Paskutinė apsuptų sukilėlių, dauguma kurių artėjant užtikrintam pralaimėjimui nusprendė trauktis, viltis buvo sulaukti pastiprinimo ir pagalbos tiekimo papildymo iš sąjungininkų, esančių pietiniuose ir vakariniuose pakraščiuose. Vis tik šiai jų vilčiai nebuvo lemta išsipildyti, nes šie keliai visiškai blokuoti režimo pajėgų.

Triumfo kupinas Sirijos revoliucijos lopšio perėmimas įvyko po visą dieną trukusių intensyvių namų ir daugiabučių bombardavimų, per kuriuos sunaikinta ir sugriauta tiek daug, kad nėra įmanoma įvardyti, kiek gi žmonių per šiuos bombardavimus žuvo. Bustan al-Qasr, al-Kallasa, al-Farod, al-Salhin ir Sheikh Saed rajonai šiuo metu kontroliuojami režimo, rašo „The Daily Beast“.

Remiantis duomenimis, kuriuos pateikia Sirijos civilinė gynyba, tarptautinį pripažinimą pelniusios pirmojo reagavimo komandos pajėgos, daugiau nei 90 asmenų, kurie, kaip buvo manyta, vis dar gyvi, kūnai buvo po griuvėsiais, o gelbėtojai savanoriai vis dar girdėjo vaikų, įstrigusių namų griuvėsiuose, balsus.

<...> daugiau nei 90 asmenų, kurie, kaip buvo manyta, vis dar gyvi, kūnai buvo po griuvėsiais, o gelbėtojai savanoriai vis dar girdėjo vaikų, įstrigusių namų griuvėsiuose, balsus.

Šios komandos narys, dabar esantis Alepe, „al-Arabiya TV“ gruodžio 12 d. vakarą teigė, kad vyrai, moterys ir vaikai būriavosi, verkdami vaikščiojo gatvėmis ir po ištuštėjusius pastatus keliuose miesto rajonuose, kurių kontrolė vis dar buvo sutelkta sukilėlių rankose. Jo teigimu, situacija beviltiška, nes didelio tikslumo artilerijos sviediniai ir sprogmenų prikrautos statinės sunaikino miesto gydymo įstaigas, greitosios pagalbos teikimo punktus ir degalų tiekimo sistemą.

Alepas

Kaip teigiama nepatvirtintuose opozicijos žiniasklaidoje platinamuose pranešimuose, jau prasidėjo masiniai žiaurumo proveržiai: al-Kalaseh rajone grupinė egzekucija įvykdyta septyniolikai, Bostan al-Kasrand – 22 asmenų, o al-Firdous gatvėje „paaukotos“ keturių moterų ir devynių vaikų gyvybės. Kol kas ši informacija nėra patvirtinta.

Oficiali Sirijos naujienų agentūra „Sana“ informuoja, kad per mieste buvusių opozicijos kovotojų bombardavimus žuvo aštuoni asmenys, dar 47 buvo sužeisti. Remiantis šios agentūros pateikiamais duomenimis, dauguma žuvusiųjų ir sužeistųjų – tai moterys ir vaikai.

Kaip teigiama nepatvirtintuose opozicijos žiniasklaidoje platinamuose pranešimuose, jau prasidėjo masiniai žiaurumo proveržiai: al-Kalaseh rajone grupinė egzekucija įvykdyta septyniolikai, Bostan al-Kasrand – 22 asmenų, o al-Firdous gatvėje „paaukotos“ keturių moterų ir devynių vaikų gyvybės.

Aktyvistai ir gyventojai, esantys mažėjančioje opozicijos kontroliuojamoje teritorijoje (apie penkių kvadratinių kilometrų plote), šią dieną praleido atsijungę nuo socialinių tinklų ir prašydami žurnalistų papasakoti apie juos, pranašaudami neišvengiamą baigtį.

Gruodžio 13 dieną „The Daily Beast“ pavyko susisiekti su apsuptame mieste buvusiu universiteto dėstytoju Abdulkafi Al-Hamdo. Štai trumpas pokalbis su šiuo Alepo gyventoju.

Žurnalistas: „Tikiuosi, esate saugus“.

Dėstytojas: „Nemanau, kad būsiu rytoj“.

Žurnalistas: „Ar prognozuojate, kad rytoj pasiduos visi likę rajonai?“.

