„Kuriame valstybę, kurioje nėra vietos antisemitizmui, ir kurioje tik vienybė padeda mums pelnyti pergales, nugalėti kliūtis ir atneš sėkmę ateityje“, – ketvirtadienį Kijeve per filmo apie Babij Jaro tragediją pristatymą sakė P. Porošenka.

Prezidentas taip pat pažymėjo, kad Holokausto memorialas Babij Jare Kijeve turi tapti visų ukrainiečių pagarbos vieta, kad ir kokia būtų šios tragedijos aukų tautybė.

„Ypač svarbu, kad visa žmonija atsimintų Holokausto šaknis ir kruvinus faktus. Ši atmintis turi būti kaip įspėjimas mūsų dabartinei ir ateities kartoms, kad neapykanta, fanatizmas, rasizmas ir nepakanta yra labai pavojingi dalykai“, – sakė P. Porošenka.

Nacių pajėgos užėmė Kijevą 1941 metų rugsėjo 19 dieną. Rugsėjo 28-ąją mieste buvo paskelbtas pranešimas, kad visi žydai privalo susirinkti viename rajone, o rugsėjo 29-30 dienomis prasidėjo pirmosios masinės egzekucijos Babij Jare.

Pagal įvairius vertinimus, per okupacijos metus Babij Jare buvo nužudyta nuo 100 tūkst. iki 200 tūkst. žmonių. Tarp sušaudytųjų buvo žydų, romų, į nelaisvė patekusių Raudonosios armijos karių, Ukrainos išsivadavimo judėjimo kovotojų ir psichiškai neįgalių žmonių.

Po karo sovietų valdžia bandė nuslėpti Babij Jaro tragediją, tačiau 1966 metais per 25-ąsias jos minėjimo metines kilo protesto akcijų, taigi buvo nuspręsta pastatyti paminklą.