Elegantiškai apsirengę dvidešimties su trupučiu metų jaunuoliai dirba poilsio kambaryje ant sėdmaišių prie didelių kompiuterių, maigo išmaniuosius „iPhone“ telefonus. Kampe – krepšinio lankas, ant krepšinio lentos žemyn galva – Aleksejaus Navalno portretas. Jis - Rusijos opozicijos narys, nuo šių metų vasario gyvenantis namų arešto sąlygomis.

Aplinka aiškiai simbolizuoja XXI amžių, tačiau šio judėjimo manifestas skamba kaip praėjusio amžiaus organizacijos ar netgi religinės sektos priesakai. „Tėvo nurodytas kelias – ginčas ne su juo, o ginčas su priešais mus plytinčiu pasauliu, ginčas, kuriame esame išvien su tėvu, vieningi su juo, – rašoma manifeste. – Mes nekovojame su tėvo valdžia, mes jai pritariame, mes mokomės tos valdžios, mes ją įsisaviname, kartu su tėvu nukreipiame jos energiją į mūsų dabartį ir ateitį.“
Tėvu judėjimas vadina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Taigi čia įsikūrusi organizacija „Set“, kuri primena komjaunimo (sovietinę organizaciją, kuri rengė jaunimą stoti į Komunistų partiją), patriotiškų hipsterių gatvės meno bendruomenės ir asmenybės kulto samplaiką.

„Set“ – naujausia prokremliška jaunimo grupuotė, siekianti pritraukti išsilavinusį Rusijos jaunimą darbuotis „Putino Rusijos“ labui ir neleisti jiems pasukti pas simpatizuojančius liberalioms vertybėms ir Vakarų stiliaus demokratijai. Bet, priešingai nei ankstesnės grupuotės, „Set“ nemuša būgnų masiniuose susiėjimuose ir nepuldinėja opozicijos protesto akcijose. Šis judėjimas nori verbuoti kūrybingus jaunus žmones ir lavinti jų talentus, kad šie, pasitelkę patriotinę „naują komercinės veiklos, verslo, ideologijos ir meno kultūrą“, visame pasaulyje skelbtų Rusijos vertybes, sako vienas iš „Set“ įkūrėjų Artūras Omarovas.

„Mes tikimės, kad visą likusį gyvenimą jie kurs šiuos komercinės veiklos, verslo konceptus bei meno kūrinius su nuoširdžiu pritarimu mūsų šalies struktūrai“, – pabrėžė A. Omarovas.

Spalio 7 d. buvusio V. Putino 62-ojo gimtadienio proga „Set“ dailininkai nutapė didžiulę freską ant vieno daugiabučio Kaliningrade. Freskoje pavaizduoti „mandagūs žmonės“ – taip „Set“ dabar vadina eilinius Rusijos kareivius, kurie kovą užėmė Ukrainos Krymo pusiasalį. Freskos centre – didžiulė „S“ raidė, kuri yra pirmoji žodžio „Jėga“ (rus. sila), užrašyto freskos apačioje.

Freska – pirma vieno didžiausių „Set“ projektų dalis. Per savaitę „Set“ nariai išpurškė dar šešias freskas šešiuose Rusijos miestuose, ant kiekvienos užrašyti vis kiti žodžiai: atminimas, Arktis, suverenumas, istorija, saugumas, olimpinės žaidynės.

Tai garsaus britų grafičių piešėjo Banksy stiliaus gatvės projektas Rusijos patriotizmo vardan. Visų minėtų žodžių rusų kalba pirmosios raidės sudaro žodį „Ačiū“ (rus. spasibo) žmogui, kurį „Set“ vadina „pagrindiniu šių pergalių kūrėju“.

