Karstas su P.Nerudos palaikais palaidotas jo gimtajame kurortiniame Isla Negros mieste, kurio valdžia pasirūpino iškasti juos prieš trejus metus, kad būtų ištirta, ar jis nebuvo nunuodytas.

P. Neruda mirė 1973 metais, būdamas 69-erių, praėjus kelioms dienoms po to, kai A. Pinochetas, tuometinis armijos vadas, per kruviną perversmą nuvertė socialistų prezidentą Salvadorą Allende.

Poetas, kuris taip pat buvo garsus politikas ir Čilės komunistų partijos narys, ketino pabėgti į užsienį ir vadovauti rezistencijai prieš A. Pinocheto režimą.

Jis mirė vienoje Santiago klinikoje, kurioje buvo gydomas dėl prostatos vėžio; ši liga buvo įvardinta kaip oficiali jo mirties priežastis.

P.Nerudos mirties aplinkybes gaubia abejonės nuo tada, kai buvęs jo vairuotojas papasakojo, kad poetui į krūtinę buvo suleista įtartina injekcija.

Palaikus ištyrusi tarptautinė ekspertų grupė savo tyrimo rezultatus turėtų paskelbti gegužės mėnesį.

Čilės vėliava apgaubtas karstas su B. Nerudos palaikais buvo pirmadienį pašarvotas Kongreso rūmuose Santjage, į kurios buvo atvežtas po teismo medikų ekspertizės.

„Aš didžiuojuosi, kad pagaliau jie paklausė manęs ir visų“, – sakė buvęs poeto vairuotojas Manuelis Araya naujienų agentūrai AFP.

Teisininkas, iškovojęs leidimą poeto palaikų ekshumavimui, Eduardo Contreras AFP sakė, kad tyrimas gali neduoti rezultato, kadangi nuo mirties praėjo labai daug laiko.

„Nors visi turimi įkalčiai rodo nusikaltimą, techniškai bus labai sunku tai įrodyti“, – kalbėjo jis.

Tačiau „bet kas, kas pamatys tūkstančius tomų parodymų“, padarys išvadą, kad P. Neruda buvo nužudytas, pridūrė teisininkas.

Per 1973-1990 metais trukusį A. Pinocheto režimą Čilėje žuvo 3,2 tūkst. kairiųjų aktyvistų ir įtariamų režimo priešininkų.