„Šiame elektroniniame laiške rašoma, kad prisegtame dokumente pateiktos Ukrainos sužlugdymo instrukcijos. Taip pat laiške teigiama, kad Kremlius gavo šį dokumentą vasario mėn. pradžioje iš milijardieriaus Konstantino Malofejevo, kai dar buvo likę daug laiko iki buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus pabėgimo į Rusiją, kuris tokiu būdu gelbėjosi nuo aršių Kijevo Maidano protestuotojų surengtos revoliucijos.

„Ar Putinas tikrai žinojo apie šio plano egzistavimą? Anot „Novaja gazeta“ redaktoriaus pavaduotojo Sergejaus Sokolovo, šis leidinys neturi neginčijamų daiktinių apie šį faktą liudyti galinčių įrodymų, tačiau egzistuoja „stiprus jausmas“, sklindantis iš šaltinio, kad 2014 m. vasario mėn. V. Putinas šį dokumentą peržiūrėjo“, – teigiama „Novaja gazeta“ straipsnyje.

„Daug metų pasitikime šiuo vidiniu šaltiniu, jis niekada mūsų nebuvo suklaidinęs“, - patikino S. Sokolovas.

Vasario 25 d. „Novaja gazeta“ išpublikavo šį dokumentą, rašo „The Daily Beast“.

Kodėl gi vienas iš Kremliaus darbuotojų nutekino šį dokumentą žiniasklaidai ir kodėl jis tai padarė būtent dabar?

„Svarbu suvokti, kad už raudonos Kremliaus sienos yra žmonių, kuriems kelia nerimą karas Ukrainoje, ultranacionalizmas ir neprotinga politika. Tai žmonės, kurie norėtų sustabdyti karą, tačiau negali to padaryti patys“, – samprotavo S. Sokolovas.

Kalbėdamas apie publikuotą dokumentą, S. Sokolovas nutekintame dokumente paminėtą pseudovalstybę „Novorosiją“ ir atšiaurios geopolitikos akcentavimą vadina labai ciniškais pareiškimais.

„V. Putinas apribojo žmonių, į kuriuos jis žvelgia rimtai, ratą“, – patikino S. Sokolovas.

„Tačiau K. Malofejevo dokumentas į jo rankas pateko per Andrejaus Pašauktojo fondą – analitinį centrą, vieną iš nedaugelio šaltinių, kuriais jis pasitikėjo“, – kalbėjo S. Sokolovas.

Politologas iš Maskvos Stanislavas Belkovskis savo ruožtu abejoja, ar V. Putinas kada nors įsiklausydavo į tai, ką jam sakydavo K. Malofejevas.

„Nuo 2004 m. mačiau tonas dokumentų, panašių į tą, kurį publikavo „Novaja gazeta“, – patikino jis.

„Tai yra tiesa – kai kurie žmonės Kremliuje baiminasi, kad Rusija rieda į bedugnę, tačiau paties V. Putino galvoje egzistuoja karo strategija ir planas, jis nori, kad Vakarai grįžtų prie Jaltos susitarimo dėl įtakos sferų“, – samprotavo politologas.

Jo teigimu, V. Putinas nori, kad būtų sukurtas naujas planas, suteikiantis Rusijai galimybę valdyti ir kontroliuoti postsovietines teritorijas“, – mano S. Belkovskis.

„Kol ES lyderiai nesudalyvaus naujame „Jaltos susitikime“, karas Ukrainoje tęsis“, – pridūrė jis.