„Išlieka milžiniška grėsmė, kad Rusijos teroristų grupuotės atnaujins didelio masto kautynes“, – P.Porošenka pareiškė parlamentui savo metiniame pranešime, tvirtindamas, kad šiuo metu Ukrainoje yra daugiau negu 9 tūkst. Rusijos karių.

Prezidentas sakė kalbą parlamente kitą dieną po to, kai Kijevo vyriausybės pajėgos įsitraukė į didžiausias per kelis pastaruosius mėnesius kautynes su separatistais, keliančias pavojų sužlugdyti trapias paliaubas.

„Kariuomenė turi būti pasiruošusi tiek priešo puolimo atsinaujinimui Donbase, tiek didelio masto invazijai palei visą sieną su Rusija, – pabrėžė P.Porošenka. – Turime tikrai būti tam pasiruošę.“

DELFI primena, kad trečiadienį Ukrainoje atsinaujino kovos. Pranešama, kad šiuo metu Antiteroristinės operacijos zonoje (ATO) yra didžiausias karių kiekis per visą antiteroristinės operacijos laiką

„DLR“ separatistai 20:35 vėl bandė atnaujinti Marjinkos apšaudymą, leidiniui „Ukrainska pravda“ papasakojo Bendrojo kontrolės ir koordinacijos centro atstovas spaudai Ruslanas Semeniukas. „Apytikriai 20:35 atsinaujino artilerinis apšaudymas iš neteisėtų ginkluotų grupuočių pusės. Buvo įvykdyta apie 10 apšaudymų iš 122 mm kalibro artilerijos, taip pat iš tankų“, – pranešė R. Semeniukas.

„Grupė, kuriai vadovavo Taranas (Ukrainos Bendrojo kontrolės ir koordinacijos centro vadovas, generolas-majoras), stebėjo šiuos apšaudymus. Todėl Taranas susisiekė su Rusijos pusės atstovais ir pranešė apie atnaujintus apšaudymus Marjinkoje. Rusija savo ruožtu susisiekė su neteisėtomis ginkluotomis grupuotėmis ir apšaudymai baigėsi, – pasakė jis. – Laiku įsikišus Bendrajam kontrolės ir koordinacijos centrui, pavyko užkirsti kelią konflikto plėtrai“, – pridūrė R. Semeniukas.

Marjinka – strategiškai svarbus miestas prie vieno iš pagrindinių kelių, per pastaruosius kelis mėnesius smarkiai nukentėjęs per susirėmimus.

Separatistai Ukrainos pajėgas kaltina iš mieste įsirengtų pozicijų nuolat apšaudant Donecką, ką Ukrainos kariuomenė primygtinai neigia.

Nepaisant Minske pasiektų trapių paliaubų, separatistų lyderiai tvirtina norintys iš Ukrainos pajėgų perimti dalies Donecko ir Luhansko regionų kontrolę.

Žuvo penki vyriausybės pajėgų kariai

Penki Ukrainos vyriausybės pajėgų kariai trečiadienį žuvo per kautynes šalies rytuose, daugiausiai prie Marijinkos miestelio, kur prorusiški separatistai stengėsi užimti didelę teritoriją, ketvirtadienį pranešė vienas prezidento padėjėjas.

Dar 39 ukrainiečiai buvo sužeisti, padėjėjas Jurijus Biriukovas rašo savo „Facebook“ paskyroje.

Ukrainos gynybos ministerija trečiadienį nurodė, kad separatistai, naudodami tankus ir artileriją, mėgino užimti vyriausybės pajėgų ginamas pozicijas netoli Marijinkos, esančias į rytus nuo pagrindinės kovotojų tvirtovės Donecko, pažeisdami vasarį paskelbtas paliaubas.

Tas puolimas buvo atremtas po beveik 12 valandų trukusių kautynių, pridūrė ministerija.

Separatistai dėl tų kautynių kaltino vyriausybės pajėgas ir nurodė, kad jų pusėje per Kijevo pajėgų apšaudymus žuvo 15 civilių ir kovotojų.

Rusija apkaltino Ukrainą

Rusija ketvirtadienį apkaltino Kijevą sukėlus pavojų paliauboms Rytų Ukrainoje, kai įsiplieskė smarkiausios per kelis pastaruosius mėnesius kautynės tarp vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų.

„Deja, pastangos susieti ištisų tautų likimus su vienašališkais geopolitiniais užmojais atvedė į sunkią vidinę krizę Ukrainoje“, – Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė per vieną saugumo konferenciją Maskvoje.

„Vasario 12-osios Minsko susitarimams nuolat gresia pavojus žlugti dėl Kijevo valdžios veiksmų, mėginant išvengti įsipareigojimų užmegzti tiesioginį dialogą su Donbasu“, – pabrėžė diplomatijos vadovas, turėdamas omenyje separatistų kontroliuojamą rytinį Ukrainos regioną.

ES: tai didžiausias vasarį paskelbtų paliaubų pažeidimas

Europos Sąjunga ketvirtadienį paskelbė, kad naujausi dideli susirėmimai Ukrainoje yra didžiausias vasarį pasirašytos paliaubų sutarties pažeidimas, kuris gali vesti į naują smurto spiralę tarp Kijevo pajėgų ir prorusiškų separatistų.

„Įnirtingos kautynės Marjinkoje netoli Donecko Ukrainos rytuose yra didžiausias paliaubų, paskelbtų pagal vasarį (pasirašytus) Minsko susitarimus, pažeidimas“, – sakė žurnalistams Europos Komisijos atstovė Maja Kocijančič.

Ji pridūrė, kad šios kautynės įsiplieskė po to, kai buvo pastebėtas „didelio kiekio sunkiosios ginkluotės (judėjimas) kontaktinės linijos link“ separatistų kontroliuojamoje teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1923)