59 metų Th. May šia vasara tikriausiai pasinaudos tam, kad suformuotų derybinę Didžiosios Britanijos poziciją dėl išstojimo iš ES.

Th. May, kuri tyliai rėmė pasilikimo ES šalininkų stovyklą, varžydamasi dėl lyderio posto atmetė antro referendumo galimybę ir pažadėjo gerbti britų rinkėjų pasirinkimą išstoti iš Bendrijos.

„Brexit“ reiškia „Brexit“, ir mes tai sėkmingai įgyvendinsime“, – sakė ji, pradėdama kampaniją dėl vadovavimo Konservatorių partijai.

„Nebus jokių bandymų likti ES, jokių mėginimų sugrįžti į bloką pro užpakalines duris ir jokio antro referendumo“, – pridūrė ji.

Th. May tikriausiai nepasiduos ES lyderių spaudimui greit pradėti derybas inicijuojant ES sutarties 50-ąjį straipsnį. Kol ta procedūra oficialiai nepradėta, JK kontroliuoja laiką ir gali sėdėti prie ES stalo kaip visateisė narė.

Ji galbūt gali naudotis laiku siekdama pajusti, ką kiti lyderiai yra pasirengę suteikti Britanijai, ir burti aljansus tarp likusių 27 narių.

27 ES narės – be Jungtinės Karalystės – susitiks rugsėjo mėnesį aptarti ES ateities, o Th. May pirmajame savo ES viršūnių susitikime dalyvaus spalio pabaigoje.

ES lyderiai tikriausiai norės išgirsti, kaip ji įsivaizduoja Britanijos išstojimą ir būsimus jos santykius su bloku.

Th. May reikia išlaviruoti tarp pragmatiškesnių valstybių, tokių kaip Vokietija, Švedija, Airija ir Nyderlandai, kurios norės išlaikyti stiprius prekybinius ryšius su JK, ir tokių šalių kaip Belgija ir Prancūzija, kurios tikriausiai norės paversti Britaniją pavyzdžiu.

Centrinės ir Rytų Europos valstybės gali būti palankios Th. May, nes, kaip ir JK, jos ES vertina kaip nelabai glaudų bendradarbiavimą, o ne kaip federalinę valstybę, tačiau jų piliečių, gyvenančių ir dirbančių Britanijoje, teisės ir pašalpos galėtų reikšti problemą derybų metu.

Reikalus gali komplikuoti Prancūzijos prezidento rinkimai gegužės mėnesį ir Vokietijos visuotiniai rinkimai kitą rudenį, nes tų šalių lyderius varžys rinkimų kampanijos ir jie bus ne tokie lankstūs per derybas.

Th. May gali norėti atidėti 50-ojo straipsnio inicijavimą iki kitų metų, kad derybos netaptų įvairių kampanijų įkaitu.

Britų žiniasklaida pranešė, kad Th. May vyriausiuoju derybininku gali paskirti Liamą Foxą, buvusį pretendentą į „torių“ lyderius, ar Davidą Davisą, kitą įtakingą „torių“ parlamentarą. Abu jie yra išstojimo šalininkai.

D. Davisas viename tinklaraščio įraše užsiminė, kad 50-asis straipsnis turėtų būti inicijuotas iki kitų metų ar jų pradžioje.

L. Foxas anksčiau panašiai sakė, kad JK turėtų išstoti iš ES 2019 metų sausio 1 dieną. Tai reiškia, kad 50-asis straipsnis turėtų būti inicijuotas šių metų pabaigoje ar kitų pradžioje.

Th. May, kuri šešerius metus dirbo JK vidaus reikalų sekretore, yra pažįstamas veidas Briuselyje.

Ji jau atšaukė savo ankstesnę paramą Britanijos pasitraukimui iš Europos žmogaus teisių konvencijos.

Torių parlamentaras Kenas Clarke'as ją pavadino „velniškai sunkaus būdo moterimi“. Th. May tuo pasinaudojo per kampaniją dėl partijos lyderio posto ir atsikirsdama pareiškė, jog Britanijai kaip tik ir reikia „velniškai sunkaus būdo“ moterų.

Derybininkai Briuselyje ir ES narių sostinėse gali ruoštis.

N. Thatcher pėdomis: Theresa May, būsima „Brexit“ premjerė

Būsimoji Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May yra pragmatikė, nenukentėjusi nuo „Brexit“ referendumo chaoso ir vadinanti save lydere, kuri išves šalį iš Europos Sąjungos.

Th. May, kuri bus tik antra moteris, stovėsianti prie Britanijos vyriausybės vairo po charizmatiškos euroskeptikės, taip pat konservatorės Margaret Thatcher, oficialiai pasisakė už tolesnę šalies narystę Bendrijoje, nors darė tai be didelio entuziazmo.

Ji buvo beveik nepastebima per referendumo kampaniją, o po visą žemyną sukrėtusio birželio 23-osios referendumo, kuriame britai nubalsavo už pasitraukimą iš ES, užpildė politinį vakuumą, atsiradusį premjerui Davidaui Cameronui paskelbus savo sprendimą atsistatydinti.

Th. May kalba labai aiškiai: „Brexit“ reiškia „Brexit“.

