Prancūzija Rusijai perduoti karinius laivus atsisakė dėl Ukrainoje susiklosčiusios situacijos. 

Iš pradžių Prancūzija teigė esanti pasiruošusi padengti tik 784,5 mln. eurų išlaidų ir nuostolių, tačiau Rusija pageidavo kur kas didesnės kompensacijos, kuri apimtų išlaidas ekipažo apmokymams ir „Mistral“ skirtos infrastruktūros statybas. Kaip praneša newsru.com, buvo įvardijama 1,163 mlrd. eurų suma.

Galiausiai Rusija gavo beveik tiek, kiek ir tikėjosi, – jai sumokėta 1,1 mlrd. eurų kompensacija. Mainais Prancūzija taps visateise laivų savininke, kai šių metų rugsėjo mėn. specialistai užbaigs rusų įrangos demontavimo darbus. Dėl šių detalių taip pat buvo deramasi, nes dalis laivų korpuso buvo pagaminta rusų „Baltzavod“, o galutinio vartotojo sertifikatai perduoti Rusijos gynybos ministerijai. Rudenį Prancūzija gaus šiuos dokumentus ir galės derėtis dėl šių laivų pardavimo su interesantu. Šią informaciją patvirtino šaltinis Kremliuje. „Prancūzija jau pervedė pinigus ir po įrangos grąžinimo galės daryti su abiem laivais, ką tik panorės“, - teigė šaltinis. 

„Kommersant“ pateikiamais duomenimis, 1,1 mlrd. eurų kompensacijos pervedimas tapo nelengva užduotimi. Pinigai buvo pervedami į sąskaitas viename iš Rusijos bankų itin slaptai. Kadangi 2014 m. Hagos teismas įpareigojo Rusijos vyriausybę išmokėti buvusiems JUKOS akcininkams 50 mlrd. JAV dolerių (beveik 46 mlrd. eurų), Prancūzijos Rusijai pervesta suma už sutarties nutraukimą galėjo būti areštuota. Manoma, kad dabar šiame ginče pagaliau padėtas taškas. 

Prancūzija įsipareigojo Rusijai pastatyti du lėktuvnešius – „Vladivostok“ ir „Sevastopol“. Pirmą kartą apie sprendimą Rusijai neperduoti pirmojo karinio laivo F. Hollande’as prakalbo 2014 m. rugsėjo mėn. „Rusijos veiksmai Rytų Ukrainoje pažeidžia Europos saugumo principus“, - tada kalbėjo jis. V. Putinas savo ruožtu buvo pareiškęs, kad susiklosčius tokiai situacijai Rusija tikisi susigrąžinti laivų statyboms skirtą avansą. Amžiaus sutartis galėjo peraugti į precedento neturintį bylinėjimosi procesą, tačiau Prancūzija nusprendė šį reikalą sutvarkyti vyriausybiniu lygmeniu.

Rusijai bus „visiškai atlyginta“

Prancūzija trečiadienį pareiškė sutinkanti sumokėti kompensaciją Rusijai už žlugusį kontraktą dėl dviejų „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų pardavimo, priartindami prie pabaigos daug mėnesių trukusį diplomatinį ir komercinį ginčą.

Prancūzijos prezidentūros pranešime sakoma, kad Rusijai bus „visiškai atlyginta“ už tuos du modernius laivus, kuriuos Prancūzija pasiliks sau.

Eliziejaus rūmai pridūrė, kad visa tuose laivuose jau sumontuota Rusijos įranga bus pašalinta ir grąžinta Maskvai.

Tuo tarpu Rusija nurodė, kad Prancūzija jau grąžino pinigus ir laiko šį klausimą išspręstu.

„Rusijos prezidentas ir Prancūzijos prezidentas kartu priėmė sprendimą anuliuoti kontraktą“, – sakoma Kremliaus pranešime, paskelbtame po abiejų lyderių pokalbio telefonu.

„Prancūzija jau pervedė lėšas, o po įrangos grąžinimo įgis visas nuosavybės teises ir galės naudoti tuos laivus savo nuožiūra“, – pridūrė Kremlius.

Vienas Rusijos kariuomenės šaltinis antradienį sakė valstybinei naujienų agentūrai TASS, kad grupė rusų specialistų rugsėjį bus pasiųsti į Prancūziją demontuoti to laivo ryšių įrangos.

Nei viename pranešime nebuvo paminėtas kompensacijų Rusijai klausimas.

Paryžius pasisiūlė grąžinti 785 mln. eurų, kuriuos jau yra pervedusi Rusija, bet Maskva dar norėjo gauti apie 1,2 mlrd. eurų kompensaciją, argumentuodama, kad Prancūzija turi atlyginti už įgulų mokymų išlaidas ir infrastruktūros statybas Vladivostoke.

Atrodo, kad Maskva atsisakė papildomų pretenzijų, nes Prancūzijos prezidentūros pranešime nurodoma, kad Rusijai bus „išimtinai“ grąžintos sumos, „pervestos iš anksto pagal kontraktą“.

Anksčiau buvo planuojama, kad pirmasis „Mistral“ bus perduotas Rusijai 2014-aisiais, o antrasis – šiais metais.

Tačiau Rusijos ir Vakarų šalių santykiai tebėra pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo dėl krizės Ukrainoje, o Prancūzijos partneriai Vakaruose sakė, kad tų laivų perdavimas smarkiai pakenktų jų pastangoms izoliuoti Maskvą dėl 2014 metų kovą įvykdytos Krymo aneksijos ir separatistų palaikymo Rytų Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1051)