Rusija atėjus į valdžią V. Putinui pasikeitė, – sako 30 metų Spaudos centro vadovas Makaras Vichliancevas. – Užėmėme Krymą, surengėme olimpines žaidynes ir pradėjome laimėti ledo ritulio čempionatuose... Anksčiau nuolat pralaimėdavome.“

„Set“ susikūrė ant liūdnai pagarsėjusio judėjimo „Naši“ pelenų. „Naši“ – skandalingas prokremliškas jaunimo judėjimas, išgarsėjęs XXI amžiaus pradžioje. Buvo teigiama, kad šį judėjimą įkūrė su Kremliumi susiję politikai – norėjo neutralizuoti revoliucijų grėsmę: tokių, kokios kilo posovietinėse Gruzijoje, Kirgizijoje ir Ukrainoje 2003-2005 metais.

„Naši“ organizavo masines akcijas V. Putino valdžiai palaikyti, mušė būgnus, kad nustelbtų opozicijos skanduotes protesto akcijose, nedavė ramybės užsienio šalių ambasadoriams, teigdami, kad kovoja su „fašizmu“. Judėjimas kasmet organizavo stovyklą jaunimui „Seliger“, kurioje ne tik vykdavo sportinės žaidynės, buvo skaitomos patriotinės paskaitos - jaunavedžiai kovodavo su Rusijos demografine krize, širdies formos palapinėse pradėdami palikuonis.

Bet valdžiai pasitelkus kitokią taktiką kovai su opozicijos protestais 2011-2012 m. – ėmus organizuoti akcijas, kuriose vietoj įpykusio jaunimo dalyvaudavo pensininkai ir valstybės tarnautojai bei pradėjus suiminėti žmones - „Naši“ galiausiai tapo nebereikalingas. Judėjimas iširo 2012 metais, tuo metu „Naši“ lyderis paskelbė, kad „Naši“ pavaldžios grupuotės „Stal“ buvęs lyderis A. Omarovas kuria naują judėjimą. A. Omarovas ir M. Vichliancevas, taip pat buvęs „Naši“ narys, sukūrė „Set“ ideologiją ir 2013 metų lapkritį įsteigė judėjimą.

„Set“ tikslas – pritraukti tai, ką judėjimo nariai vadina „Putino karta“, – paauglius ir dvidešimties su trupučiu metų jaunuolius, kurie aiškiai neatsimena, kas buvo valdžioje iki 2000 metų, kai šaliai ėmė vadovauti V. Putinas.

Ši tauta netapo pilnamečiais dešimtą dešimtmetį, kai rusai neteko daug turto per „šoko terapiją“, pereinant į rinkos ekonomiką, ir per 1998 m. finansinę krizę. Jie užaugo su socialiniais tinklalapiais ir išmaniaisiais telefonais vystantis ekonomikai.

„Set“ supranta, kad Putino karta „neišmano politikos“ ir „tik nori dailiai rengtis bei piešti grafičius“, sakė Grigorijus Tumanovas, kuris leidinyje „Kommersant“ rašė apie prokremliškus jaunimo judėjimus. „Jie pasistengė, kad dirbti su valdžia taptų madinga“, – rašė jis.

„Set“ akivaizdžiai tęsia proputinišką veiklą, bet M. Vichliancevas teigia, kad judėjimui svarbi ne kiekybė, o kokybė. Anot jo, „Set“ nariai – rafinuotesni, labiau išsilavinę nei „Naši“ nariai, o laikotarpis, kai tas jaunimas vystė veiklą gatvėse, pasibaigė.

„Set“ organizavo patriotinius madų šou, paskaitas su įtakingais politikos ir kultūros veikėjais, filmų festivalį, kuriame buvo konkursinės kategorijos „Šeima“, „Tėvynė“ ir „Putinas“. Judėjimas buvo vienas iš šią vasarą vykusios patriotinės jaunimo stovyklos aneksuotame Kryme rėmėjų ir skelbiasi vienas pirmųjų ėmęs rinkti humanitarinę pagalbą prorusiškų separatistų respublikų Rytų Ukrainoje gyventojams.

