Kaip sužinojo "Interfax", kreipimesi nurodoma, jog būtina skirti 600 mln. rublių pasirengti valdomam kosminės stoties nuskandinimui Ramiojo vandenyno pietinėje dalyje, taip pat valstybės skolai kosminės pramonės įmonėms grąžinti.

Konstruktorių taryba taip pat priėmė sprendimą surasti galimybių pastatyti modernizuotą krovinį laivą "Progres-MI", kuris būtinas stočiai "Mir" nuskandinti, pranešė pareigūnas.

Stotis "Mir" bus nuskandinta nedalyvaujant kosmonautams, automatiniu režimu. Tačiau jeigu iškiltų nenumatytų situacijų, nuspręsta tokiam atveju parengti pilotuojamą kosminį laivą "Sojuz" , kuriuo Rusijos kosmonautai galėtų dar kartą nuskristi į stotį "Mir".

Stotis "Mir" buvo paleista į orbitą 1986 metų vasario 20 dieną. Joje buvo įgyvendintos 24 tarptautinės mokslo programos ir iš viso atlikta daugiau kaip 17 tūkst. mokslo ir technikos eksperimentų, kuriuose dalyvavo 15 šalių mokslininkai. Dabar stotyje yra 11,5 tonos sveriančių mokslo įrenginių iš 27 šalių.

Orbitiniame komplekse dirbo daugiau kaip 150 kosmonautų ir astronautų iš įvairių šalių - iš JAV, Prancūzijos, Vokietijos, Austrijos, Japonijos, Didžiosios Britanijos, Bulgarijos, Sirijos ir Afganistano.

Stotis "Mir" nuo šių metų birželio skrieja nepilotuojamu režimu.

Pasak Rusijos aviacijos ir kosmoso agentūros vadovo J. Koptevo, nuo 1996 metų 50 proc. lėšų stočiai "Mir" eksploatuoti skyrė JAV. Specialistų vertinimu, stotis galėtų būti eksploatuojama dar ne vienerius metus, jeigu tam būtų lėšų.