„Pirmieji kaliniai jau atvyko“, – pranešė Norvegijos Norgerhaveno kalėjimo viršininkas Karlas Hilleslandas.

Dėl vietų įkalinimo įstaigose trūkumo Norvegijoje daugiau nei 1 tūkstantis nuteistųjų laukia savo eilės atlikti bausmę kalėjimuose, dažniausiai vienvietėse kamerose.

Siekiant išspręsti šią problemą, Norvegija išsinuomojo Norgerhaveno kalėjimą Olandijoje.

Kai kuriuos vietos nuteistuosius papiktino šis Norvegijos sprendimas, kadangi iš savo kalėjimo jie buvo perkelti į kitas įstaigas, nepaisant jų pastangų pasilikti savo „prabangiose kamerose“, kaip jas apibūdino olandų žiniasklaida.

Antradienį į Olandijos kalėjimą jau buvo perkelti 25 norvegų kaliniai, nors oficiali kalėjimo perdavimo ceremonija, kurioje dalyvaus abiejų šalių teisingumo ministrai, numatyta trečiadienį.

Norgerhaveno kalėjime ilgas įkalinimo bausmes atliekantys kaliniai gali auginti daržoves, vištas, gamintis maistą ir džiaugtis užmiesčio vaizdais pro savo kamerų langus.

„Tai labai labai jaukus kalėjimas, malonus kalėjimas“, – Norvegijos televizijai NRK sakė Kennethas Vimme'as (Kenetas Vimas), atliekantis 17 metų bausmę už žmogžudystę, perkeltas savo noru.

Tačiau nuteistasis skundėsi, kad kalėjimo gyventojai turi galimybę matyti mažiau televizijos kanalų ir nerimavo, kad ne visi kaliniai nori būti perkelti. Iš 112 nuteistųjų, kuriuos numatoma perkelti į Nyderlandų kalėjimą pirmajame etape, 79 yra savanoriai. Kiti bus perkeliami prieš jų valią.

Iš viso Norgerhaveno kalėjime apsigyvens 242 kaliniai iš Norvegijos.

Kalinių šeimoms atstovaujanti organizacija priešinosi nuteistųjų perkėlimui bausmės vykdymui į užsienį ir kritikavo tai, kaip tai atliekama.

Pasak organizacijos vadovės Hanne Hamsund (Hanės Hamsund), bausmės atlikimas toli nuo namų mažina nuteistųjų galimybę reabilituotis visuomenėje, o šeimai apsunkina nuteistųjų lankymą.

„Kelionė su nakvyne viešbutyje vienam šeimos narį lankančiam asmeniui kainuos maždaug 5 tūkst. kronų (530 eurų) “, – sakė ji, apgailestaudama dėl nepakankamos Norvegijos vyriausybės paramos.

Nuteistieji bausmes turės atlikti pagal Norvegijoje galiojančią tvarką, kuri laikoma gana liberalia, vadovaujant kalėjimo viršininkui iš Norvegijos. Kiti kalėjimo darbuotojai bus olandai.

Prieš bausmės termino pabaigą nuteistieji bus sugrąžinti į Norvegiją.

Nyderlandai taip pat yra išnuomoję įkalinimo vietų Belgijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)