38 metų Robertas O'Neillas sakė laikraščiui „The Washington Post“, kad jis šovė O.bin Ladenui į kaktą per reidą, surengtą prieš trejus metus „al Qaeda“ vadovo slaptoje buveinėje Pakistano mieste Abotabade.

Buvęs komandosas sakė dienraščiui nusprendęs paskelbti šį faktą prieš planuotą pasirodymą žiniasklaidoje ateinančią savaitę, kai jo tapatybę atskleidė buvusių SEAL narių valdomas tinklalapis SOFREP.

SOFREP atskleidė jo tapatybę, protestuodamas prieš R.O'Neillo sprendimą atskleisti savo vaidmenį toje misijoje.

Daug apdovanojimų pelnęs Montanoje gyvenantis karys sakė „The Washington Post“, kad jis buvo tarp priešakinių JAV karių, įsiveržusių į O.bin Ladeno buveinę, ir kad šaudė dar bent du SEAL nariai.

Laikraštis nurodė, kad du SEAL komandos nariai patvirtino R.O'Neillo tapatybę.

Numatoma, kad R.O'Neillas pasirodys viename dokumentiniame filme, kurį televizija „Fox“ rodys ateinančią savaitę.

Per reidą O.bin Ladeno viloje R.O'Neillui buvo patikėta antroji pozicija per įsiveržimą į „al Qaeda“ lyderio miegamąjį.

O.bin Ladenas buvo trumpam pasirodęs prie durų, o priešais R.O'Neillą buvęs karys į jį šovė, bet veikiausiai nepataikė.

„Prasmukau pro jį į kambarį – buvau viduje šalia durų, – pasakojo R.O'Neillas. – Ten stovėjo Bin Ladenas. Jis buvo uždėjęs rankas ant pečių vienai moteriai, stumdamas ją į priekį.“

R.O'Neillas sakė aiškiai atpažinęs O.bin Ladeną per naktinio matymo prietaisą, nors kambaryje buvo tamsu, todėl iššovė.

Buvęs SEAL narys sakė, jog tapo aišku, jog O.bin Ladenas buvo negyvas, nes jo kaukolė buvo suskaldyta.

Tylos kodeksas

R.O'Neillas – jau antrasis į viešumą išėjęs šio elitinio dalinio, kurio kariai dalyvavo reide prieš O.bin Ladeną, buvęs narys. Tačiau tokius prisipažinimus kritikuoja kariuomenės vadai ir tebetarnaujantys SEALS nariai, kurie laikosi griežto, į Omertos įstatymą panašaus tylos kodekso.

Mattas Bissonnette'as savo prisiminimų apie tą reidą knygą „Nelengva diena“ (No Easy Day) išleido 2012 metais Marko Oweno slapyvardžiu.

Duodamas interviu televizijai „NBC News“, M.Bissonnette'as atrodė nepatenkintas R.O'Neillo pateikta įvykių versija.

„Du skirtingi žmonės, pasakojantys dvi skirtingas istorijas dėl dviejų skirtingų priežasčių, – pareiškė M.Bissonnette'as. – Jis sako tai, ką sako. Nenoriu į tai veltis.“

„The Washington Post“ rašo, kad R.O'Neillas ilgai svarstė, ar turėtų išeiti į viešumą, tačiau galiausiai pasiryžo tai padaryti, nuogąstaudamas, kad kiti nutekins jo tapatybę, kuri jau buvo žinoma kariškių sluoksniuose, Kongreso nariams ir bent dviem žiniasklaidos organizacijoms.

Karys nusprendė pasisakyti po susitikimo su 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų prieš Pasaulio prekybos centrą Niujorke aukų artimaisiais.

R.O'Neillas sakė, kad jis ten nusprendė papasakoti, kaip žuvo tuos išpuolius organizavęs O.bin Ladenas.

„Šeimos man sakė, kad tai suteikė šiokį tokį užbaigtumo jausmą“, – R.O'Neillas sakė dienraščiui.

Tačiau jo sprendimą piktai komentavo kai kurie buvę SEAL ginklo draugai.

Spalio 31 dieną pasiųstame laiške Karinių jūrų pajėgų specialiųjų operacijų štabo personalui šios institucijos viršininkas kontradmirolas Brianas Losey ir vyresniojo laivūnas Michaelas Magaraci pažymėjo, kad specialiosiose pajėgos galioja „svarbus principas“ – „nereklamuoti savo darbo pobūdžio ir nesiekti pripažinimo dėl savo veiksmų“.

R.O'Neillas į reidą „al Qaeda“ vadovo buveinėje buvo pasiųstas turėdamas jau beveik 15 metų tarnybos laivyno specialiosiose pajėgos patirtį ir buvo elitinės SEAL 6-osios komandos narys.

2009 metais jis dalyvavo misijoje, per kurią vienas kapitonas buvo išvaduotas iš piratų užgrobto laivo prie Somalio krantų. Vėliau ta istorija įkvėpė sukurti scenarijų filmui, kuriame aktorius Tomas Hanksas atliko kapitono Richardo Phillipso vaidmenį.