Norvegija – valstybė, priklausanti NATO, ir turinti neilgą sieną su Rusija šalies Murmansko regione. Be to, su Maskva Oslas dalijasi nemažą dalį savo šiaurinių vandenų. Norvegija ir Rusija – dvi iš penkių valstybių, turinčių teritorinių ambicijų Arktyje.

Intensyviai stiprindama savo karinę galią, jau ketverius metus Rusija skiria daug dėmesio šiauriausiai esančioms pajėgoms, jų telkimui, o patį regioną įvardija kaip ateities plėtros zoną ir žada Murmansko klestėjimą.

Paklausti, kaip vertina „Rusijos ir prezidento Vladimiro Putino“ keliamą grėsmę, 37 proc. apklausoje dalyvavusių norvegų teigia, kad ji gana didelė, o 8 proc. ją įvardijo kaip labai didelę. Tik 3 proc. mano, kad Rusija nekelia absoliučiai jokios grėsmės, o 44 proc. respondentų įsitikinę, kad Rusijos keliamas pavojus menkas. 7 proc. prisipažino negalintys atsakyti į šį klausimą.

„Ipsos Mori for Dagbladet“ atliktos apklausos, kurioje dalyvavo tūkstantis norvegų, rezultatai taip pat atskleidė, kad labiau dėl Rusijos keliamos grėsmės nuogąstauja šalies šiaurėje, arčiau Rusijos, gyvenantieji. Tradiciškai minėtųjų teritorijų gyventojai visada pasisakė už draugiškus santykius su kaimynine Maskva.

Rusijos valdžios pareigūnai pastaruoju metu bando raminti NATO nepriklausančias Norvegijos kaimynes Švediją ir Suomiją – Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas lankėsi Suomijoje, o V. Putinas vyks į Švediją.

Jeigu bent viena iš jų nuspręs prisijungti prie NATO, Rusijos valdžia perspėja svarstysianti galimybę šalies šiaurės vakarus ginkluoti dar aktyviau. S. Lavrovas taip pat pabrėžė, kad Rusija nesvarsto galimybės pulti jokios NATO valstybės, nors Rusijos politinė retorika ir karinis elgesys byloja priešingai.