Gelbėtojai išpjovė fasado stiklą, kad pasiektų darbininkus, įstrigusius keltuve, kuris, laikomas lynų tik viename gale, svaiginamame 240 metrų aukštyje kabojo ant pietinės pastato „One World Trade Center“ pusės.

Apie 100 ugniagesių dalyvavo šioje sudėtingoje gelbėjimo operacijoje 541 metro aukščio pastate žemutiniame Manhatane, kuris yra aukščiausias Jungtinėse Valstijose.

Gelbėtojai užtruko beveik valandą, kol pasiekė abu sušalusius vyrus, sakė Niujorko ugniagesių departamento komisaras Danielis Nigro .

„Jie buvo ramūs, daug nekalbėjo“, – apie darbininkus, kurie, kaip nurodoma, buvo patyrę, žurnalistams sakė D.Nigro.

Gelbėtojai išpjovė rombo pavidalo angą trisluoksniame stikle 68-ajame aukšte ir įkėlė langų valytojus į pastatą.

Prieš juos ištraukiant, ugniagesiai nuleido lyną, kuriuo pritvirtino siūbuojančią gondolą, ir per radiją kalbėjosi su abiem darbininkais.

Gelbėtojai svarstė galimybę nuleisti kitą gondolą, į kurią būtų perkelti įstrigę žmonės, bet buvo nuspręsta, jog tokia operacija dideliame aukštyje būtų pernelyg rizikinga.

Langų valytojai buvo prisisegę saugos diržais, todėl itin didelis pavojus jiems negrėse, nurodė pareigūnai, o meteorologai sakė, kad vėjas tuo metu buvo silpnas – 11 kilometrų per valandą.

Pastatas, iškilęs vietoje Pasaulio prekybos centro dangoraižių, sugriautų per 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas, buvo atidarytas tik praeitą savaitę.

Dangoraižyje jau dirba 175 žiniasklaidos milžinės „Conde Nast“ darbuotojai, o ateinančiais metais jame pradės darbą dar 3,4 tūkst. žmonių.

104 aukštų bokštas, suprojektuotas architekto Davido Childso, jau tapo vienu iš įsimintinų Niujorko pastatų, išsiskiriančių briaunuotu siluetu, aukšta smaile ir veidrodinio stiklo fasadais.