„Tai Šaltojo karo laikais vykusių Pergalės paradų atgarsis“, – teigia straipsnio autorius Markas Franchetti.

Т-14 „Armata“, kurį karo analitikai vadina grėsmingiausiu koviniu tanku pasaulyje, yra V. Putino pradėtos persiginklavimo programos, kurios biudžetas siekia 660 mlrd. eurų, pagrindinis „perlas“.

Šiame parade „Armata“ pirmą kartą bus parodyta viešai.

„Atmetus Kremliaus mėginimus dumti akis, „Armata“ yra didelis darbas, nes tai visiškai naujas tankas, o ne perdarytas ar atnaujintas modelis“, – sako Rusijos analitikas Pavelas Felgenhaueris.

„Tai, kad Putinas pristatys jį Pergalės parade minint 70-ąsias metines, turi milžinišką simbolinę prasmę – tampa aišku, kaip rimtai Putinas vertina persiginklavimą“, – pridūrė analitikas.

Manoma, kad „Armata“ yra gerokai šiuolaikiškesnis už Vakarų pagamintus tankus. Taip pat bus pademonstruotos naujos tarpkontinentinės raketos „RS-24 Jars“ bei priešraketinės gynybos sistemos „S-400“.

Straipsnio autorius teigia, kad šiųmetinio parado tonas visiškai neprimins 60-ųjų Pergalės metinių minėjimo, kai šalia V. Putino stovėjo daugiau kaip penkios dešimtys pasaulio lyderių, tarp jų ir JAV prezidentas, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai.

Šį kartą didžiųjų Vakarų šalių vadovų Raudonojoje aikštėje nebus.

„Tai protestas prieš Rusijos įvykdytą Krymo užgrobimą ir slaptą Kremliaus karą Ukrainos rytuose“, – aiškina M. Franchetti.

„Mes siunčiame aiškų signalą, – sakė neįvardintas Vakarų diplomatas, dirbantis Maskvoje. – Putinas privalo trauktis atgal ir pakeisti elgesio stilių, kitaip Rusija jam vadovaujant taps valstybe-parijumi“.

Straipsnio autorius komentuoja: „Rusijoje milijonai žmonių šį boikotą įvertino kaip įrodymą, kad „nedori“ Vakarai ne iki galo pripažįsta SSSR pasiaukojimą“.

Per Pergalės paradą V. Putinui kompaniją palaikys trys dešimtys pasaulio lyderių, tarp jų Kinijos, Indijos ir kelių buvusių sovietinių respublikų, taip pat Pietų Afrikos atstovai.