Vakarų apžvalgininkai pateikė pesimistiškai skambančių prognozių ir perspėjimų, kad JAV ir Rusijos santykiai tiek komplikavosi, kad šiuo metu prilygsta aršiausioms šaltojo karo akimirkoms, todėl negalima negalvoti apie tikėtinus grėsmingus padarinius, kuriuos gali tekti patirti ir kitoms šalims.

Žinoma, jėgos panaudojimas Alepe – tai katastrofa ten esantiems žmonėms ir eilinė bandančiųjų nuversti Basharo al-Assado režimą nesėkmė. Visgi kalbant apie JAV ir Rusijos santykius, esama priežasčių, leidžiančių svarstyti ir ne tokią apokaliptinę viziją. Atitinkamą požiūrį įmanoma formuoti ir prognozuojant vėlesnes didesnio masto pasekmes.

Jei pati drastiškiausia priemonė, kurios teko imtis JAV, – neįvykusių derybų dėl Sirijos nutraukimas, o griežčiausias Rusijos pateiktas atsakymas – atsisakymas vykdyti vieną su ginklavimusi susijusį susitarimą, kurį pažeisdama Maskva bet kuriuo atveju kaltina Vašingtoną, tai faktai kalba patys už save. Iš visko galima spręsti, kad šioms šalims dabar beveik nėra apie ką kalbėtis, todėl susidarančios pauzės mažai ką keičia.

Šiuo metu tam tikra prasme stengiamasi formuoti teigiamą įvaizdį gimtosios šalies auditorijos akivaizdoje. Straipsnio autorė mano, kad Barackui Obamai ir Hillary Clinton, turint omeny vykstančias priešrinkimines kampanijas, ir Vladimirui Putinui, turint omeny nukritusį Rusijos piliečių gyvenimo lygį, būtina pademonstruoti griežtas pozicijas priešininko atžvilgiu.

Vis dėlto yra ir kita priežastis, dėl kurios apie JAV ir Rusijos santykius, nesvarbu, ar jie būtų konstruktyvūs, ar destruktyvūs, nebūtinai reikia spręsti atsižvelgiant į šių šalių derybas dėl Sirijos. Juk manyti, kad dvi šalys gali išspręsti Sirijoje kilusį konfliktą, yra tas pats, kas galvoti, kad tęsiasi šaltasis karas, o bet koks karas – tai iš esmės dviejų supervalstybių kova. Straipsnio autorė daro išvadą, kad lygiai kaip JAV nesugeba valdyti sukilėlių, taip ir V. Putinas – B. al-Assado.

Kad Sirijoje nusistovėtų nors kiek ilgesnės paliaubos, nekalbant jau apie konflikto numalšinimą, turi įsitraukti daugiau šalių, pavyzdžiui, Iranas, Saudo Arabija, Turkija ir kt., arba veiksmų turi imtis patys sirai. Deja, toks scenarijus greičiausiai neįmanomas, jei neatsiras nugalėtojo, mano straipsnio autorė.