Dar didesnę nuostabą sukėlė rekordiškai trumpas laikas, per kurį buvo sudaryta naujoji vyriausybė – per mažiau nei 24 valandas po rinkimų, skelbia grreporter.info.

Praėjus vos dienai, Graikija drįso, pasitelkusi procedūrinius argumentus, prieštarauti bendrai Europos Sąjungos pozicijai dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje, nors nevetavo Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų sprendimo iki rugsėjo pratęsti pirmąjį sankcijų paketą Rusijai, kuris turėjo nustoti galioti kovą.Tačiau neoficialiai teigiama, kad dėl Graikijos, Italijos ir Kipro pasipriešinimo sprendimas papildyti Europos Sąjungos ribojimus patiriančių asmenų ir įmonių sąraša atidėtas iki vasario 9-osios.

Kol vietos analitikai svarstė, ar Graikija iš tikrųjų apsisprendė kardinaliai keisti savo geopolitinę orientaciją ir nuo Vakarų skubiai atsigręžti į Rytus, žiniasklaida išsiaiškino galimų tikrų tokio drastiško pasikeitimo priežasčių – paaiškėjo, kad naujasis Graikijos užsienio reikalų ministras Nikosas Kotziasas tiesiogiai susijęs su Rusijos radikaliuoju nacionalistu Aleksandru Duginu, o jo pagrindinis tikslas – Graikijos valdžioje atstovauti Rusijos interesams.

Kaip teigia žurnalistai, partijų „Syriza“ ir „Nepriklausomų graikų“ koalicija buvo apgalvota dar prieš rinkimus, o prie to prisidėjo buvęs Rusijos diplomatas Atėnuose ir Kremliui artimo oligarcho patikėtinis George‘as Gavrišas.

Kaip rašo žurnalistė Anastasia Balezdrova, vienas iš informacijos šaltinių, kuriais remiasi tarptautinė žiniasklaida, yra žiniasklaidos verslu Nyderlanduose ir Ukrainoje besiverčiančio investuotojo ir Rusijos politikos konflikto su Ukrainoje metu eksperto Hristo Grozevo tinklaraštis.

– Savo tinklaraštyje aprašote bandymus Graikijoje pasirūpinti Rusijos interesais, minite oligarchų finansuojamus lobistus. Iš kur gavote tokios informacijos?

– Atlikau detalią korespondencijos analizę, 2013-2014 metais perskaičiau apie tūkstantį elektroninių laiškų. Tai buvo vieno iš svarbiausių Rusijos oligarchų Konstantino Malofejevo – žmogaus, kuris daug prisidėjo prie Ukrainos Rytuose veikiančių prorusiškai nusiteikusių separatistų veiksmų (tam pakanka įrodymų) – aplinkos žmonių korespondencija.

Gruodžio pradžioje Rusijos programišių grupelė „Šaltaj-Baltaj“ (priklausanti tarptautinei programišių grupei „Anonymous International“) įsilaužė į G. Gavrišo, buvusio Rusijos konsulato Atėnuose darbuotojo, šiuo metu dirbančio su K. Malofejevu ir vienu iš radikaliausių Rusijos nacionalistų A. Duginu, elektroninio pašto dėžutę. G. Gavrišas – svarbiausias K. Malofejevo ir A. Dugino tarpininkas, padedantis rasti bendrą kartą su Graikijos politiniu elitu, ypač su „Syriza“ partija.

Akivaizdu, kad santykiai buvo puoselėjami visus tuos metus, kai jis dirbo Atėnuose.

– Kaip manote, kuo konkrečiai užsiims Rusijos lobistai Graikijoje? Ar jie sieks prielankumo energetikos projektams ar bus paliesta ir daugiau klausimų?

– Manau, kad interesai žymiai sudėtingesni. Korespondencijoje aptikau detalų memorandumą, parengtą paties A. Dugino, kuris įvardija tikslą įkurti „elitinį tarptautinių politinių veikėjų, remiančių Rusijos geopolitinius interesus, klubą“ – kad ir kokie tie interesai konkrečiu metu bebūtų.

