Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Prancūzijoje neformalioje aplinkoje susitiko su Ukrainos prezidentu išrinktuoju Petro Porošenka. Skelbiama, jog susitikimas vyko renginių, skirtų sąjungininkų išsilaipinimui Normandijoje 70-osios metinėms, užkulisiuose, skelbia news.liga.net.

Kaip skelbia „Associated Press“, trumpas susitikimas įvyko po to, kai pasaulio lyderiai susirinko bendrai nuotraukai. Po to dauguma lyderių patraukė į kaimyninį pastatą, kur patiekti pietūs. Tačiau V. Putinas, P. Porošenka ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel liko už durų ir trise trumpai pasikalbėjo.

Žurnalistai pažymi, jog jiems nepavyko nugirsti pokalbio, tačiau esą jis truko apie minutę. Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o atstovų teigimu, V. Putinas ir P. Porošenka kalbėjosi apie ketvirtį valandos.

Tarp aptartų klausimų buvo galimos paliaubos Ukrainos rytuose, kur nerimsta susirėmimai tarp vyriausybinių saugumo pajėgų ir prorusiškų separatistų.

V.Putinas ir P.Porošenka susitiko pirmą kartą po Ukrainos prezidento rinkimų gegužės 25 dieną.

„Susitikimas truko apie ketvirtį valandos prieš pietus“, – sakė F.Hollande'o padėjėjas.

„Jiems pavyko pradėti dialogą dėl galimų deeskalavimo priemonių, tarp kurių buvo ir P.Porošenkos išrinkimo prezidentu pripažinimas“ iš Maskvos pusės, pažymėjo padėjėjas, dar pridūręs, kad V.Putinas žadėjo atsiųsti ambasadorių į Kijevą šeštadienį.

„Paliaubų (skelbimo) praktiniai klausimai bus svarstomi artimiausiomis dienomis“, – nurodė jis.

Anksčiau buvo skelbta, jog oficialus V. Putino ir P. Porošenkos susitikimas Normandijoje nenumatytas.

Rankos vienas kitam nepaspaudė?

Kaip teigia „Reuters“ žurnalistas, Rusijos ir Ukrainos lyderiai vienas kitam rankos nepadavė. 

P. Porošenka ir V. Putinas kalbėjosi apie 15 minučių – būtent po pokalbio jie vienas kitam ranką paspaudė.

Tokią informaciją skelbia naujienų agentūra PAP, remdamasis agentūra „Reuters“, kuri cituoja Prancūzijos prezidento kanceliarijos atstovus.

Remiantis pranešimu, P. Porošenka su V. Putinu aptarė ekonominius krizės Ukrainoje padarinius, o artimiausiu metu jie gali pereiti ir prie taikaus situacijos Ukrainoje sureguliavimo.

„Prancūzijos prezidento kanceliarija pažymi, jog dviejų politikų susitikimas Normandijoje atveria duris galimybei, jog Maskva pripažins Ukrainos prezidentą“, - praneša PAP.

Vakarų diplomatai išreiškė viltį, kad neformalus prezidentų pokalbis padės sumažinti Rytų Ukrainoje tvyrančią įtampą ir užmegzti kontaktus būsimiems dialogams.

V. Putinas, P. Porošenka ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel tarpusavyje bendravo eidami į Benovilio pilį, kur į 70-ąsias „D dienos“ metines susirinkę pasaulio lyderiai pietavo. Būsimąjį Ukrainos prezidentą P. Porošenką prisijungti prie pietų pakvietė Prancūzijos vadovas Francois Hollande'as, pareiškęs, kad minėjimas turėtų tarnauti „taikos labui“.

Sensacingą ir tarptautinės bendruomenės ilgai lauktą susitikimą akylai stebėję reporteriai vis dėlto nepastebėjo V. Putino ir P. Porošenkos pasisveikinimo.    

P. Porošenko: susitarėme dėl trijų dalykų

Petro Porošenko pareiškė, kad laukia Rusijos sprendimo dėl ginkluotųjų pajėgų panaudojimo Ukrainoje atšaukimo ir planuoja imtis abipusių su Rusija veiksmų uždarant valstybių sienas ten, kur vyksta ginkluoti susirėmimai. Apie tai pranešė P. Porošenkos spaudos tarnyba.

„Mes susitarėme dėl trijų dalykų: į Ukrainą atvyks rusų atstovas, su kuriuo aptarsime pirmuosius taikaus sureguliavimo žingsnius, be to, laukiame Rusijos federacijos tarybos sprendimo dėl Rusijos ginkluotųjų pajėgų naudojimo Ukrainoje atšaukimo. Taip pat planuojame abipusius veiksmus uždarant sieną ten, kur vyksta ginkluoti konfliktai ir per sieną nuolat veržiasi ginkluoti diversantai“, - pasakė P. Porošenka.

Jis taip pat pažymėjo, kad pokalbis buvo nelengvas, tame tarpe – dėl Krymo. „Bet mes primygtinai sieksime tikslų, kuriuos sau iškėlėme. Derybas pradedame sekmadienį“, - pabrėžė P. Porošenka.

Prancūzijoje B. Obama, V. Putinas ir P. Porošenka ragino Ukrainoje kariaujančioms abiem pusėms liautis liejus kraują ir nutraukti smurtą

Normandijoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį per įvairius renginius susitiko su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u (Fransua Holandu), Vokietijos kanclere Angela Merkel, Ukrainos prezidentu Petro Porošenka bei JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama), pranešė V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Oficialių priešpiečių, kuriuos sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje 70-mečio proga surengė F.Hollande'as, užkulisiuose prezidentas V.Putinas trumpai, nesisėsdami, pasikalbėjo su F.Hollande'u, A. Merkel ir P. Porošenka. Per trumpą pokalbį ir V.Putinas, ir P.Porošenka pasisakė už kuo greitesnį kraujo liejimo nutraukimą Ukrainos pietryčiuose, taip pat abipusių kovos veiksmų – ir iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, ir iš Ukrainos federalizavimo šalininkų pusės“, – sakė D.Peskovas žurnalistams.

„Taip pat buvo patvirtina, kad padėties sureguliavimui taikiomis politinėmis priemonėmis alternatyvos nėra“, – pažymėjo jis.

Apie trumpą V.Putino ir B.Obamos pokalbį D.Peskovas pasakė, kad jiedu apsikeitė nuomonėmis apie padėtį Ukrainos rytuose.

„V.Putinas ir B.Obama pareiškė, kad būtina kuo greičiau nutraukti smurtą ir karo veiksmus“, – pažymėjo D.Peskovas.

Anksčiau prancūzų pareigūnai sakė naujienų agentūrai AFP, kad V.Putinas su P.Porošenka kalbėjosi apie ketvirtį valandos.

Tarp aptartų klausimų buvo galimos paliaubos Ukrainos rytuose, kur nerimsta susirėmimai tarp vyriausybinių saugumo pajėgų ir prorusiškų separatistų.

„Susitikimas truko apie ketvirtį valandos prieš pietus“, – sakė F.Hollande'o padėjėjas.

„Jiems pavyko pradėti dialogą dėl galimų deeskalavimo priemonių, tarp kurių buvo ir P.Porošenkos išrinkimo prezidentu pripažinimas“ iš Maskvos pusės, pažymėjo padėjėjas, dar pridūręs, kad V.Putinas žadėjo atsiųsti ambasadorių į Kijevą šeštadienį.

„Paliaubų (skelbimo) praktiniai klausimai bus svarstomi artimiausiomis dienomis“, – nurodė jis.