Dėstytojas: „Ne, nebent tik tada, kai mirs visi civiliai. Aš, mano žmona ir dukra nepasiduosime B. al Assado režimui. Tikiuosi, kad visiems pasakysite tai, ką dabar sakau jums.“

Viešai prieinamame „WhatsApp“ kanale, kuriame informaciją skelbia Alepo apgulties žiniasklaidos centras (Aleppo Siege Media Center), Abdulkafi Al-Hamdo situaciją komentavo kur kas pesimistiškiau.

Alepe – pasaulio pabaiga. Žmonės bėga, nežinodami, kur. Po griuvėsiais likę gyvų žmonių, bet niekas jų negali išgelbėti. Gatvėse yra sužeistųjų, tačiau nėra tų, kurie galėtų jiems padėti, nes ten krenta bombos.
Alepo apgulties žiniasklaidos centro žurnalistas Abdulkafi Al-Hamdo

„Alepe – pasaulio pabaiga, - teigia jis. – Žmonės bėga, nežinodami, kur. Po griuvėsiais likę gyvų žmonių, bet niekas jų negali išgelbėti. Gatvėse yra sužeistųjų, tačiau nėra tų, kurie galėtų jiems padėti, nes ten krenta bombos.“

Įvertinimų pelniusi tinklaraštininkė ir aktyvistė Marcell Shehwaro, kilusi iš Alepo, feisbuke pasidalino žinute, kurią parašė vienas „taikiausių“ jos bičiulių. „Ne, Marcel, nesijaudink, aš nusižudysiu, neleisiu jiems manęs suimti“, - rašo ji.

26-erių Lina al-Shamy socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame ji pati, puikiai kalbėdama angliškai sako: „Skirta visiems, kurie gali mane girdėti. Apsuptame Alepo mieste prieš mus vykdomas genocidas. Šis vaizdo įrašas gali būti paskutinis. Daugiau nei 50 tūkst. civilių, nepaklūstančių diktatoriui B. al Assadui, gresia egzekucijos arba mirtis nuo bombų sprogimų.

Skirta visiems, kurie gali mane girdėti. Apsuptame Alepo mieste prieš mus vykdomas genocidas. Šis vaizdo įrašas gali būti paskutinis. Daugiau nei 50 tūkst. civilių, nepaklūstančių diktatoriui B. al Assadui, gresia egzekucijos arba mirtis nuo bombų sprogimų.
Lina al-Shamy

Remiantis aktyvistų pateikiamais duomenimis, per 180 asmenų įvykdyta egzekucija teritorijose, kurių kontrolę neseniai perėmė A. al Assado gaujos ir juos remiantys kariai. Civiliai susitelkę nedidelėje teritorijoje, neviršijančioje dviejų kvadratinių kilometrų. Be saugių zonų nėra gyvybės, o kiekviena bomba – tai naujos žudynės. Išgelbėkite Alepą, išgelbėkite žmoniją.“

Alepas

Jouado al-Khatebo žinutė pasauliui panaši ir itin primenanti atsisveikinimo laišką. Arabų kalba prieš kamerą jis sako štai ką: „Už manęs yra Bustan al-Qasr rajonas. Nuo praėjusios nakties iki šios akimirkos jis bombarduojamas visais įmanomais ginklais. Raketos be pertraukų krenta nuo praėjusios nakties. Žmonės, atvykstantys iš Bustan al-Qasr man pasakoja, kad jis tapęs vaiduoklių miestu. Per 20 šeimų vis dar lieka įkalintos griuvėsiuose skirtingose rajono vietose.“ Jo teigimu, Baltiesiems šalmams nepavyko pasiekti šių aukų.

„Mano žinutė tiems, kurie žiūri, štai tokia: tiesiog sustabdykite kraujo krioklį. Mes nenorime palikti apsuptų teritorijų. Tiesiog sustabdykite kraujo krioklį. Atrodo, tarptautinei bendruomenei tai jau tapę norma; nukrenta raketa, žūsta 20 ar 30 asmenų, atsiduria po griuvėsiais, jų negali ištraukti, tai jiems atrodo visiškai normalu. Bet kuriuo atveju, nėra vietos kapams, kuriuose jie būtų laidojami. Gal reikia juos palikti po pastatais. Manau, šis vaizdo įrašas bus paskutinis, nes man jau pabodo kalbėti, pabodo kalbos.“ – tęsia jis. Vyro monologą netikėtai nutraukia stiprus garsas. „Tai sprogmenų prikrauta statinė“, - paaiškina jis, turėdamas galvoje vieną liūdniausiai pagarsėjusių režimo naudojamų improvizuotų ginklų – metalinių kanistrų, pripildytų itin lengvai sprogstančių medžiagų ir šrapnelių, kurios mėtomos iš sraigtasparnių.

