Trečiadienį per atskirus susirėmimus taip pat žuvo mažiausiai septyni kareiviai - keturi režimui ištikimų pajėgų nariai ir trys dezertyrai, pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi "Syrian Observatory for Human Rights", kurios pareiškimą gavo AFP.

Homse saugumo pajėgos nužudė keturis civilius žmones, tarp jų - penkerių metų vaiką. Tuo tarpu arabų šalių stebėtojai jau antrą dieną važinėjo po šio centriniame šalies regione esančio neramaus miesto rajonus.

Stebėtojų misija yra dalis Arabų Lygos plano, su kuriuo Sirija sutiko šį mėnesį, po kelias savaites trukusio išsisukinėjimo, ir kuriuo taip pat raginama išvesti iš miestų gatvių pajėgas, paleisti kalinius.

Žuvo daugiau kaip 5 tūkst. žmonių

Kaip rodo gruodžio pradžioje paskelbti Jungtinių Tautų duomenys, Sirijos vyriausybei nuo kovo vidurio slopinant opoziciją, jau žuvo daugiau kaip 5 tūkst. žmonių.

Stebėtojai savo mėnesį truksiančią misiją pradėjo savaitgalį. Pagal susitarimą, kurį patvirtino Sirija, stebėtojų misija galės būti atnaujinta.

Kol kas Sirijoje yra 66 stebėtojai, bet misijos vadovas sakė, kad jų skaičius didės.

Arabų Lygos stebėtojai aplankė daugiau neramumų židinių Sirijoje

Arabų Lygos stebėtojai ketvirtadienį aplankė daugiau protestų židinių Sirijoje, prieš tai įvertinę padėtį neramumų apimtame Homso mieste, o pasaulio galybės perspėjo Damaską netrikdyti misijos, kurios tikslas - atskleisti tiesą apie šalyje vykdomas represijas.

Kraujo liejimas Sirijoje nesiliauja: armijos dezertyrai pietinėje Derijos provincijoje nukovė mažiausiai keturis karius; Homso rajone Bab Amre buvo nušauti du civiliai, dar vienas žuvo Hamos mieste, o kitas - per protestus Alepo provincijoje, trečiadienį pranešė žmogaus teisių organizacija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Taip pat pranešama apie suimtus ir pašautus žmones Idlibo provincijoje. Dar kelis žmonės buvo pašauti, o trys galimai žuvo viename kaime netoli Damasko.

Tuo tarpu Prancūzija pareiškė, jog Damasko režimas stengiasi nuslėpti tikrąją padėtį nuo stebėtojų, kuriems esą nebuvo leista pamatyti, kad vyksta Homse, kuriame tęsėsi represijos.

Susirūpinimas padidėjo, kai Bab Amro gyventojai atsisakė įsileisti stebėtojus, nes juo lydėjo armijos karininkas, nurodė SOHR. Ši priešprieša baigėsi, kai karininkas pasišalino.

Gyventojai prašė stebėtojų "aplankyti sužeistuosius ir kankinių tėvus, o ne (valdančiosios) partijos "Baath" narius", sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Stebėtojai taip pat aplankė Homso rajoną Bab Sebatą, kuriame, pasak SOHR, režimas organizavo paradą, demonstruojant lojalumą prezidentui Basharui al Assadui.

Stebėtojai planuoja aplankyti Deriją - jau ilgiau nei devynis mėnesius vykstančių protestų prieš režimą lopšį, taip pat šiaurines Hamos ir Idlibo provincijas bei Damasko apylinkes.

"Nuo trečiadienio vakaro ir ketvirtadienio paryčių stebėtojai išvyks į Idlibą, Hamą ir Deriją", - misijos vadovas Sudano generolas Mohammedas Ahmedas Mustafa al Dabi sakė naujienų agentūrai AFP.

Šis veteranas Sudano karinės žvalgybos karininkas nurodė, kad stebėtojai taip pat aplankys vietoves, esančias už 50-80 kilometrų nuo Damasko.

Stebėtojai atvyko į Siriją praeitą savaitgalį, o antradienį aplankė Homsą, kuris jau kelis mėnesius yra apsiaustas vyriausybės pajėgų.

M.A.M.al Dabi sakė, kad vizitas Homse buvo "geras" ir pridūrė, kad stebėtojų misiją, kurią šiuo metu sudaro 66 žmonės.

Prancūzijos URM atstovas Bernard’as Valero pareiškė, kad antradienį vykęs vizitas Homse buvo per trumpas ir nepakankamai išsamus.

"Tik keli Arabų Lygos stebėtojai vakar galėjo trumpai pabuvoti Homse. Jų buvimas nesustabdė besitęsiančio kruvino susidorojimo šiame mieste, kuriame buvo malšinamos didelės demonstracijos ir žuvo apie dešimt žmonių", - sakė jis.

Tuo tarpu Sirijos URM atstovas Jihadas Makdisi pabrėžė, kad "misijai suteikt judėjimo laisvė, vadovaujantis protokolu", kurį Sirija pasirašė su Arabų Lyga.

Tačiau pagal šį susitarimą stebėtojai negali lankytis svarbiose karinėse teritorijose.

Trečiadienį Sirija paleido 755 asmenis, kurie yra susiję su neramumais, nukreiptais prieš režimą, tačiau kurių "rankos nesuteptos krauju", paskelbė valstybinė televizija.

Lapkritį vyriausybė informavo paleidusi daugiau nei 4 300 suimtųjų.

Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, jau daugiau nei 5 000 žuvo malšinant kovo viduryje prasidėjusius protestus prieš B.al Assado režimą.

Tačiau Damaskas dėl šio smurto kaltina "ginkluotų teroristų" grupuotes.