JAV kariuomenės palydovai šį Rusijos žvalgybos laivą seka nuo praėjusio mėnesio, kai jis pasirodė Atlanto vandenyno šiaurėje ir lėtai plaukė savo sekančio kelionės tikslo – Kubos – link.

Vienas aukšto rango kariuomenės pareigūnas sakė, kad laivas šiuo metu yra maždaug už 480 km nuo JAV krantų ir plaukia Kubos link, rašo foxnews.com.

Kitas aukšto rango gynybos pareigūnas „Fox News“ pažymėjo, kad nors Pentagonas seka rusų žvalgybinį laivą, jis „lieka tarptautiniuose vandenyse“.

Paklaustas, ar Jungtinės Valstijos netoli Rusijos krantų taip pat turi panašių žvalgybos laivų, jis atsakė: „Žinoma, kad turi. Kaip manote, ką daro tie visi „okeanografiniai laivai“? Tyrinėja banginius?“.

JAV povandeninių laivų bazėje Džordžijoje yra šeši Ohajo klasės balistinių raketų povandeniniai laivai, vadinami „bumeriais“.

Kiekvienas iš jų yra pajėgus paleisti 24 tarpžemynines balistines raketas „Trident“. Kiekviena tokia raketa turi iki dešimties atskirų branduolinių galvučių.

Be šių laivų, bazėje yra dar du povandeniniai laivai, galintys iššauti šimtus sparnuotųjų raketų „Tomahawk“.

Sausio mėnesį Kubos Havanos uoste taip pat buvo prisišvartavęs Rusijos žvalgybinis laivas. Šiais metais Rusijos žvalgybiniai laivai Kuboje buvo pastebėti jau kelis kartus.

Balandį JAV kariuomenės Šiaurinės vadavietės vadas, admirolas Billas Gortney patvirtino, kad tuo metu vandenyse netoli Jungtinių Valstijų plaukiojo dar du kiti Rusijos kariniai laivai.

Tuo metu Beringo jūroje per JAV prezidento Baracko Obamos vizitą Aliaskoje prie šios valstijos krantų buvo pastebėti penki Kinijos kariniai laivai, bet jie apsisuko ir plaukia atgal Kinijos link, ketvirtadienio rytą sakė vienas gynybos pareigūnas, susipažinęs su naujausia žvalgybine informacija.

„Tai tie patys laivai, kurie dalyvavo Rusijos ir Kinijos karinių jūrų laivynų pratybose, neseniai pasibaigusiose Japonijos jūroje“, – sakė pareigūnas.