Australijos ir Nyderlandų policijos bei teismo medicinos ekspertų grupė buvo priversta sustoti Šachtarsko mieste, esančiame už maždaug 30 kilometrų nuo vietos, kur nukrito tas numuštas laineris.

Šachtarske buvo girdimi artilerijos šūviai, o gyventojai traukėsi iš miesto, važiuodami automobiliais.

Naujienų agentūros AP reporteriai matė, kad į vieną gyvenamąjį daugiaaukštį pataikė mažiausiai du artilerijos sviediniai.

Olandijos ir Australijos policijos pareigūnų grupė pirmadienį mėgino pasiekti oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo sudužimo vietą rytų Ukrainoje, nurodė vienas aukšto rango australų pareigūnas, pridūręs, kad padėtis toje teritorijoje tebėra pavojinga.

Neginkluoti olandų ir australų pareigūnai sekmadienį buvo priversti atsisakyti planų aplankyti 298 žmonių gyvybes nusinešusios katastrofos vietą, nes aplinkinės gyvenvietės buvo smarkiai bombarduojamos.

Išliekanti didelė įtampa taip pat privertė Nyderlandus atsisakyti plano pasiųsti į tą regioną tarptautinę ginkluotą misiją, kuri užtikrintų saugumą prorusiškų sukilėlių kontroliuojamoje Malaizijos lėktuvo sudužimo vietoje – olandų premjeras pareiškė, kad toks sumanymas yra „nerealistinis“.

Australijos federalinės policijos komisaro pavaduotojas Andrew Colvinas sakė, kad pirmadienį vėl bus mėginama patekti į tą teritoriją.

„Kaip žinote, misija buvo atšaukta praeitą naktį dėl suintensyvėjusių susirėmimų, kurie vyksta tiek pakeliui į katastrofos vietą, tiek pačioje sudužimo vietoje“, – jis aiškino žurnalistams.

„Neseniai man paskambino mūsų vadas Ukrainoje, (pranešęs) apie šiandien numatomus veiksmus. Kartu su mūsų kolegomis olandais ir ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) stebėtojais šiandien vėl mėginsime pasiekti tą vietą“, – pridūrė A.Colvinas.

„Aišku, ta teritorija yra labai nerami, ir turėčiau pabrėžti, kad mums saugumas yra svarbiausias – australų ir olandų pareigūnų, taip pat ESBO pareigūnų saugumas“, – sakė jis.

Anksčiau pirmadienį A.Colvinas perspėjo, jog jeigu toje teritorijoje vykstančios kautynės iš tikrųjų yra Kijevo vyriausybės pastangos susigrąžinti vietoves, kuriose išsibarsčiusios Malaizijos lainerio nuolaužos, „gali praeiti kelios dienos, kol mums bus saugu ten sugrįžti“.

Pareigūnas pažymėjo, kad Australijos policininkai neatliks jokio vaidmens užtikrinant tos vietos apsaugą, tik prisidės prie nuodugnių tyrimų katastrofos vietoje, kurie A.Colvino nuomone, iš pradžių truktų 5–7 dienas.

Nyderlandų pareigūnai sekmadienį sakė, kad tos komandos nariai šiuo metu yra Donecke – sukilėlių tvirtovėje už maždaug 60 kilometrų nuo katastrofos vietos.

Iki šiol tyrėjai galėdavo tik trumpai apsilankyti toje teritorijoje dėl nepakankamo saugumo, nors aplink lainerio sudužimo vietą Kijevo pajėgos ir separatistai yra paskelbę ugnies nutraukimo zoną.

Per Malaizijos lainerio katastrofą žuvo iš viso 221 Nyderlandų ir Australijos pilietis.

Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop sekmadienį atvyko į Kijevą derybų su Ukrainos vyriausybe, siekdama užtikrinti olandų ir australų teisėsaugos pareigūnų komandos saugumą.

„Suvokiame, kad tas lėktuvas buvo numuštas virš karo zonos ir kad žinia apie suintensyvėjusias kautynes galbūt yra neišvengiama, tačiau planuodami atsižvelgiame į tą riziką“, – aiškino ji.

Sekmadienį Nyderlandai pareiškė, kad planai pasiųsti tarptautinę ginkluotų pareigūnų misiją, kad būtų užtikrintas katastrofos vietos saugumas, yra „nerealistiniai“, baiminantis, kad toks dalinys gali būti įtrauktas į konfliktą rytų Ukrainoje.