Šiame kontekste svarbiausia užduotis Rusijai yra prasiveržti pro Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų šaliai dėl veiksmų Ukrainoje pritaikytos izoliaciją. Štai kodėl pirmoji naujos Graikijos vyriausybės „pagalba“ nukreipta būtent ta linkme – sprendimas boikotuoti sankcijas Rusijai Europos Sąjungos lygiu. Vėliau gali prireikti kitokio pobūdžio pagalbos, pavyzdžiui, energetikos srityje.

Svarbu suprasti, kad tokie oligarchai kaip K. Malofejevas taip vien dėl savų interesų nesistengtų. Jo vaidmuo Ukrainoje buvo skirtas pasiekti „simbiozę“ su Kremliumi – jis finansavo pirmąjį, patį rizikingiausią karo etapą, o pirmosios pergalės Vladimirui Putinui buvo patiektos ant sidabrinės lėkštutės. Mainais Rusijos prezidentas padėjo jam išspręsti problemas su teisėsauga. 2013 metais milijardierius buvo apkaltintas iššvaistęs vienos valstybinės bendrovės akcijas, tačiau šiuo metu šios problemos nebėra.

– Ar žinote, kas priklauso šiam Graikijos lobistų būreliui?

– Korespondencijoje yra šiek tiek konkrečios informacijos apie kai kuriuos iš jų. Pavyzdžiui, vienas iš „antimemorandumo“ judėjimo „Syriza“ partijoje steigėjų yra įtakingas tinklaraštininkas Dimitris Konstandakopoulas ir dabartinis užsienio reikalų ministras N. Kotziasas, kuris dar svarbesnis asmuo. Abu reguliariai bendravo tiek su G. Gavrišu, tiek su K. Malofejevo žmonėmis.

Nikosas Kotziasas, Frankas Walteris Steinmeieris
Be to, 2013 ir 2014 metais N. Kotziasas užsakė ir nusiuntė Maskvai net kelis detalius tyrimus, skirtus įvertinti graikų visuomenės požiūrį į Rusiją. Kodėl juos užsakė būtent jis, kas už visa tai sumokėjo, kodėl tyrimų išvados keliavo tiesiai G. Gavrišui – štai kokie klausimai.

Man asmeniškai didesnį nerimą kelia Rusijos įtaka naujam šalies gynybos ministrui Panui Kammenosui, tai byloja korespondencija. Gynybos ministro G. Gavrišui pasiųstame laiške aiškiai atskleidžiama, kad po dar vieno apsilankymo Maskvoje P. Kammenosas, priklausantis „Nepriklausomų graikų“ partijai, pradėjo entuziastingai pritarti bendradarbiavimui su ideologiniu požiūriu gana tolima partija „Syriza“.

Paaiškėjo, kad kaip tik tuo metu P. Kammenoso vadovaujama organizacija „Strateginių tyrimų centras“ pasirašė ilgalaikio bendradarbiavimo susitarimą su Rusijos strateginių tyrimų centru, kuris priklauso Rusijos federalinei saugumo tarnybai (FST) ir yra vadovaujamas KGB-FST generolo majoro, kuris kaip tyčia ilgą laiką gyveno Bulgarijoje ir, remiantis žiniasklaidos pranešimais, buvo dažnas Rumeno Petkovo svečias.

– Kaip vertinate situaciją pataisyti bandantį Graikijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimą, esą N. Kotziasas neturi nieko bendro su A. Duginu?

–2013 metų balandžio 13 dieną N. Kotziasas G. Gavrišui nusiuntė nuotrauką, kurioje pozuoja su A. Duginu ir grupele studentų, greičiausiai iš Pirėjaus universiteto. Taigi jie vienas kitą tikrai pažįsta. 2014 metų gegužės 15 dieną N. Kotziasas G. Gavrišui parašė laišką, kuriame teigia, kad, lankydamasis Maskvoje, jo ieškojo, bet nerado.

Be to, N. Kotziasas G. Gavrišui, kuris tuo metu dirbo tiek K. Malofejevui, tiek A. Duginui, nusiuntė mažiausiai tris detalius Rusijos vertinimo Graikijoje tyrimus. Labai menkai tikėtina, kad Graikijos užsienio reikalų ministerija pasirengusi paneigti šiuos neginčijamus faktus.
Nikosas Kotziasas (kairėje), Aleksandras Duginas (centre) (GRReporter nuotr.)