Nors Th. May nesunkiai įveikė savo varžovus kovoje dėl premjero posto, jos laukia varginantis mūšis mėginant suvienyti šalį ir savo partiją, kurią smarkiai suskaldė referendumas.

Įtakingas konservatorius, buvęs finansų ministras Kennethas Clarke'as neapdairiai yra pavadinęs ją „velniškai sunkia moterimi“.

59 metų Th. May savo ruožtu sako, jog būtent šį savybė padės jai būsimuose politiniuose mūšiuose.

„Kitas tai pajusiantis asmuo bus Jeanas-Claude'as Junckeris, – sakė Th. May parlamentarams, turėdama galvoje būsimas derybas dėl šalies pasitraukimo iš ES su Europos Komisijos pirmininku.

„Bjauri partija“

Th. May, kuri yra karšta kriketo aistruolė, savo hobiais įvardija pasivaikščiojimus ir maisto gaminimą. Viename interviu ji sakė, kad namuose turi daugiau nei 100 knygų apie maisto ruošimą.

Interviu BBC radijui politikė sakė, kad viena mėgstamiausių jos dainų yra legendinės švedų popmuzikos grupės ABBA hitas „Dancing Queen“.

Th. May kolekcionuoja leopardo kailio rašto batelius vidutiniu, laibu kulnu, ir tai yra ryškus kontrastas jos santūriam aprangos stiliui ir elgesiui.

Tačiau iš esmės Th. May kruopščiai saugo savo privatų gyvenimą, ir tai yra gana neįprasta šių dienų politikams.

Th. May, kurios mergautinė pavardė yra Brasier, gimė Pietryčių Anglijos pajūrio mieste Istborne 1956 metais.

Jos tėvas Hubertas buvo anglikonų dvasininkas – tai vienas iš dalykų, dėl kurių Th. May lyginama su Vokietijos kanclere Angela Merkel, kurios tėvas buvo protestantų pastorius.

Ji mokėsi virtinėje mažai žinomų valstybinių ir privačių mokslo įstaigų, priešingai nei D. Cameronas ir nemažai kitų įtakingų konservatorių veikėjų iš jo aplinkos, baigusių britų valstybininkų lopšiu dažnai vadinamą elitinį Itono koledžą.

Ji, kaip ir D. Cameronas, studijavo Oksfordo universitete, tačiau elgėsi santūriai ir nekrito į akis. Ten Th. May sutiko savo būsimą vyrą, bankininką Philipą. Teigiama, kad juodu supažindino Benazir Bhutto – vėliau, 2007 metais, nužudyta Pakistano premjerė.

Pora susituokė 1980 metais; dėl sveikatos problemų jiedu negalėjo susilaukti vaikų.

Th. May varžovė Andrea Leadsom pirmadienį pasitraukė iš kovos dėl Konservatorių partijos lyderės posto po savaitgalį kilusio triukšmo dėl jos komentarų, esą buvimas motina būtų privalumas einant premjerės pareigas.

Th. May dirbo finansų sektoriuje, įskaitant darbą Anglijos banke, o 1997 metais Meidenhedo apygardoje buvo išrinkta į parlamentą.

2002 metais, kai tapo pirmąja moterimi, paskirta į Konservatorių partijos pirmininko, kuris yra atsakingas už partijos administravimą, postą, ji sukėlė šurmulį pareiškusi, kad toriai laikomi „bjauria partija“, todėl jai reikėtų peržiūrėti savo įvaizdį. Tai toriai ir padarė, prie partijos vairo stojus D. Cameronui.

„Patikima partnerė“

Kai konservatoriai 2010 metais laimėjo visuotinius rinkimus, Th. May buvo paskirta vidaus reikalų sekretore – tai sunkiausios pareigos vyriausybėje, sužlugdžiusios ne vieno politiko karjerą.

Tačiau Th. May šį darbą dirbo šešerius metus ir yra ilgiausiai pareigas einanti vidaus reikalų sekretorė nuo 1982 metų.

Jos šalininkai tarp kitų Th. May pasiekimų įvardija radikalių pažiūrų musulmonų dvasininko Abu Qatados deportavimą į Jordaniją, kur po dešimtmetį trukusių teisminių ginčų jis buvo paleistas iš kalėjimo, taip pat jos tvirtą poziciją konflikte su Policijos federacija – įtakinga policijos pareigūnų profsąjunga, kuriai sekretorė negailėjo aštrios kritikos dėl virtinės skandalų.

2013 metais Th. May atskleidė, kad serga pirmo tipo cukriniu diabetu, tačiau pabrėžė, jog liga nepaveiks jos darbo.

Th. May yra gerbiama politikė ir, kaip teigiama, nepriklauso jokiai „Vestminsterio rūmų klikai“. Ji pati sako niekada negurkšnojanti parlamento baruose ir „neliežuvaujanti apie kitus žmones prie pietų stalo“.

Vienas šaltinis iš Th. May darbo aplinkos naujienų agentūrai AFP pabrėžė, kad ji yra tikra darboholikė.

„Ji visuomet keliasi trimis valandomis anksčiau už kitus ir žino penkiskart daugiau nei kiti kambaryje esantys žmonės“, – sakė šaltinis.

„Theresa nesiims nieko radikalaus... ji visiškai nelinkusi rizikuoti ir yra patikima partnerė“, – pridūrė jis.