Moteris buvo sulaikyta pirmadienį – prokurorai nuo to momento turi 48 valandas priimti sprendimą, ar ją oficialiai areštuoti, ar paleisti į laisvę.

Pirmadienį dėl šalį krečiančio skandalo pareigūnai atliko kratą aštuoniuose šalies bankuose, skelbia vietos žiniasklaida. Kaip informuoja naujienų agentūra „Yonhap“, pareigūnai ieškojo dokumentų, susijusių su Choi Soon-sil finansinėmis operacijomis.

Pietų Korėjos prezidentės draugė įtariama pinigų plovimu ir dariusi spaudimą verslams skirti lėšų fondams, iš kurių gauna tiesioginės finansinės naudos. Esą moteris visada kaip koziriu pasinaudodavusi bičiulyste su prezidente.

Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye

Be to, įtariama, kad Choi Soon-sil susijusi su keliais abejotinais prezidentės sprendimais, dalyvaudavusi jų priėmimo procese, nors niekada neturėjo specialaus leidimo dirbti su slaptais dokumentais.

Prokurorai teigia, kad sprendimą moterį sulaikyti lėmė baimė, jog, likusi laisvėje, ji sunaikins įrodymus.

„Seniau ji ne kartą bėgo į užsienį, Pietų Korėjoje neturi nuolatinės gyvenamosios vietos, todėl buvo didelė rizika, jog ji bandys bėgti. Be to, jos psichologinė būsena šiuo metu itin nestabili“, – „Yonhap“ sakė prokuratūros atstovai.

Pati Choi Soon-sil žurnalistams pirmadienį sakiusi „padariusi nuodėmę, už kurią turėtų sumokėti gyvybe“.

Antradienio rytą įvyko itin nemalonus incidentas. 45 metų vyras, pareiškęs, kad „nori padėti Choi Soon-sil numirti“, statybiniu sunkvežimiu rėžėsi į Seulo centrinę prokuratūrą. Tuo metu moters pastate nebuvo, tačiau nukentėjo apsaugos darbuotojas, apgadintas ir pats pastatas.

Praeitą savaitę Pietų Korėjos prezidentė viešai atsiprašė ir pripažino Choi Soon-sil rodžiusi slaptų dokumentų, be to, leidusi draugei redaguoti jos viešus pasisakymus.

„Choi per praeitą rinkimų kampaniją mane konsultavo kalbos klausimais ir padėjo su viešaisiais ryšiais. Kurį laiką man talkino ir tapus prezidente. Nuoširdžiai atsiprašau visų Pietų Korėjos žmonių“, – kalbėjo prezidentė ir nusilenkė tiesiai į kameras. Panašu, kad liaudies tai nenuramino – šalyje ir toliau vyksta protesto akcijos, reikalaujama prezidentės atsistatydinimo.