Sekmadienį nuo pareigų nušalintas padėjėjas Ahn Jong-beomas yra antrasis asmuo, sulaikytas po to, kai prezidentės artima asmeninė draugė Choi Soon-sil pirmadienį buvo suimta ir apklausta dėl sparčiai besivystančio skandalo.

Park Geun-hye stengiasi atremti didėjantį visuomenės pyktį dėl įtarimų, kad Choi Soon-sil, abejotinos reputacijos religinio veikėjo dukrai, būdavo leidžiama tikrinti prezidentės kalbų juodraščius, prieiti prie įslaptintų dokumentų ir kad ji naudojosi savo įtaka, siekdama pasipelnyti.

Šis skandalas supurtė prezidentūrą, padarė valstybės vadovę visuomenės pykčio ir pajuokos taikiniu, likus kiek ilgiau negu metams iki jos kadencijos pabaigos. Park Geun-hye populiarumas nusmuko iki vienaženklių skaičių.

Choi Soon-sil neigė kaltinimus, kad ji naudojosi savo draugyste su Park Geun-hye ir spaudė bendroves, tokias kaip elektronikos milžinė „Samsung“, aukoti dideles sumas pinigų ne pelno fondams, o ji tas lėšas naudodavo asmeniniams tikslams, nurodė naujienų agentūra „Yonhap“.

Ahn Jong-beomas įtariamas padėjęs Choi Soon-sil rinkti abejotinas aukas.

„Prezidentė pati puikiai supranta situacijos rimtumą“, – ketvirtadienį parlamente sakė teisingumo ministras Kim Hyun-Woongas, pranešė „Yonhap“.

„Nelygu, kur nuves vykstantis tyrimas, nuspręsiu, ar reikalinga ir teisiškai įmanoma apklausti (Park Geun-hye), kad paaiškėtų tiesa“, – sakė jis.

Pagal Pietų Korėjos konstituciją paskirtasis prezidentas negali būti apkaltintas, nebent būtų įtariamas pakurstęs sukilimą arba įvykdęs išdavystę.

Tačiau nėra aišku, ar prokurorai gali pradėti tyrimą dėl pareigas einančio prezidento, o kaltinimus pareikšti vėliau, pasibaigus kadencijai.

„Jei prezidentė inicijuotų tyrimą, jam nebūtų jokių kliūčių“, – pridūrė ministras ir pirmą kartą nuo tada, kai rugsėjį įsiplieskė skandalas, iškėlė galimybę, kad Park Geun-hye pati gali būti apklausta.

Rasputiną primenantis asmuo

Siekdama numalšinti bent dalį kritikos, prezidentė pažadėjo sukurti neutralų ministrų kabinetą, kuriame dirbtų keletas ne jos valdančiosios konservatyvios partijos „Saenuri“ narių.

Ketvirtadienį savo štabo viršininku ji paskyrė Han Gwang-oką, buvusį velionio prezidento Kim Dae-jungo patarėją, kuris, prezidentūros – Mėlynųjų rūmų – nuomone, turėtų padėti sumaišties apimtai administracijai grįžti į įprastas vėžes.

Ilgai liberalams tarnavęs 74 metų politikas veteranas pakeitė pažiūras ir 2013 metais prisijungė prie Park Geun-hye administracijos bei pašventė savo gyvenimą „demokratijai ir nacionaliniam susitaikymui“.

„Jis puikiai tinka padėti prezidentei iš piliečių perspektyvos“, – sakė šalies lyderės atstovas Jung Youn-kukas.

Park Geun-hye taip pat peržengė įprastą politinę ribą skirstydama postus naujiems pareigūnams: liberalų politiką ji paskyrė savo naujuoju premjeru, nors šis postas Pietų Korėjoje yra labiau simbolinis.

Tačiau opozicija ministrų kabineto pertvarką įvertino kaip priedangą ir pareikalavo, kad išsamiai būtų ištirti Park Geun-hye santykiai su Choi Soon-sil, bei pažadėjo nepritarti naujojo premjero kandidatūrai sutelkdami savo parlamentinės daugumos balsus.

Žiniasklaidos pranešimuose 60 metų Choi Soon-Sil vaizduojama panaši į liūdnai pagarsėjusį Rusijos paskutiniojo caro Nikolajaus II šeimos favoritą Grigorijų Rasputiną dėl savo netinkamos ir žalingos įtakos prezidentei, kuri į šį postą buvo išrinkta 2012 metų gruodį.

Choi Soon-sil tėvas buvo šešis kartus vedęs mįslingas religinis veikėjas Choi Tae-minas, vadovavęs į sektą panašiai religinei grupei – Amžinojo gyvenimo bažnyčiai.

Pastarasis asmuo susipažino su Park Geun-hye po jos motinos nužudymo 1974-aisiais. Ši moteris, jo teigimu, pasirodė jam sapne. Vyras taip pat buvo ilgametis Park Geun-hye mentorius, o galiausiai dabartinė prezidentė artimai susidraugavo su jo dukra.

Sekmadienį Choi Soon-sil grįžo iš Vokietijos į Seulą, kur buvo apklausta. Po to, prasibrovusi pro minias žurnalistų bei protestuotojų, ji sakė, kad „padarė mirtiną nuodėmę“, – pranešė „Yonhap“.

Prokurorai prieš pasibaigiant sulaikymo terminui laukia leidimo oficialiai areštuoti Choi Soon-sil, nes jie baiminasi, kad ji vėl gali išvykti ir laiko moterį „nestabilia“.

Šis skandalas šalį krečia tuo metu, kai Pietų Korėja, ketvirta didžiausia Azijos ekonomika, susiduria su mažėjančiu eksportu, aukštu nedarbo lygiu bei kylančia branduolinių ir raketinių atakų grėsme iš Šiaurės Korėjos.