Europos Komisijos (EK) pirmininkas Romano Prodi (Romanas Prodis) sakė, kad valstybių lyderiai ir vyriausybių vadovai pratrūko ploti, kai maždaug 4 val. 15 min. (5 val. 15 min. Lietuvos laiku) pagaliau pasiekė susitarimą. Tai buvo ilgiausias ES viršūnių susitikimas istorijoje.

"Kaip ir visi geri susitarimai, jis sudarytas auštant", baigiamojoje spaudos konferencijoje sakė R. Prodi.

"Tai rezultatas, kuris, tikimės, patenkina (visus) ir sudaro sąlygas plėtrai", sakė Didžiosios Britanijos premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras), pridūręs , kad "derybos buvo labai sunkios".

Paskutinę akimirką užsitęsusiam viršūnių susitikimui iškilo reali grėsmė žlugti, kai Belgija pareiškė nesutinkanti su kompromisu, kurį pasiūlė šiuo metu ES vadovaujanti Prancūzija ir kuris numatė perskirstyti balsus Ministrų Taryboje, priimančioje politinius Sąjungos sprendimus.

Belgai Prancūzijos projektą dramatiškai vetavo 2 val. (3 val. Lietuvos laiku), bet po dviejų valandų, iškovoję po du papildomus balsus kandidatėms Lietuvai bei Rumunijai, nusileido.

Tai buvo paskutinis nesutarimas sekinančioje kovoje dėl įtakos perskirstymo Sąjungoje ir dėl sprendimų priėmimo procedūros racionalizavimo. Šių pasikeitimų reikia tam, kad ES kitą dešimtmetį galėtų priimti iki 12 naujų narių, daugiausia iš buvusios komunistinės Rytų Europos.

"Jei šiandien nebūtume susitarę, tai būtume pasiuntę labai blogą žinią visoms šalims kandidatėms", sakė Prancūzijos premjeras Lionelis Jospinas (Lionelis Žospenas).

Bene didžiausią reikšmę tolesnei Europos Sąjungos raidai turės tai, kad gerokai padidėjo keturių didesniųjų ES narių - Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos bei Italijos - galimybė lemti politinius bloko sprendimus, tvirtinamus vadinamąja kvalifikuota dauguma.