Per pastaruosius kelis mėnesius „Set“ į savo veiklą įtraukė daugiau nei 1100 naujų narių – tuo pasirūpino judėjimo skyriai Vladivostoke, Volgograde, Jekaterinburge, Irkutske, Kaliningrade, Novosibirske, Rostove prie Dono, Sankt Peterburge, Sevastopolyje ir Jaroslavlyje (XX amžiaus pradžioje bendras įvairioms jaunimo organizacijoms priklausančių jaunuolių skaičius siekė daugiau nei 100 tūkst.).

Naujų narių verbavimo procese svarbią vieną užėmė specialios stovyklos, kurių metų būsimieji aktyvistai planavo ilgalaikius patriotinius kūrybinius projektus, teigia M. Vichliancevas. Dauguma narių į veiklą tyliai įtraukiami per „Set“ remiamus diskusijų klubus, kurių dalyviams už dalyvavimą mokamas 10 dolerių mokestis.

Kaip ir „Naši“, „Set“ ryšiai su Kremliumi – migloti ir sunkiai perprantami. M. Vichliancevas pripažįsta, kad judėjimas turi ryšių su prezidento administracija, tačiau į detales nesileidžia.

Skirtingai nei valstybinės organizacijos, „Set“ finansavimą gauna iš verslininkų, artimai susijusių su šalies valdžia. Pavardžių minėti jis vėlgi nepanoro, tačiau nenuslėpė, kad Olegas Morozovas – prezidento administracijos vidaus politikos skyriaus vadovas - buvo susitikęs su judėjimo atstovais.

„Set“ steigėjai viliasi, kad kultūrinę veiklą vystantys judėjimo nariai mes iššūkį švelniajai galiai, kurią Jungtinės Valstijos demonstruoja per žiniasklaidą. Nors M. Vichliancevas tvirtina „iPhone“ išmanųjį naudosiantis tik tol, kol „Rusija sugalvos ką nors geriau“, jo judėjimo tikslas yra bet kokia kaina kovoti su „anglo-saksų civilizacijos“, po Antrojo pasaulinio karo užplūdusios Rusiją per „McDonald‘s“ greitojo maisto restoranus ir Holivudo produkciją, įtaka. 

„Atėjo visai kitas pasaulis ir paliepė „gyvenkite taip ir ne kitaip“. Mes jokiais būdais jo neatmetame, tačiau norime pristatyti vertą alternatyvą. Tokia alternatyva - mūsų kultūra, mūsų vertybių sistema, kalba, religija ir politinės sfera“, - pridūrė M. Vichliancevas, turėdamas omenyje V. Putino valdymo prekės ženklą, vienos partijos valdžią (de facto būtent taip ir yra) ir valstybinio kapitalizmo stiliaus ekonomiką.

Siekdamas šio tikslo, „Set“ planuoja mados ir dizaino konkursą skambiu pavadinimu „Rusijos įvaizdžiai“. Pagrindinis jo tikslas – sukurti rusišką alternatyvą populiariesiems marškinėliams „Aš (širdis) Niujorką“. Judėjimo lyderiai taip pat planuoja meninę instaliaciją/politinį projektą pavadinimu „13 priemonių, padėsiančių užkariauti pasaulį“, kuriame neabejotinai pamatysime nulio dolerių sąskaitą, Volstrito ruletę ir beisbolo lazdą pavadinimu „JAV kariuomenė“.

V. Putinui palankūs hipsteriai iš Rusijos ketina „sukurti“ dešimt aukščiausio lygio Rusijos garsenybių – jas „Set“ vadina „prekės ženklo veidais“. Šį tikslą ketinama pasiekti per ateinančius 10 metų, nors kaip tai bus daroma, visai neaišku. Projekto sėkmė kelia rimtų abejonių. Kol kas vienintelis tarptautinis projektas, kuriuo gali didžiuotis V. Putino hipsteriai, yra kino festivalis, surengtas Serbijoje – šalyje, kurią su Rusija visada siejo artimi santykiai.

