„Su neįgaliaisiais elgiamasi kaip su vaikais“, - teigia invalido vežimėlyje sėdinti 31 metų prancūzė Laetitia Rebord. Jos istorija tikrai ne vienintelė tokia. Vertėja ir mokytoja dirbanti jauna moteris serga įgimta nugaros raumenų atrofija, dėl ligos kūnas visiškai paralyžiuotas – išskyrus dešinės rankos nykštį ir veido raumenis.

Jauna moteris, kuri, kaip pati teigia, labai jautriai jaučia kiekvieną prisilietimą, bandė per draugus ir pažįstamus rasti sekso partnerį, netgi kreipėsi į vyrus už pinigus. Tačiau daugelį potencialių meilužių atgraso jos liga. Laetitia teigia esanti pasiryžusi mokėti už seksą Šveicarijoje arba Vokietijoje, kur vadinamųjų surogatinių sekso partnerių paslaugos legalios.

„Kalbėti apie prostituciją šiuo atveju nėra jokios prasmės, čia visai kitas klausimas“, - teigia Pascale‘is Ribes, 2011 metais sukūręs organizaciją „Negalia ir seksualinis gyvenimas“, kuri pasisako už surogatinių sekso partnerių paslaugų įteisinimą ir gina jų teises.

Ši organizacija siekia įstatymų pakitimų, kurie leistų žmonėms su negalia, jų tėvams, draugams arba reikiamų tarnybų pareigūnams organizuoti jiems susitikimus su surogatiniais sekso partneriais, kurie dažniausiai už valandos trukmės seansą nori apie 130 dolerių (348 Lt).

Vieniems reikalinga pagalba pažadinant libido. Žmonių su negalia poroms reikalinga elementari pagalba, kad jie galėtų džiaugtis fiziniu vienas kito artumu. Dauguma nori pažinti savo seksualumą ir taip atgauti prarastą pasitikėjimą savimi.

66 metų Aminata Gregory – olandė. Prieš išeidama į pensiją, moteris dirbo statybų sektoriuje. Dabar ji jau ilgiau nei metus Prancūzijoje teigia nelegalią seksualinio pobūdžio pagalbą žmonėms su negalia. Seksologo darbo paslapčių moteris mokėsi Šveicarijoje. Olandės darbo pagrindas – masažai ir erotiniai žaidimai (jokių bučinių ir sekso).

Vienas iš moters klientų – 49 metų prancūzas Danielis Doriguzzi, kuris serga itin reta liga Fridricho ataksija. Dėl ligos vyras praranda judesių koordinaciją, negali laisvai kalbėti.

„Su prostitute tai tik seksas“, - teigia olandės klientas, o su A. Gregory jis pasijunta „tarsi normalioje poroje“.

Surogatinių partnerių paslaugos legalios daugumoje šalių, kur legalizuota prostitucija, pavyzdžiui, Šveicarijoje, Vokietijoje ir Danijoje. Šveicarijoje yra asociacijų, kurios netgi ruošia tokius specialistus.

Marcelis Nussas – vyras su negalia ir dviejų vaikų tėvas, kuriam kvėpuoti padeda kvėpavimo aparatas, parašė knygą „Noriu mylėtis“.

Knygoje jis aprašė tiek fizinę meilę su buvusia žmona, tiek seksą su prostitutėmis. Vyro patirtis, kurią jis drąsiai išklojo knygoje, tik dar kartą patvirtina, jog surogatinių partnerių poreikis yra.

L. Rebord mano, jog „tokia konservatyvi bendruomenė kaip Prancūzijos keičiasi lėtai – juk abortus legalizuoti taip pat niekas neskubėjo. Anot jaunos moters, Prancūzijoje vieną dieną taps legalios ir surogatinių sekso partnerių paslaugos.

„Tikiuosi, jog toks dienos sulauksiu“, - atsidūsta prancūzė.