Ženevos oro uosto direktorius Robert'as Deillonas pirmadienį sakė žurnalistams, kad antrasis pilotas – 1983 metų gimimo Etiopijos pilietis – užsirakino pilotų kabinoje, kai pirmasis pilotas išėjo į tualetą.

„Jis sakė jautęs grėsmę savo šalyje ir todėl norintis prieglobsčio Šveicarijoje“, – savo ruožtu nurodė oro uosto atstovas Bertrand'as Staempfli.

Etiopijos valstybinė televizija sakė, kad bendrovės „Ethiopian Airlines“ lėktuve „Boeing“ buvo 193 keleiviai, tarp jų – 140 Italijos piliečių.

Dėl šios trumpos dramos Ženevoje pirmadienio rytą teko atšaukti kai kuriuos vietinius skrydžius, o dalis atskrendančių lėktuvų buvo nukreipti į kitus oro uostus.

Šimtai keleivių, turėjusių skristi atšauktais reisais, skubėjo pasikeisti bilietus.

Užgrobė lėktuvą

Ethiopian Airlines“ lėktuvas, skrendantis iš šalies sostinės Adis Abebos į Romą, buvo užgrobtas ir nutupdytas Ženevoje, Šveicarijoje, praneša BBC.

Šveicarijos pareigūnai pirmadienį sulaikė asmenį, užgrobusį Etiopijos oro bendrovės lėktuvą, kuris buvo priverstas nutūpti Ženevos tarptautiniame oro uoste, nurodė oro uosto policija.

Pareigūnai taip pat pridūrė, kad lainerio keleiviai ir įgula yra saugūs.

„Užgrobėjas sulaikytas, padėtis kontroliuojama, sužeistų nėra“, – sakoma policijos pranešime žiniasklaidai, kuriame taip pat nurodoma, jog po to, kai į Romą turėjęs skristi ET702 reiso lėktuvas nusileido Ženevoje, oro uostas buvo laikinai uždarytas.

Bendrovė „Ethiopian Airlines“ anksčiau pranešė, kad jos lėktuvas, skridęs iš Etiopijos sostinės Adis Abebos, buvo „priverstas skristi toliau“ į Ženevą.

Etiopijos vyriausybės atstovas Redwanas Husseinas sakė naujienų agentūrai „Reuters“, kad tas laineris buvo planuotai nutūpęs Sudano sostinėje Chartume, kur į jį galėjo įsėsti pagrobėjas arba pagrobėjai.

„Nežinome, iš kur jie ir kiek jų yra, tačiau atrodo, kad pagrobėjas arba pagrobėjai įsėdo į lėktuvą Chartume“, – R.Redwanas sakė „Reuters“ tuojau prieš tai, kai šveicarų policija paskelbė suėmusi užpuoliką.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame garso įraše, kuriame veikiausiai girdimas pokalbis per radiją tarp užgrobto lėktuvo ir oro dispečerių, buvo aiškiai girdimas reikalavimas suteikti prieglobstį.

Nepriklausomi šaltiniai kol kas negalėjo patvirtinti, ar tas įrašas yra autentiškas, taip pat nebuvo aišku, ar iš lėktuvo kalbėjo pilotas, ar pagrobėjas.

„Mums reikia prieglobsčio arba garantijų, kad nebūsime perduoti Etiopijos vyriausybei“, – girdima įraše, kurį paskelbė „Twitter“ vartotojas @MatthewKeysLive.

Viena skrydžių stebėjimo programėlė išmaniesiems įrenginiams rodo, kad tas lėktuvas kelis kartus apskrido aplink Ženevą prieš nutūpdamas.