Ji pažymėjo, kad latviai gali didžiuotis permainomis šalies ūkyje, padariusiame didelę pažangą ir tapusiame Europos Sąjungos ekonominės erdvės neatsiejama dalimi.

Visgi šiame kelyje pasitaikė krizių ir buvo padaryta klaidų, už kurias Latvija moka iki šiol, pripažino I. Murniecė. Tačiau šiandien svarbiausias uždavinys, dėl kurio verta stengtis, yra pastangos didinti žmonių pasitikėjimą savo ateitimi, sakė šalies parlamento pirmininkė.

I. Murniecė paragino politikus dirbti taip, kad žmonės pasitikėtų jų sprendimais ir jaustų, kad tie sprendimai priimami visuomenės labui.

Savo kalboje politikė pabrėžė, kad prieš 27 metus Latvijai pavyko atkurti principus ir vertybes, kurios buvo padėtos valstybės pamatuose 1918 metų lapkričio 18 dieną, paskelbus šalies nepriklausomybę. Dukart per šimtmetį latvių tauta pademonstravo siekį turėti savo valstybę ir sugebėjimą prisiimti atsakomybę už savo šalį, sakė ji.

Latvijos Seimo pirmininkė pažymėjo, kad mūsų dienomis pasaulyje vyksta dideli pokyčiai. Latvija taip pat susiduria su tokiais XXI amžiaus iššūkiais, kaip Rusijos agresija Ukrainoje ir Krymo okupacija, Didžiosios Britanijos išstojimas iš ES, Kremliaus bandymai susilpninti Europos vienybę, paveikti rinkimus demokratiškose Vakarų valstybėse bei gyventojų migracija visame pasaulyje.

Be kita ko, Latvijos valstybė susiduria su nekonvencinėmis grėsmėmis saugumui, netradiciniais politiniais metodais bei nauju požiūriu į politiką, teigė I. Murniecė.

„Privalome suprasti tuos procesus, išmokti juos valdyti ir žinoti, kaip apginti Latviją antrame valstybės gyvavimo šimtmetyje“, – sakė ji.

I. Murniecė pabrėžė, kad karinio arba nekarinio puolimo atveju Latvija priešinsis ir nepasiduos. Ji sakė esanti patenkinta, kad beveik pusė šalies gyventojų patvirtino esą pasiruošę ginklu ginti savo valstybę. Seimo pirmininkė priminė, kad Latviją taip pat įsipareigoję ginti NATO sąjungininkai.

„Mes patys sukūrėme Latvijos valstybę, atkūrėme jos nepriklausomybę ir patys užtikrinsime jos gyvavimą amžių amžiais“, – pareiškė Latvijos Seimo pirmininkė.