Įstatymo projektas draudžia kariniam personalui naudotis telefonais, galinčiais fotografuoti, filmuoti ir suteikiančiais galimybę naudotis internetu.

Kariams taip pat draudžiama rašyti apie kariuomenę ir kalbėtis su žurnalistais. Jiems bus leidžiama naudotis mobiliaisiais telefonais, galinčiais atlikti pagrindines skambinimo ir žinučių rašymo funkcijas, bet planšečių ir nešiojamųjų kompiuterių naudojimas taip pat bus draudžiamas.

Antradienį daugiau kaip 400 iš 450 Rusijos žemųjų parlamento rūmų - Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos - narių pritarė šiam teisės aktui. Įstatymo projektą dabar turi svarstyti Rusijos parlamento aukštieji rūmai - Rusijos Federacijos taryba, o tada jį turės pasirašyti prezidentas Vladimiras Putinas.

Susirūpinimas dėl karių naudojimosi išmaniaisiais telefonais kilo po to, kai karių duomenys socialiniuose tinkluose padėjo tokiems žurnalistinių tyrimų tinklalapiams, kaip „Bellingcat“, atskleisti slaptą Rusijos pajėgų karinę veiklą, kartais netgi realiuoju laiku. Pavyzdžiui, pastaraisiais metais Rusijos kariškių pranešimai socialiniuose tinkluose padėjo atskleisti Rusijos karinių pajėgų buvimą Rytų Ukrainoje ir Sirijoje, kas kartais prieštaravo oficialiems tvirtinimams, kad tose teritorijose šalies karių nėra.

Pasak Rusijos pareigūnų, toks draudimas reikalingas, norint apsaugoti karinę informaciją nuo užsienio žvalgybos tarnybų.