Medikai tvirtina, kad jis niekada gali nepabusti iš komos. Net jei jis atgautų sąmonę, jam reikėtų daugelį mėnesių ar net metų trunkančios reabilitacijos. Tokios blogos žinios pribloškė Nyderlandų gyventojus. Visą savaitę po nelaimingo atsitikimo ruseno viltis, kad princas atsigaus. Tačiau dabar ši viltis žlugo.

Tiesa, J. Friso padėtis jokių konstitucinių pasekmių neturės. Jis yra antrasis karalienės Beatrix sūnus, tačiau prarado teisę pretenduoti į sostą, kai 2004 metais vedė Mabel Wisse Smit. Pirmas eilėje į sostą šiuo metu yra princas Willemas Alexanderis, o po jo eina trys jo dukros.

Nepaisant to, kad princą J. Friso ištikusi nelaimė neturės jokios įtakos sosto paveldėjimui, niūrios prognozės daro didelę įtaką jo šeimai.

Galima vieno iš trijų sūnų netektis smarkiai sukrėtė karalienę Beatrix. Būdama 73 metų, ji jau tapo vyriausia tebevaldančia Nyderlandų monarche. Pastaraisiais metais vis dažniau kalbama, kad ji turėtų užleisti sostą savo sūnui Willemui Alexanderiui.

Dabar karališkoji šeima turi nuspręsti, kur perkelti princą J. Friso tolesniam gydymui. Gydytojai teigia, jog vis dar yra šansų, kad jis atsigaus, tačiau gali prireikti mėnesių, kol jo būklė taps aiškesnė. Princas gyveno Londone su savo žmona ir penkerių bei šešerių metų dukterimis. Jis dirbo kompanijos, gaminančios sodrintą uraną, finansų direktoriumi.

Šeima gali perkelti jį į kliniką Anglijoje, Nyderlanduose ar net Austrijoje arba Vokietijoje, netoli tos vietos, kur įvyko incidentas.

Keliamas klausimas dėl eutanazijos

Johanas Friso su žmona, vaiku ir motina
Žurnalistai ir medicinos ekspertai jau spėlioja, ar karališkoji šeima nepriims sprendimo nutraukti jo gyvybę, jei jis ir toliau liks komoje.

Eutanazija Nyderlanduose yra įteisinta nuo 2002 metų, nors buvo toleruojama ir anksčiau. Tačiau eutanazijos įstatymas numato, kad sprendimą nutraukti savo gyvybę turi priimti pats pacientas. Pagal tokį apibrėžimą komos ištiktam asmeniui eutanazija negali būti atlikta.

Be to, Nyderlandų karališkoji šeima išpažįsta protestantų tikėjimą, kuris gali sustabdyti ją nuo bet kokios nesavaiminės mirties formos. Kai kurios protestantų bendruomenės tiki, jog eutanazija ar pagalba nusižudant yra draudžiamos Dievo.

Princo J. Friso žmona princesė Mabel taip pat garsėja kaip organų donorystės šalininkė. Ji dalyvavo lobistinėje veikloje, siūlydama priimti naują įstatymą, pagal kurį visi asmenys būtų pripažinti potencialiais donorais, išskyrus tuos atvejus, kai asmuo iš anksto bus išreiškęs tam prieštaravimą. Pagal dabar galiojančius Nyderlandų įstatymus yra priešingai.