Dokumente, kurį paskelbė dienraštis „The Washington Post“, siūloma rengti bendras bombardavimo operacijas, įkurti bendrą operacijų vadavietę ir kitaip koordinuoti veiksmus.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry aptars šį pasiūlymą Maskvoje vėliau ketvirtadienį.

J. Kerry, išvykęs į Maskvą derybų su prezidentu Vladimiru Putinu, to pranešimo nepaneigė, bet atsisakė pateikti kokių nors detalių apie numanomą pasiūlymą, kol jis dar nebuvo aptartas su Kremliumi.

Paklaustas, ar norėtų pakomentuoti pranešimą apie neva Jungtinių Valstijų pateiktą karinį pasiūlymą Rusijai, J. Kerry atsakė: „Dabar – ne. (Vėliau) pateiksiu komentarų. Vykstu į Maskvą, šį vakarą susitiksiu su prezidentu Putinu, ir turėsime apsčiai laiko apie tai pasikalbėti.“

„Leisiu jums visiems susidaryti įspūdį, kur esame“, – pridūrė jis.

J. Kerry ketvirtadienį vakare dalyvaus derybose su V. Putinu Kremliuje, o penktadienį – su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Kaip rašo „The Washingon Post“, J. Kerry ketina pasiūlyti V. Putinui, kad Rusija ir JAV įkurtų „Bendrąją įgyvendinančiąją grupę“ (Joint Implementation Group, JIG), kuri „leistų vykdyti platų koordinavimą“ tarp abiejų šalių karinių pajėgų, veikiančių karo krečiamoje Sirijoje.

Bet koks susitarimas šioje srityje tarp abiejų galingųjų varžovių būtų kontroversiškas, nes daugelis, tarp jų prezidento Baracko Obamos kritikai Vašingtone, tai prilygintų netiesioginiam sutikimui su V. Putino pastangomis sustiprinti B.al Assado režimą.

Basharas al Assadas, Vladimiras Putinas

Visgi tokia partnerystė gali padėti užgesinti oficialiąją JAV kritiką, jau kelis mėnesius reiškiamą dėl Rusijos karinės intervencijos Sirijoje.

Be to, Jungtinės Valstijos taptų vienomis iš pagrindinių Sirijos prezidento Basharo al Assado tarptautinių rėmėjų, nors pastaraisiais metais amerikiečiai reikalavo, kad tas lyderis pasitrauktų iš valdžios.

Pasak JAV pareigūnų, joks susitarimas su Maskva dar nebuvo sudarytas.

Šiuo metu Rusijos pajėgos Sirijoje padeda B.al Assado režimui kovoti su įvairiomis sukilėlių grupėmis, o JAV vadovaujama koalicija susitelkusi į kovą su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba yra paskelbusi tiek IS, tiek grupuotę „al Nusra Front“ teroristinėmis organizacijomis. Joms netaikomos paliaubos tarp B.al Assado pajėgų ir nuosaikesnių sukilėlių grupių, nors ir tas susitarimas yra dažnai pažeidinėjamas.

„Islamo valstybė“, įkūrusi „kalifatą“ turi pasaulinių ambicijų, bet „al Nusra Front“, kuri yra džihadistų judėjimo „al Qaeda“ padalinys, labiau susitelkusi į kovą su B.al Assadu ir neretai kaunasi kartu su kitomis sukilėlių grupuotėmis, palaikomomis JAV sąjungininkų.