Vengrijos pagrindinį įstatymą, kuris balandį buvo priimtas dėl V.Orbano centro dešiniųjų vyriausybės turimos dviejų trečdalių daugumos parlamente, sudarančios sąlygas keisti įstatymus kaip panorėjus, kritikavo Europos Sąjunga, JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton  ir "Amnesty International".

Tai "vienos partijos, neteisėta konstitucija, kuri yra nepriimtina visiems demokratams", - pareiškė opozicinės partijos DK atstovas Csaba Molnaras, kuris apkaltino vyriausybę "atsisakant demokratijos ir įstatymo valstybės".

Opozicija pirmadienį planuoja protestus, o vyriausybė, kuri nuo 2010 metų gegužės, kai atėjo į valdžią, jau priėmė virtinę prieštaringai vertinamų įstatymų, naujosios konstitucijos įsigaliojimą atšvęs specialiu koncertu Operos rūmuose.

Liberalų Europos Parlamente lyderis ir buvęs Belgijos premjeras Guy Verhofstadtas naująją Vengrijos konstituciją pavadino "Trojos arkliu siekiant autoritariškesnės politinės sistemos Vengrijoje, grindžiamos vienos partijos valdymo tęsimu".

Kadangi neprognozuojama, kad kokia nors partija netolimoje ateityje susilpnins V.Orbano partijos "Fidesz" kontrolę parlamente, stebėtojai perspėja, kad premjero daromi įstatymų pakeitimai yra beveik negrįžtami.

Vengrijos vyriausybė ir toliau nepaiso tarptautinės kritikos, nors siekia gyvybiškai svarbaus 15-20 mlrd. eurų kredito iš ES ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF).

Pagal naująją konstituciją, šalis nuo šiol vadinsis nebe "Vengrijos Respublika", o tiesiog "Vengrija".

Kritikai sako, kad naujuoju pagrindiniu įstatymu suvaržomos Konstitucinio Teismo galios, kad kyla grėsmė žiniasklaidos pliuralizmui ir kad baigiasi teismų nepriklausomybė.

Be to, pagal svarbius įstatymus, kuriuos dabar reikės priimti, bus apribota centrinio banko nepriklausomybė, sudarytos palankesnės sąlygos ateityje rinkimus laimėti partijai "Fidesz" ir tęsiama mokesčių politika, taip iš esmės surišant rankas būsimoms vyriausybėms.

Negana to, kadencijos tokiuose postuose kaip generalinio prokuroro, Konstitucinio Teismo teisėjų ir valstybės audito vadovo, kadencijos truks nuo devynerių iki 12 metų.

Tai reiškia, kad šie pareigūnai, kurių daugelis yra paskirti "Fidesz", gali likti savo postuose net ir vyriausybės pasikeitimo atveju.

Bet kokia būsima vyriausybė "susidurs su didžiule, "Fidesz" lojalia institucine sistema", sakė teisės ekspertas Peteris Hackas. "Visoms anksčiau nepriklausomoms institucijoms dabar tiesioginę ar netiesioginę įtaką daro "Fidesz", - pridūrė jis.

Konstitucijoje taip pat esti nuorodų į Dievą, santuoka apibrėžiama kaip vyro ir moters sąjunga, o gyvenimo pradžia vadinamas apvaisinimo momentas. Visa tai taip pat kritikuoja tarptautinės organizacijos ir kitos ES narės.