Tai stipriai kontrastuoja su tuo, ką matėme balandžio 7 dieną Khan Sheikhune, kur per cheminę ataką žuvo 87 žmonės. Visą pasaulį sukrėtė siaubą keliantys mirusių vaikų ir žmonių su besiveržiančiomis putomis iš burnų vaizdai. Jie užfiksuoti tada, kai jos sutuoktinis nurodė savo pajėgoms ant savo žmonių numesti zarino dujų bombą.

❤️🇸🇾❤️ https://t.me/FL_AsmaalAssad #Syria #assad #tb #throwback #damascus

A post shared by The First Lady Asma al Assad (@asmaalassad) on Apr 21, 2017 at 12:01pm PDT

Vis dėlto, jeigu sektumėte ponios al-Assad paskyrą, susidarytumėte įspūdį, kad gyvenimas Sirijoje tobulas tarsi pasakoje. Į savo paskyrą moteris kelia profesionalias savo vizitų, pokalbių ir susitikimų nuotraukas.

Vienoje nuotraukoje ji įamžinta su pirmūnais moksleiviais. Kitoje ji nufotografuota čiūčiuojanti kūdikį Damasko ligoninėje minint Tarptautinę moters dieną. Visuose įrašuose naudojama grotažymė #weloveyouAsma (#mylimetaveasma). Sirijos pirmoji dama turi 120 tūkstančių sekėjų.

Vis dėlto, daugelis žmonių savo komentaruose A. al-Assad negaili tokių epitetų kaip „ligonė“, „iškrypėlė“ ir „žudikė“. Vienas sekėjas pavadino Sirijos prezidento žmoną „velnio kale“, o kitas palinkėjo jai „pūti pragare“.

Sirijos ekspertas Andrew Tableris, dirbęs su pirmąja ponia nuo 2001 iki 2008 metų, teigia, kad jos socialinės žiniasklaidos paskyra skirta karo draskomos šalies „alternatyviai tikrovei“ vaizduoti.

Jis „Fox News“ sakė: „Tai rodo aukščiausio laipsnio abejingumą ir nejautrumą. Manau, ji puikiai informuota, kas vyksta, ir tai tiesiog vimdo.“

Jungtinių Tautų Saugumo tarybai buvo pranešta, kad Khan Sheikhuno rajone atlikus tyrimus buvo aptikta zarino dujų ar į jas panašios medžiagos.

Nors jos sutuoktinį raginama teisti kaip karo nusikaltėlį, Londone gimusi ponia al-Assad pasaulio reakciją apibūdina kaip „propagandą“ prieš režimą.

Savo „Instagram“ paskyroje ji arabiškai rašė: „Prezidentūra ir Sirijos arabų respublika patvirtina, kad Amerika įvykdė neatsakingą veiksmą, kuris tik atspindi jos trumparegiškumą, siaurą akiratį, politinį ir karinį aklumą prieš realybę ir naivų pasikliovimą siautulinga melaginga propagandos kampanija, kuri pakurstė režimo aroganciją.“

A. al-Assad turi dvigubą pilietybę: Didžiosios Britanijos ir Sirijos.
Jos tėvai, abu sunitai musulmonai, iš Sirijos į Londoną persikėlė šeštajame dešimtmetyje, kad jos tėvas, dabar dirbantis Kromvelio ligoninėje ir Harley gatvėje, galėtų gauti geriausią įmanomą išsilavinimą ir medicininį pasirengimą.

❤😇 #love #family #children #weloveyouasma #damascus #syria

A post shared by The First Lady Asma al Assad (@asmaalassad) on Feb 26, 2017 at 12:25pm PST

Asma lankė Anglikonų bažnyčios mokyklą Ilinge, vėliau perėjo į privačią mergaičių mokyklą Karalienės koledžą Harley gatvėje. Ją pažinoję žmonės tvirtina, kad turint omenyje pirmuosius 25 Londone praleistus jos gyvenimo metus, jai buvo būdingos liberalios vakarietiškos vertybės.

Tuo tarpu prezidentas B. al-Assadas teiginius, kad jo režimas surengė cheminę ataką prieš savo paties piliečius, pavadino „šimtaprocentine klastote“.

Diktatorius mano, kad tariamų žiaurumų vaizdo įrašas gali būti suklastotas. „Ta istorija bet kokiu atveju neįtikina“, – sakė B. al-Assadas.

Jis tvirtino, kad buvo „neaišku, tai nutiko ar ne, nes kaip galima patikrinti vaizdo įrašą? Dabar esama daug netikrų vaizdo įrašų“.

Kalbėdamas apie pasaulį sukrėtusią filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip vaikams ir kitiems žmonėms iš burnų veržiasi putos, jis samprotavo: „Mes nežinome, ar tie mirę vaikai buvo nužudyti Khan Sheikhune. Ar jie apskritai buvo mirę?“