Šiaurės Korėjos ambasada pirmadienį Londone informavo Didžiosios Britanijos vyriausybę, kad buvęs užsienio reikalų viceministras Ri Yong Ho buvo paskirtas naujuoju šalies diplomatijos vadovu.

Kai kurie Pietų Korėjos analitikai sakė, kad Ri Yong Ho galbūt byloja apie pastangas atgaivinti seniai įstrigusią diplomatiją ir pagerinti ryšius su kitomis šalimis, smarkiai pašlijusius Pchenjanui sausį įvykdžius jau ketvirtą branduolinį bandymą, o vasarį paleidus didelio nuotolio raketą. Tarptautinė bendruomenė į tuos veiksmus reagavo aštria kritika ir griežtomis sankcijomis.

Pasak kritikų, Šiaurės Korėja griebiasi tuščių diplomatinių žingsnių tik po to, kai dar labiau pakursto įtampą, tokiu būdu siekdama užsitikrinti nuolaidų ir humanitarinę pagalbą. Kaip pranešama, padidėjusios įtampos laikotarpiais Šiaurės Korėjos diplomatai nustumiami į antrąjį planą, o pagrindiniu smuiku griežia generolai ir jų griežtosios linijos politika.

Ri Yong Ho paskyrimas galbūt nepadės greitai sumažinti branduolinės priešpriešos. Šiaurė atmetė bet kokias galimybes sutikti su Seulo ir Vašingtono keliama sąlyga, kad derybos gali būti atnaujintos tik tuo atveju, jeigu Pchenjanas išpildys savo ankstesnius pažadus dėl branduolinio nusiginklavimo.

Šis diplomatas anksčiau buvo pagrindinis Šiaurės Korėjos atstovas jau senokai įstrigusiose šešiašalėse nusiginklavimo derybose dėl jo šalies branduolinių ginklų programos, taip pat dalyvavo derybose su JAV 10-ame dešimtmetyje. Ri Yong Ho taip pat yra dirbęs Šiaurės Korėjos ambasadoriumi Londone.