„Nėra prasmės tęsti (palaikų) repatriacijos tokiu būdu“, – Olandijos lyderis sakė per spaudos konferenciją Hagoje.

Pasak M.Rutte, intensyvėjant Kijevo pajėgų susirėmimams su prorusiškais separatistais, tame regione tapo nesaugu tęsti žuvusiųjų palaikų paieškas.

„Nereikia nė sakyti, kad Australija, Malaizija bei (Europos) saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) palaiko mus šiuo klausimu“, – pridūrė M.Rutte.

„Padarėme, ką galėjome, esant dabartinėms aplinkybėms“, – sakė premjeras.

Australijoje gedima Malaizijos lainerio katastrofos Ukrainoje aukų

Australijoje ketvirtadienį vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo, šalyje paskelbus nacionalinį gedulą dėl oro bendrovės „Malaysian Airliner“ reiso MH17 lėktuvo katastrofos rytų Ukrainoje – kitą dieną, kaip ekspertai sustabdė žuvusiųjų palaikų paieškas dėl pablogėjusios saugumo padėties.

Australija neteko 38 savo piliečių ir gyventojų, tarp jų vaikų, kai Malaizijos lėktuvas, liepos 17 dieną skridęs iš Amsterdamo į Kvala Lumpurą, buvo numuštas virš rytų Ukrainos, kur vyriausybės pajėgos kaunasi su prorusiškais separatistais. Per tą katastrofą žuvo visi 298 laineryje buvę keleiviai ir įgulos nariai.

Bažnyčių varpai gaudė visoje šalyje, o Šv.Patriko katedroje Melburne vyko gedulingos pamaldos. Per katastrofą Ukrainoje žuvę 16 australų gyveno Viktorijos valstijoje, kuriai priklauso Melburnas.

Melburne taip pat vyko 20-oji Tarptautinė AIDS konferencija, kurios šeši delegatai žuvo skrisdami į Australiją per Malaiziją tuo lėktuvu.

Katedroje gedinčios šeimos dalyvavo pamaldose kartu su iškiliais svečiai, tarp kurių buvo Australijos premjeras Tony Abbottas ir generalgubernatorius seras Peteris Cosgrove'as.

Per tą ceremoniją T.Abbottas sakė, kad žuvusiųjų šeimos patyrė neįsivaizduojamą košmarą.

„Jų lėktuvas buvo numuštas padangėje, o 298 nekalti žmonės buvo nužudyti – įskaitant 38 vyrus, moteris ir vaikus, kurie vadino Australiją savo namais, – pareiškė premjeras. – Ateis laikas nuteisti kaltuosius, tačiau šiandien pagerbiame žuvusiuosius ir gedime kartu su gyvaisiais.“

Australija pasiuntė šimtus policijos, gynybos ir kitų pareigūnų, kurie turės rūpintis žuvusių australų palaikų repatriacija. Tačiau jų pastangoms iškilo naujas kliuvinys, kai trečiadienį teko atšaukti paieškas katastrofos vietoje.

Olandijos premjeras Markas Rutte pareiškė, kad dėl pablogėjusios saugumo padėties rytų Ukrainoje tyrėjų misija nebegalėjo būti tęsiama.

Iki šiol į Nyderlandus išskraidinti 228 karstai su žuvusiųjų palaikais. Ta šalis neteko daugiausiai savo piliečių per šią katastrofą, o jos specialistai vadovaus veikiausiai ilgai truksiančiam palaikų atpažinimo procesui.