Tikėjimas Dievu kone stipriausias Jungtinėse Valstijose ir katalikiškose valstybėse, o silpniausias - Skandinavijoje ir buvusiose sovietinėse valstybėse, rodo tyrimas, kurį atliko Čikagos universiteto tyrimų grupė NORC.

Tyrimas rėmėsi duomenimis iš 30-ies pasaulio valstybių - beveik visų, kuriose gyventojų daugumą sudaro krikščionys. Šiose šalyse tikėjimas Dievu tiriamas nuo 1991 metų.

Filipinuose 94 proc. žmonių sako, kad visuomet tikėjo Dievu. Antroje vietoje šiuo požiūriu yra Čilė, kur tą patį sako 88 proc. žmonių. JAV Dievu visuomet tikėjo 81 proc. gyventojų.

Mažiausiai Dievu tikinčių žmonių yra buvusioje Rytų Vokietijoje (13 proc.) ir Čekijoje (20 procentų).

Tyrimas parodė, kad ateizmas labiausiai paplitęs Skandinavijoje ir buvusioje Sovietų Sąjungoje ir kad tikėjimas Dievu bendrai visame pasaulyje, išskyrus Rusiją, Slovėniją ir Izraelį, nyksta.

Ataskaitoje sakoma, kad tvirčiau Dievu tiki pagyvenę žmonės. Vidutiniškai 43 proc. respondentų, kurių amžius - 68 metai ar daugiau, yra tvirtai įsitikinę Dievo buvimu. 27 metų ir jaunesnių žmonių grupėje tokių yra vos 23 procentai.

"Lyginant amžiaus grupių skirtumus, (matyti), kad didžiausias tikėjimo Dievu padidėjimas dažniausiai įvyksta tarp tų, kurių amžius - 58 metai ar daugiau", - sakė Tomas Smithas, kuris ir parašė minimą ataskaitą "Belief About God Across Time and Countries".

"Tai rodytų, kad tikėjimo Dievu padidėjimas ypač tikėtinas vyriausių (žmonių) grupėse, galbūt, reaguojant į didėjančią mirties nuojautą", - sakė T.Smithas.

1991, 1998 ir 2008 metų apklausos daugiausia buvo vykdomos Europos šalyse, bet taip pat buvo atliktos Čilėje, Japonijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Australijoje.