Traleris „Dalnyj Vostok“ nuskendo netoli Kamčiatkos krantų, už maždaug 250 km į pietus nuo Magadano – pagrindinio miesto tame retai apgyventame Tolimųjų Rytų regione. Skelbiama, kad nelaimė įvyko taip staiga, kad laivo ekipažas net nespėjo pasiųsti SOS signalo. Regiono leidinys „Vostokmedia“ praneša, kad traleris pradėjo skęsti dėl pažeidimo, patirto užplaukus ant ledkalnio. Pareigūnai turi ir kitą versiją: esą į laivą žvejojant pateko vandens.

Į nelaimės vietą skubiai atvyko daugiau nei dešimt kitų laivų, pačiame gelbėjimo operacijos įkarštyje jų buvo 26. Iš vandens, kurio temperatūra siekia apie nulį laipsnių, buvo traukiami tiek gyvi, tiek neišgyvenę laivo įgulos nariai, skaičiai nuolat kinta. Iš pradžių skelbta, kad žuvo 8, o išgelbėti 25 žmonės. Vėliau kalbėta apie devynis žuvusius iš 40. Paryčiais gelbėtojų atstovas Arturas Recas pranešė: „Gelbėjimo operacijoje dalyvauja 26 laivai. Jų ekipažai iš vandens iškėlė 106 žmones iš laivo „Dalnij Vostok“. 43 iš jų žuvo, o 63 gyvi“. Po kelių valandų naujienų agentūra ITAR-TASS pranešė, kad iš vandens gelbėtojai ištraukė dar 11 žuvusių. Tai reiškia, kad aukų skaičius siekia 54, be žinios dingusiais laikomi 15 žmonių.

Anksčiau „Interfax“ šaltinis skelbė, kad traleryje iš viso galėjo būti 78 rusai bei Ukrainos, Latvijos, Mianmaro ir Vanuatu piliečių.

Laivas registruotas Nevelsko (Sachalino srityje) uoste, jis priklauso bendrovei „Magellan“. Ochotsko jūroje jis žvejojo.

Aiškinasi, ar laive nebuvo Lietuvos piliečių

Lietuvos Respublikos ambasada Maskvoje susisiekė su Rusijos Federacijos Nepaprastųjų situacijų ministerija dėl galimai buvusių Lietuvos Respublikos piliečių Ochotsko jūroje nuskendusiame Rusijos laive. Lietuvos užsienio reikalų ministerija oficialios informacijos apie šioje tragedijoje galėjusius žūti Lietuvos piliečius neturi, ir toliau aiškinasi situaciją, teigiama ministerijos DELFI atsiųstame komentare.

Keliamos dvi versijos

Traleris „Dalnyj Vostok“, nuskendęs Ochotsko jūroje, pagalbos signalo pasiųsti nespėjo, naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos skyriaus regione atstovas, skelbia newsru.com.

Taip nutiko dėl labai paprastos priežasties: „traleris po vandeniu atsidūrė labai greitai, ekipažas paprasčiausiai nespėjo perduoti signalo SOS“, teigia atstovas.

Anot pašnekovo, tiriamos dvi galimos nelaimės priežastys. Pirmoji versija – laivas buvo pažeistas po susidūrimo su dreifuojančia ledo lytimi. Antroji versija – žvejojant į laivą pateko vandens, ir jis nugrimzdo į dugną.

Kas plaukė laivu

Remiantis Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos duomenimis, laivo ekipažą sudarė 132 žmonės. Iš viso juo plaukė 78 rusai ir 54 užsieniečiai, skelbia „RIA Novosti“. Kaip teigia vietos pareigūnai, laive buvo 42 Mianmaro piliečiai, penki Vanuatu gyventojai, keturi ukrainiečiai ir trys latviai.

Televizijos kanalas „LifeNews“ skelbia ekipažo sąrašą, kuriame 76 rusai ir 54 užsieniečiai.

Skelbiama, kad dauguma „Dalnyj Vostok“ dirbusių rusų yra Primorsko krašto gyventojai, „Interfax“ sakė laivybos bendrovės „Magellan“, kuriai ir priklauso minėtasis laivas, direktoriaus pavaduotojas Maksimas Degtiarevas.

„Bendrovė suteiks materialinę pagalbą žuvusių ir nukentėjusių šeimoms. Šiuo metu tikslinamas žuvusiųjų sąrašas. Iš visų 15 žuvusiųjų kol kas nė vienas neatpažintas“, – sakė M. Degtiarevas. Anot jo, bendrovė padengs ir žuvusiųjų palaikų pargabenimo išlaidas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (837)