Mano žinutė tiems, kurie žiūri, štai tokia: tiesiog sustabdykite kraujo krioklį. Mes nenorime palikti apsuptų teritorijų. Tiesiog sustabdykite kraujo krioklį. Atrodo, tarptautinei bendruomenei tai jau tapę norma; nukrenta raketa, žūsta 20 ar 30 asmenų, atsiduria po griuvėsiais, jų negali ištraukti, tai jiems atrodo visiškai normalu. Bet kuriuo atveju, nėra vietos kapams, kuriuose jie būtų laidojami. Gal reikia juos palikti po pastatais.
Jouadas al-Khatebas

Dar vienas spąstuose atsidūręs Alepo gyventojas Ameenas al-Halabi feisbuke rašo štai ką: „Iš B. al Assado pajėgų laukiu mirties ar įkalinimo, jau geriau mirsiu ant savo žemės nei būsiu areštuotas bedievių karių.“ Jis atsiprašė savo draugų, nes baiminasi, kad tai gali būti paskutinė jo žinutė.

Keliose sukilėlių naudojamose internetinėse svetainėse Sirijos jaunimas raginamas vykdyti džihadą prieš Alepo užkariautojus bent tam, kad būtų apginta moterų, kurias, kaip teigiama, išžagino B. al Assado rėmėjai, garbė. Nepriklausomai nuo to, ar šis konkretus karo nusikaltimas buvo įvykdytas Alepe, nors žmogaus teisių gynėjai nuo konflikto pradžios vis praneša apie panašaus pobūdžio nusikaltimus Sirijos režimo kalėjimuose, raginimas stoti į šventą kovą, nukreiptą prieš režimą, vis tik skamba labai realistiškai.

Keliose sukilėlių naudojamose internetinėse svetainėse Sirijos jaunimas raginamas vykdyti džihadą prieš Alepo užkariautojus bent tam, kad būtų apginta moterų, kurias, kaip teigiama, išžagino B. al Assado rėmėjai, garbė.
Nieko keisto, kad JAV prezidento Baracko Obamos administracija yra sulaukusi įspėjimų iš Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) ir JAV Generalinio štabo ne tik dėl gresiančios humanitarinės katastrofos, bet ir dėl labai tikėtinos atsakomojo terorizmo bangos, kuri, labiausiai tikėtina, būtų nukreipta į JAV. Kitaip tariant, išgyvenusiųjų suradikalėjimas – labai tikėtinas Sirijos konflikto padarinys.

Kalbant apie jau suradikalėjusius asmenis, pastaroji savaitė jiems buvo itin palanki. Kol režimo dėmesys buvo sutelktas į Alepo kontrolės perėmimą, „Islamo valstybei“ pavyko perimti Sirijos miestą Palmyrą, kurio kontrolės ji buvo netekusi dar kovo mėn.

Išgyvenusiųjų suradikalėjimas – labai tikėtinas Sirijos konflikto padarinys.

Nepaisant daugybės užfiksuotų tarptautinės teisės pažeidimų, leidusių teritoriją perimti, JAV politiniai lyderiai dalinti komentarų vis tik neskuba. B. Obama tyliai stebėjo, kaip Rusija kartu su B. al Assado režimu vykdė tai, ką Valstybės sekretorius Johnas Kerry pavadino nusikaltimais prieš žmoniją, o išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas nuo to laiko, kai prieš mėnesį laimėjo prezidentiniu rinkimus, nė karto taip mėgstamoje socialinio tinklo „Twitter“ erdvėje nepaminėjo žodžio „Alepas“. Dar J. Kerry romiai Kremlių ragino parodyti šiek tiek gailestingumo perimant rytinę Alepo dalį.

Žada pradėti evakuaciją

Naujausiais duomenimis, Sirijoje civiliai ir sukilėlių kovotojai trečiadienį bus pradėti evakuoti iš Alepo pagal susitarimą, užbaigsiantį kelerius metus trukusį opozicijos pasipriešinimą šiame mieste.

Anot padėtį šalyje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), evakuacija turėjo prasidėti 3 val. Grinvičo (5 val. Lietuvos) laiku, tačiau vėliau jos pradžia buvo atidėta kelioms valandoms, sakė naujienų agentūros AFP korespondentas, esantis mieste.

