Tokią nuomonę išsakė vyriausiasis Ginkluotųjų pajėgų komiteto narys JAV Kongreso atstovų rūmuose Buckas McKeonas.

Jis neatmetė galimybės, kad naujausias technologijas kinai gauna pasitelkę internetinį šnipinėjimą, praneša AFP. Būtent tai ir kelia nerimą JAV, pasakė kongreso narys.

B. McKeonas pabrėžė, kad tikisi gauti daugiau informacijos iš Pentagono vadovo Roberto Gateso, kuris lankėsi Kinijoje tuo metu, kai ten įvyko pirmas bandomasis naujojo J-20 naikintuvo skrydis.

Be to, komiteto narys skeptiškai įvertino gynybos ministro planus sumažinti nacionalines karines išlaidas.

„Negalime išleisti iš akių Kinijos, Šiaurės Korėjos ir Irano, – pabrėžė jis. – Pasaulis nėra saugus.“

Primename, kad sausio 11 d. J-20 įvykdė 15 minučių bandomąjį skrydį virš oro uosto Čendu mieste, esančiame pietvakarinėje Sičuanio provincijoje, kur anksčiau įvyko jo antžeminiai bandymai. Kinijos internetinė žiniasklaida paskelbė pakilusio naikintuvo nuotraukas, vėliau tą pačią dieną Kinijos Liaudies Respublikos pirmininkas Hu Jintao per pokalbį su R. Gatesu patvirtino, kad skrydis įvyko.

Naikintuvas J-20 laikomas naujausio rusų naikintuvo T-50 ir amerikiečių F–22 Raptor – kol kas vienintelio pasaulyje penktosios kartos „stels“ naikintuvo, kuris jau įtrauktas į ginkluotę – konkurentu.

Vakarų analitikai jau kurį laiką išsako nuogąstavimus, kad sparti Kinijos karinių technologijų, kurios kainuoja daug pigiau nei amerikietiškos ir rusiškos, plėtra gali pakeisti jėgų pusiausvyrą karščiausiuose pasaulio taškuose.

Pranešama, kad šios technologijos visiškai pagrįstos rusų techninėmis žiniomis – Kinija taupo lėšas ir jėgas, nekuria savo projektų ir tiesiog kopijuoja tai, ką jau padarė rusai, mano analitikai.

Rusija tai patvirtina: jos pareigūnai pripažino, kad naikintuvas J-11B yra rusų Su–27 kopija.