„Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir aš, Ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas, duodame aiškias garantijas besąlygiškai laikytis Minsko susitarimų; mes nepereisime į puolimą“, – sakė jis penktadienį rusų kalba kreipdamasis į okupuotų teritorijų gyventojus per televizijos kanalą „Ukraina“, kurį mato šalies rytų gyventojai.

„Jeigu Ukrainos pajėgos bus atakuotos, mes padarysime viską, kas įmanoma, kad užtikrintume jų gynybą. Nedelsiant bus įvesta karinė padėtis. Aš pateiksiu parlamentui atitinkamą įstatymo projektą, ir šalis labai greitai pereis į karines vėžes“, – pabrėžė P. Porošenka.

Minės ne Maskvoje, o Gdanske

Apie Ukrainos prezidentą penktadienį pasklido dar viena žinia. P. Porošenka gegužės 7 dieną kartu su kitais Vidurio ir Rytų Europos šalių prezidentais dalyvaus renginiuose, kurie vyks Lenkijoje, minint pergalės antrajame pasauliniame kare 70-metį, pranešė Lenkijos televizijos kanalas TVN-24 savo tinklalapyje.

„Žinoma, kad kartu su prezidentu Bronislawu Komorowskiu ir vyriausybės nariais gegužės 7 dieną Vesterplatėje bus Vidurio ir Rytų Europos prezidentai: Slovakijos, Čekijos, Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vengrijos, Rumunijos, Bulgarijos, Kroatijos, Slovėnijos, taip pat, kas svarbiausia dabartinės padėties Europoje kontekste – Ukrainos“, – sakoma pranešime.

Lenkijoje laukiama 11 atvyksiančių prezidentų, kurie dalyvaus istorikų diskusijose, padės gėlių laivų statykloje prie paminklo žuvusiems darbininkams.

Pagrindiniai renginiai prasidės vidurnaktį tarp gegužės 7 ir 8-osios Vesterplatėje, Baltijos pajūrio pusiasalyje netoli Gdansko; ten 1939 metais Lenkija pasipriešino nacių Vokietijos agresijai.