visą Pasaulį“.

Britų ir kitų Vakarų valstybių žiniasklaida noriai cituoja buvusį B. Berezovskio atstovą spaudai Timą Bellą, pareiškusį, jog paskutiniais mėnesiais oligarchas sirgo sunkia depresija, o esą viena iš jos priežasčių buvo finansiniai sunkumai. Pakanka priminti, jog B. Berezovskis pralaimėjo „pačią brangiausią pasaulyje bylą“ dėl daugiau nei 5 mlrd. dolerių (13,38 mlrd. Lt) savo buvusiam verslo partneriui Romanui Abramovičiui.

B.Berezovskio paranoja ir keistos kitų bėglių iš Rusijos mirtys

Kaip rašė „The Sun“, po kelių pasikėsinimų į jo gyvybę B. Berezovskis, kalbant apie saugumą, tapo tikru „paranojiku“. Jis samdė aukščiausio lygio apsaugą, jam apsaugininkais dirbo netgi buvę Izraelio specialiųjų tarnybų „Mossad“ darbuotojai. Kai oligarchas išvykdavo už Jungtinės Karalystės ribų, jo apsauga dažniausiai būdavo ginkluota. Metų metus jis vengė įprastų skrydžių bendrovių, naudojosi tik privačiu lėktuvu.

Oligarcho baimę dėl savo gyvybės ir saugumo dar sustiprino kitų pabėgėlių iš Rusijos - pradedant buvusiu KGB agentu Aleksandru Litvinenka (kuris buvo nunuodytas poloniu) ir baigiant verslininku Aleksandru Perepiličnu, kuris netikėtai ir paslaptingai mirė bėgiodamas visai netoli savo namų – likimai.

Tiesa, kaip skelbia „The Guardian“, A. Perepilično kūnas buvo rastas mažiau nei 16 kilometrų nuo namų, kur gyvenimą baigė B. Berezovskis. O vos už 26 kilometrų nuo tos vietos 2008 metais mirė B. Berezovskio artimas draugas ir verslo partneris Badris Patarkacišvilis.

B. Berezovskio mirties aplinkybių tyrimu užsiima Temzės slėnio regiono policija, kurios puslapyje internete reguliariai atnaujinama informacija žiniasklaidai. Kovo 24-ąją dieną policijos pareigūnai pranešė, jog skambutis iš medikų, konstatavusių 67 metų ruso mirtį, užfiksuotas kovo 23-osios dienos 19.23 val. Maskvos laiku (17.23 val. Lietuvos laiku). Greitosios pagalbos medikams paskambino B.Berezovskio tarnas, kuris ir aptiko vonios kambaryje ant grindų gulintį oligarchą. Vonios kambario durys buvo iš vidaus užrakintos, tad teko jas išlaužti. Tarnas sakė, jog paskutinį kartą šeimininką buvo matęs kovo 22-osios dienos vėlyvą rytą, tad nerimavo.