M. Vichliancevo planas – Rusijos atsakas Madonnai, prieš visą pasaulį Rusiją sugėdijusiai pareiškimu apie netradicinės seksualinės orientacijos žmonių teises per koncertą Sant Peterburge – incidentas įvyko tuo metu, kai 2013 metais buvo ką tik priimtas įstatymas prieš homoseksualo propagandą. Svarbu pažymėti tai, kad visa „Set“ manifesto „moralės normų“ skyriaus esmė – griežtas ne tos pačios lyties asmenų santuokoms.

Neskaitant pačių rengiamų konkursų ir projektų, „Set“ lyderiai teigia padedantys kitiems nariams įgyvendinti patriotines kūrybines ambicijas – tam negailima lėšų ir ryšių su įtakingais asmenimis. Dauguma kalbintų „Set“ narių veiklą judėjime vertina kaip karjeros galimybę. Vienas iš tokių – 25 metų Romanas Putanovas. Šis ilgaplaukis bohemiškos išvaizdos jaunuolis mėgsta važinėtis riedlente ir žavisi banglenčių sportu. Jis teigia, kad „Set“ jam padėjęs susisiekti su medžio apdirbimu besiverčiančia bendrove, kuri sutiko gaminti mažyčius vėjo malūnus ir kitus su rusų kultūra susijusius dirbinius, kuriais vaikinas jau pradėjo prekiauti Sankt Peterburge.

Aleksandras Chazbijevas, priklausantis „Set“ atšakai Sankt Peterburge, teigia, kad judėjimas jam padėjęs surengti gatvės parodą, kur buvo eksponuojami įvairūs iš Rusijos vėliavos spalvomis nudažytų padangų pagaminti namų apyvokos daiktai. Jaunuolis tvirtina, kad jį įkvėpė degančių padangų per protestus Kijeve, po kurių nuo valdžios buvo nuverstas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, nuotraukos. „Norėjau Sankt Peterburgui parodyti, kaip galima senas padangas panaudoti civilizuotoje šalyje“, - teigia „Set“ narys. Kaip tvirtina A. Chazbijevas, šiuo metu Rusija išgyvena naują istorinį lūžį, po kurio „susiformuos nauja rusų karta“.

Analitikai kol kas nėra tikri, kokią politinę funkciją atlieka šis judėjimas. Opozicijai prijaučiantis politologas Dmitrijus Oreškinas tvirtina, kad „Set“ tikslas panašus į tą, kurį sau kėlė jaunimo organizacijos dar Sovietų sąjungos laikais: „pritraukti ir užauginti politinius lyderius ir ryškias asmenybes, kurios viešai palankytų dabartinį valdžios modelį“. Nepriklausomas laikraštis „Novaja Gazeta“ cituoja neįvardytą šaltinį iš Rusijos prezidento administracijos, kuris teigia, kad „Set“ įkurtas veikti kartu su „Naši“ likučiais. Tačiau, ką su jais reikia daryti, Kremlius „kol kas nesupranta“ – šalies opozicija susiskaldžiusi, kaip ir nėra reikalo jaunimą kviesti į gatves, tvirtina šaltinis.

„Kommersant“ žurnalistas G. Tumanovas pažymi, kad „Set“ „dar labai jaunas judėjimas“ – jis dar gali tapti įtakinga organizacija. O iki tos akimirkos aktyvistai ir toliau stengsis dėl šviesios ateities, ieškos įkvėpimo „tėvo“ asmenyje ir lauks, kada bus pakviesti į kovą. Kol kas, kaip teigiama manifeste, iš narių reikalaujama tik meilės ir pagarbos: „Set“ nariai niekada nebus „nedėkingi ir naivūs“. „Jie taps suaugusiais žmonėmis ir visą savo meilę ir dėkingumą atiduos tėvui – vien dėl to, kad mes turime savigarbos“, - teigiama manifeste.