„Tarptautinis teismas – pagrindinis teisminis JT organas – viešai svarstys bylą, susijusią su Tarptautine konvencija dėl kovos su terorizmo finansavimu bei Tarptautine konvencija dėl visų formų rasinės diskriminacijos panaikinimo, (Ukraina prieš Rusijos Federaciją), nuo 2017 metų kovo 6 dienos, pirmadienio, iki kovo 9 dienos, ketvirtadienio, Taikos rūmuose Hagoje“, – sakoma pranešime, paskelbtame Tarptautinio Teismo tinklapyje.

Pranešime taip pat pažymima, kad bus apsvarstyti Ukrainos pateikti reikalavimai taikyti Rusijai prevencines priemones.

Kijevas sausio 16 dieną Tarptautiniam JT teismui pateikė ieškinį, kuriuo prašo, kad tribunolas pripažintų Maskvą pažeidus savo tarptautinius įsipareigojimus, numatytus Terorizmo finansavimo konvencijoje ir tarptautinėje sutartyje prieš rasinę diskriminaciją.

„Ukraina tvirtina, kad Rusijos Federacija pažeidžia Konvenciją dėl kovos su terorizmo finansavimu, aprūpindama ginklais ir teikdama kitokią parama neteisėtus ginkluotus darinius, įvykdžiusius virtinę teroro aktų Ukrainos teritorijoje“, – pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

Be to, Ukraina teigia, kad Rusija pažeidžia Tarptautinę konvenciją dėl visų formų rasinės diskriminacijos panaikinimo, vykdydama diskriminacijos kampaniją prieš nerusų bendruomenes Kryme.

Kaip sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas, „stengėmės sureguliuoti esančius nesutarimus derybomis ilgiau kaip dvejus metus, bet Rusija nenori liautis pažeidinėti tarptautinės teisės“.

„Todėl pateikėme ieškinį Tarptautiniam JT teismui, siekdami, kad Rusija už tuos pažeidimus būtų patraukta atsakomybėn, ir būtų atkurtos Ukrainos žmonių teisės, garantuojamos tarptautinėmis sutartimis, prie kurių yra prisijungusi ir Rusijos Federacija“, – pareiškė ministras.

Ukraina Tarptautinio Teisingumo Teismo taip pat prašo skirti laikinąsias priemones, kad Rusija nepažeidinėtų žmogaus teisių, kol teismas nagrinės bylą.

Antradienį P.Klimkinas pareiškė, kad Kijevas papildys savo ieškinį prieš Rusiją ir įtrauks į jį faktų dėl Avdijivkos miesto apšaudymo.

Pasak Ukrainos diplomatijos vadovo, „Avdijivkoje vyksta sąmoningas eskalavimas ir provokuojama humanitarinė katastrofa“.

Avdijivkos apylinkėse situacija staigiai paaštrėjo praėjusios savaitės pabaigoje. Prorusiški separatistai ir vyriausybės pajėgos kaltina vieni kitus masiniais kovinių pozicijų ir gyvenamųjų rajonų apšaudymais. Abiejose konflikto pusėse esama žuvusiųjų, kelios dešimtys žmonių – sužeisti.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį dėl suintensyvėjusių susirėmimų Avdijivkoje, kurią kontroliuoja ukrainiečių kariai, nutraukė savo vizitą Berlyne ir grįžo į Kijevą.