"Globaliniai klausimai pranoksta atskiros valstybės pajėgumą reaguoti ir rasti sprendimus", rašoma kabineto užsienio politikos pranešime, skirtame ateinančiam dešimtmečiui.

Pasak "Reuters", dabar vyriausybė turės siekti patraukliai pateikti savo viziją rinkėjams, kurie pagal šveicarišką demokratijos sistemą tiesiogiai lemia esminių klausimų sprendimą. Dažnai rinkėjai nepritaria, kad šalis duotų įsipareigojimų užsieniui.

"Jeigu Šveicarija nori įnešti kokį nors indėlį, įgyvendinant pasaulinius sprendimus, ji sugebės tai padaryti tik glaudžiai bendradarbiaudama su kitomis valstybėmis" - visų pirma Europos kaimynėmis, kurių vertybės, tradicijos ir interesai yra panašūs, skelbiama kabineto dokumente.

Kalbant konkrečiau, Šveicarija turėtų siekti įstoti į JT dar per šią parlamento kadenciją, kuri baigsis 2004 metais. Be to, išrinkus naująjį parlamentą, ji turės rengtis pradėti ES narystės derybas. "Priėmimas į ES yra Federalinės tarybos (vyriausybės) siekis", sakoma pranešime.

Pasak dokumento, dėl ES narystės derybų pradžios turi būti nuspręsta vėliausiai per kitą parlamento kadenciją. O kol kas planuojama pasverti, kokį poveikį stojimas į ES turės Šveicarijos federalizmui, žmogaus teisėms, finansų reguliavimui, ekonominei bei valiutos politikai.

Daugelis šveicarų baiminasi minties apie šalies suvereniteto suvaržymą, stojant į ES.