Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad jų lėktuvas buvo užpultas tuo metu, kai buvo vieno kilometro atstumu Sirijos oro erdvėje, ir įspėjo apie „rimtas pasekmes“ už tai, ką jis pavadino dūriu į nugarą.

Rusija: antrasis pilotas buvo paimtas Sirijos armijos

Turkijos numušto Rusijos šturmo lėktuvo antrasis pilotas „buvo paimtas Sirijos armijos“, trečiadienį pranešė Rusijos ambasadorius Prancūzijoje.

„(Jis) sugebėjo pabėgti ir, kaip rodo vėliausia mūsų turima informacija, jis buvo paimtas Sirijos armijos bei bus nugabentas į Rusijos oro pajėgų bazę“, – ambasadorius Aleksandras Orlovas sakė radijui „Europe 1“.

Antradienį prie Sirijos ir Turkijos sienos numušto lėktuvo Su-24 antras pilotas žuvo.

Atsiuntė vaizdo įrašą

Sirijos Žmogaus teisių stebėjimo grupė pranešė, kad lėktuvas nukrito kalnuotoje šiaurinėje Latakijos provincijos teritorijoje, kur anksčiau vyko bombardavimas iš oro ir kur provyriausybinės pajėgos kovojo su sukilėliais.

„Rusų pilotas“, girdisi balsas vaizdo įraše, kurį gavo „Reuters“, kai vyrai susirenka aplink ant žemės gulintį žmogų. Taip pat pasigirsta „Dievas yra didis“.

Vaizdo įrašą atsiuntusi grupuotė veikia Sirijos šiaurės vakarinėje dalyje, kur veikia tokios grupės kaip Laisvoji Sirijos armija, tačiau dabar nėra žinių, kad čia kovotų „Islamo valstybės“ nariai, anksčiau kapoję galvas belaisviams.

Turkmėnų brigados vado pavaduotojas žurnalistams sakė, kad jo pajėgos nušovė abu besileidusius pilotus. „Mūsų draugai šaudė į orą ir jie mirė ore, – tikino Alpaslanas Celikas netoli Sirijos kaimo Yamadi, rankoje laikydamas, kaip pats tvirtino, parašiuto dalį.

Sirijos sukilėliai, gavę amerikiečių ginklus, tvirtina apšaudę Rusijos sraigtasparnį ir privertę jį nusileisti teritorijoje, kurią kontroliuoja Sirijos vyriausybę remiančios Maskvos pajėgos.

Anksčiau Turkija pranešė, kad abu Rusijos pilotai dar gyvi ir pareigūnai stengiasi užtikrinti saugų jų paleidimą iš Sirijos kovotojų nelaisvės. Tuo tarpu Rusijos kariuomenė skelbia, kad vienas iš pilotų nukautas nuo žemės jam katapultavusis iš turkų numušto lėktuvo.

„Turkija turi informacijos, kad abu pilotai yra gyvi, ir kaip tik dabar Turkija mėgina juos paimti“, – sakė naujienų agentūrai AFP pareigūnas; nors anksčiau būta pranešimų, kad vienas minėtų lakūnų galėjo būti nušautas besileidžiantis parašiutu Sirijoje.

Turkija šią savaitę inicijavo NATO Saugumo Tarybos posėdį, norėdama aptarti išpuolius prieš turkmėnus, kurie yra turkų kilmės sirai, o praėjusią savaitę Ankara išsikvietė Rusijos ambasadorių ir išreiškė protestą prieš jų kaimų bombardavimą.

Pirmadienį, lapkričio 23 dieną, Turkijos pareigūnas teigė, kad dėl pastarąsias tris dienas vykstančių mūšių iš šios kalnuotos teritorijos pabėgo apie 1700 žmonių. Rusijos naikintuvai bombarduoja šią teritoriją, taip remdami Sirijos vyriausybinių pajėgų vykdomas sausumos operacijas.

Šaltinis: Rusijos lėktuvas įsibrovė į Turkijos oro erdvę

Jungtinės Amerikos Valstijos mano, kad antradienį, lapkričio 24 dieną, Turkijos numuštas Rusijos naikintuvas buvo nukautas Sirijos oro erdvėje, po trumpo įsibrovimo į Turkijos oro erdvę.

Tai agentūrai „Reuters“ anonimiškumo sąlygomis atskleidė vienas JAV pareigūnas. Pasak jo, šis vertinimas grįstas naikintuvo šilumos pėdsaku.