Šalia padalinto Salahedino rajono pakraščių susirinko apie 20 žalių vyriausybės autobusų. Kai kurie jų atvažiavo antradienio vakare, tačiau grįžo tušti ir vėl buvo pastatyti rajono pakraštyje, sakė žurnalistas.

Sukilėlių pareigūnai, Rusija ir Turkija patvirtino susitarimą, kurį įgyvendinus prezidento Basharo al Assado režimas užsitikrintų svarią pergalę prieš opozicijos pajėgas, kurios sukilo prieš jį 2011 metais.

Susitarimas buvo priimtas nepaisant pasaulinio pasmerkimo dėl pranešimų apie aukas, tarp kurių buvo ir kelios dešimtys savavališkų egzekucijų, B.al Assadui lojalioms pajėgoms užėmus paskutinę sukilėlių kontroliuotą Alepo teritoriją.

Kelių sukilėlių grupuočių pareigūnai sakė AFP, kad buvo susitarta dėl civilių ir kovotojų išvykimo iš Alepo į sukilėlių kontroliuojamą teritoriją miesto vakarinėje dalyje.

„Buvo pasiektas susitarimas“, – sakė Yasseras al Youssefas iš sukilėlių grupuotės „Nureddine al Zinki“. Pasak jo, už susitarimą „laidavo“ Rusija ir Turkija.

„Per pirmąjį etapą artimiausiomis valandomis bus evakuoti civiliai ir sužeistieji, o vėliau išvyks kovotojai su savo lengvaisiais ginklais“, – pridūrė jis.

„Paskutinė galimybė“

Neaišku, kiek civilių dar yra likę sukilėlių teritorijoje. Apskaičiuota, kad į kitas Alepo dalis nuo Damasko režimo prasiveržimo jau pabėgo apie 130 tūkst. žmonių.

JT humanitarinių operacijų Sirijoje vadovas Janas Egelandas AFP sakė, kad tūkstančiams civilių, tarp kurių yra keli šimtai sužeistųjų, reikia evakuotis ir patekti į saugų prieglobstį.

„Mums reikia pertraukos kovose, tačiau mums taip pat reikia, kad žmonės, padėsiantys organizuoti evakuaciją, patektų vidun“, – sakė jis.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas pareiškė, kad tai yra „paskutinė galimybė išgelbėti gyvybes“ Alepe.

Vyriausybės pajėgų puolimas buvo remiamas sunkiosios artilerijos ugnimi ir oro smūgiais. SOHR nurodė, kad nuo lapkričio vidurio rytų Alepe žuvo mažiausiai 463 civiliai, iš jų 62 vaikai.

Dar 130 žmonių, iš kurių 40 – vaikai, žuvo vakariniuose miesto rajonuose nuo sukilėlių paleistos raketos, nurodė stebėjimo organizacija.

Nuo 2011 metų kovo, kai Sirijoje prasidėjo konfliktas, žuvo daugiau kaip 310 tūkst. žmonių, o daugiau kaip pusė visų gyventojų buvo perkelti – pabėgėliais tapo keli milijonai žmonių.

Atnaujinta. Sirijos aktyvistai: sukilėlių kontroliuojamoje Alepo dalyje atsinaujino bombardavimas

Rytinėje Alepo dalyje, kurią vis dar kontroliuoja sukilėliai, atsinaujino bombardavimas, nors konflikto šalys buvo susitarusios dėl paliaubų, kad būtų galima evakuoti opozicijos kovotojus ir kelias dešimtis tūkstančių civilių, pranešė Sirijos aktyvistai.

Alepo žiniasklaidos aktyvistas Mahmoudas Raslanas sakė, kad trečiadienį apie 10 val. 15 min. netoli jo sprogo raketa, kai jis kūrė reportažą vienai Turkijos agentūrai. Jis pasidalijo su naujienų agentūra AP garso įrašu, kuriame girdimas sprogimas.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad tuo pat metu sprogimas buvo girdimas sukilėlių kontroliuojamame Saif Daulos rajone.

Provyriausybinės pajėgos per pastarąsias savaites bombarduodamos įkalino tūkstančius civilių ir kovotojų rytiniame Alepe, norėdamos išvalyti šį šiaurinį miestą nuo opozicijos.

Anksčiau buvo paskelbta, kad nuo trečiadienio ryto vyks civilių ir sukilėlių evakuacija iš Alepo rytinės dalies pagal ankstesnę dieną sudarytą susitarimą, žymintį opozicijos kapituliaciją. Tačiau vėliau buvo pranešta, kad evakuacija atidedama kelioms valandoms.