Juodai baltame vaizdo įraše, kurio trukmė – 3 min. 19 sekundžių, vienas po kito matomi 53 „Novaja gazeta“ darbuotojai, tarp jų laikraščio vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas, jo pavaduotojas Sergejus Sokolovas, taip pat korespondentai, apžvalgininkai, skyrių darbuotojai.

Vaizdo įraše matomi žurnalistai rankose laiko plakatus su informacija apie A. Politkovskajos nužudymo aplinkybes ir bylos tyrimą.

Kremliaus kritikė 48 metų A. Politkovskaja, kurios specializacija buvo korupcija ir žmogaus teisių pažeidimai, buvo nušauta 2006-ųjų spalio 7 dieną. Po metų buvo sulaikyti įtariami žmogžudystės vykdytojai ir organizatoriai – iš viso 11 asmenų.

Tačiau, kaip pabrėžiama „Novaja gazeta“ žurnalistų plakatuose, „šios žmogžudystės užsakovas iki šiol nerastas“.

Redakcijos darbuotojai, pasitelkę plakatus, pasakoja apie pirmąjį A. Politkovskajos nužudymo bylos teismo procesą, kuris baigėsi išteisinamuoju nuosprendžiu. Jį vėliau panaikino Aukščiausiasis Teismas.

Taip pat primenama, kad 2011 metais dėl A. Politkovskajos nužudymo organizavimo buvo sulaikytas milicijos papulkininkis Dmitrijus Pavliučenkovas, kuris, nepaisant susitarimo su tyrėjais, taip ir neįvardijo nusikaltimo užsakovo.

Ana Politkovskaja

„Anos vaikai reikalavo atšaukti šį susitarimą ir nuteisti D. Pavliučenkovą visu griežtumu. Teismas neišgirdo. Užsakovas taip ir nerastas“, – sakoma vaizdo kreipimesi.

Žurnalistai taip pat primena apie antrąjį A. Politkovskajos žudikų teismo procesą 2013 metais, apie prisiekusiųjų sprendimą pripažinti juos kaltais.

„Organizatorius, bendrininkai, žudikas buvo pasiųsti į kalėjimą. Užsakovas iki šiol nerastas. Byla išskirta į atskirą baudžiamąją bylą, tačiau joje neatliekami jokie tyrimo veiksmai. Tyrėjas Petrosas Garibianas išėjo į pensiją, naujas tyrėjas Sergejus Stepanovas nedaro nieko. Tyrimas faktiškai sustabdytas“, – sakoma žurnalistų kreipimesi.

„Novaja gazeta“ vaizdo kreipimąsi užbaigia A.Politkovskajos sūnus Ilja, rankose laikantis plakatą su reikalavimu rasti jo motinos nužudymo užsakovą.

„Novaja gazeta“ apžvalgininkė Ana Politkovskaja buvo nušauta savo namo laiptinėje Maskvos centre 2006 metų spalio 7 dieną - per prezidento Vladimiro Putino, tuo metu ėjusio premjero pareigas, gimtadienį.

Versijos, kad žurnalistė galėjo būti nužudyta siekiant apiplėšti arba buitinio konflikto metu, buvo pripažintos nepagrįstomis, o pagrindine nusikaltimo versija tapo profesinė A.Politkovskajos veikla.

2011 metais dėl A. Politkovskajos nužudymo kaltinimai buvo pareikšti Lom-Ali Gaitukajevui, broliams Ibragimui ir Džabrailui Machmudovams bei Sergejui Chadžikurbanovui.

Tyrimo duomenimis, 2006 metų liepą L.-A. Gaitukajevas iš nenustatyto asmens gavo užsakymą nužudyti žurnalistę. Pats L.-A. Gaitukajevas ir S. Chadžikurbanovas organizavo nužudymą, broliai I.ir Dž. Machmudovai sekė A. Politkovskają, o jų brolis Rustamas Machmudovas paspaudė gaiduką.

2012 metų gruodį Maskvos apygardos teismas skyrė buvusiam milicininkui D.Pavliučenkovui 11 metų kalėjimo bausmę už žurnalistės nužudymo organizavimą. Jis visiškai pripažino savo kaltę, sudarė susitarimą su tyrėjais ir liudijo prieš kitus bylos kaltinamuosius.

Tyrimo duomenimis, D.Pavliučenkovas L.-A.Gaitukajevo užsakymu sekė A.Politkovskąją ir už tai gavo 150 tūkst. JAV dolerių.

2015 metų birželį Maskvos apygardos teismas nuteisė L.-A.Gaitukajevą ir R.Machmudovą kalėti iki gyvos galvos.

Teismas I.Machmudovui skyrė 12 metų kalėjimo, Dž.Machmudovui – 14 metų (vėliau Aukščiausiasis Teismas jam bausmę sutrumpino pusmečiu), o S.Chadžikurbanovui – 20 metų laisvės atėmimo bausmę.

A. Politkovskajos šeima tuomet sakė, jog yra nusivylusi, kad proceso metu nebuvo priartėta prie žmogžudystės užsakovo išaiškinimo.

Žmogaus teisių gynėjai taip pat tvirtina, kad byla nebus baigta, kol nebus patraukti atsakomybėn tie, kas stovi už šio nusikaltimo.