„Chuckas buvo neeilinis sekretorius“, – pažymėjo B. Obama, skelbdamas specialų pareiškimą spaudai dalyvaujant pačiam Ch. Hageliui ir viceprezidentui Joe Bidenui.

B. Obama taip pat pavadino Ch. Hagelį pavyzdiniu ministru, kuris išsaugojo ginkluotųjų pajėgų kovinę parengtį. „Šis sprendimas jam buvo nelengvas. Esu dėkingas jam už tai, kad jis sutiko likti, kol aš išrinksiu naują gynybos sekretorių ir kol jį patvirtins Senatas“, – pridūrė JAV prezidentas.

Anksčiau apie būsimą atsistatydinimą pranešė JAV žiniasklaida. Kaip rašo laikraštis „The New York Times“, „sprendimą paprašyti gynybos sekretorių – vienintelį respublikoną jo nacionalinio saugumo komandoje – palikti postą prezidentas priėmė praėjusį penktadienį po daugelio susitikimų, vykusių dvi pastarąsias savaites.“ Leidinio duomenimis, 68 metų Ch. Hagelio atleidimo priežastis yra ta, kad jis nesusidorojo su uždaviniu priešintis „Islamo valstybės“ grupuotei, siautėjančiai Sirijoje ir Irake.

Vietnamo karo veteranas, buvęs senatorius Ch. Hagelis vadovavo Pentagonui nuo 2013 metų vasario.

„Reuters“ nuomone, į Pentagono vadovo postą dabar gali pretenduoti buvusi gynybos sekretoriaus pavaduotoja Michele Flournoy, buvęs sekretoriaus pirmasis pavaduotojas Ashtonas Carteris ir senatorius nuo Rod Ailendo valstijos demokratas Jackas Reedas.

Pranešama, kad jis pasitraukia iš posto JAV keičiant prieš „Islamo valstybę“ nukreiptą karinę strategiją.

Tikimasi, kad jis liks savo poste, kol bus patvirtintas naujas kandidatas.

„Spalį sekretorius Hagelis pradėjo sakyti prezidentui apie pasitraukimą iš administracijos... Tie pokalbiai tęsėsi kelias savaites“, – pasakojo vienas administracijos pareigūnų.

„Įpėdinis bus įvardintas netrukus, bet sekretorius Hagelis liks gynybos sekretoriumi, kol pakeitimą patvirtins Jungtinių Valstijų Senatas'“, – pridūrė jis.

Ch. Hagelis, respublikonų senatorius, 2003-aisias balsavo už JAV įsiveržimą į Iraką, bet vėliau ėmė kritikuoti šį užsitęsusį konfliktą, o praėjusių metų pradžioje B.Obama pavedė jam rūpintis JAV pajėgų išvedimu iš Afganistano.

Vietnamo kare įgyta puskarininkio Ch.Hagelio patirtis laikyta vertybe gynybos ministro poste, bet jo vieši pasisakymai dažnai būdavo netaktiški ar gluminantys, kai JAV administracija stengiasi prisitaikyti prie naujų konfliktų.

„Per pastaruosius dvejus metus sekretorius Hagelis padėjo valdyti intensyvų pereinamąjį JAV ginkluotųjų pajėgų laikotarpį, tai ir pajėgų Afganistane mažinimas, ir poreikis parengti mūsų pajėgas būsimoms misijoms, ir griežtas biudžetas, kai reikia išlaikyti pajėgas stiprias ir parengtas“, – aiškino pareigūnas.

„Per beveik dvejus metus sekretorius Hagelis buvo tvirta ranka, vadovaujanti mūsų kariškiams per šį perėjimą ir padedanti atsakyti į iššūkius – nuo ISIL („Islamo valstybės“ džihadistų) iki Ebolos (viruso sukeltos epidemijos)“, – tęsė pašnekovas.